Lietuvoje užauginamas kviečių derlius siekia vos kiek daugiau nei 0,5 proc. viso pasaulinio derliaus, todėl mūsų šalyje superkamų grūdų kainos priklauso nuo tendencijų globalioje rinkoje, teigia Paulius Jakelis, „Agrochema“ grūdų verslo analitikas, rašoma pranešime.

Pirmą kartą per pastaruosius šešerius metus sumažės kviečių derlius bei jų atsargos pasaulyje. Javapjūtės sezonas dar nepasibaigęs ir oficialių derliaus kiekio skaičių dar nėra, tačiau, anot P. Jakelio, akivaizdu, jog dėl sausrų mažesnį grūdų derlių užaugino Rusija, Prancūzija, Vokietija, Lenkija, Baltijos, Skandinavijos ir kai kurios kitos šalys. Šios priežastys lėmė, jog gruodžio mėnesio kviečių kaina rugpjūčio 1 dieną Paryžiaus (Matif) biržoje perkopė 205 eurus už toną, o tai yra aukščiausias kainos lygis nuo 2014-2015-ųjų metų sezono. Palyginimui, vidutinė kaina 2016 m. siekė 168 eurus už toną, 2017 m. – 170 eurų už toną.

„Ne visi grūdų augintojai šiemet išlaukė tokių aukštų kainų, nes nemažai derliaus išankstinėmis sutartimis buvo parduota birželį, gegužę ar dar anksčiau. Tuo metu kainos atrodė jau gana aukštos, o požymių dėl gerokai mažesnių derlių dar nebuvo. “, – teigia P. Jakelis.

Šiemet Lietuvoje turėtų sumažėti kviečių derlius, tačiau išaugti – miežių. Grūdų derlius turėtų siekti apie 5 mln. tonų, tai yra 30 proc. mažiau nei pernai. Mažesnio grūdų derliaus priežastys lietingas 2017-ųjų ruduo ir šiemet vyraujanti sausra, dėl kurios paskelbta stichinė situacija.

Pasak grūdų verslo analitiko, antra supirkimo kainos dedamoji, vadinama premija, šiemet taip pat yra gerokai didesnė. „Premija yra skirtumas tarp galutinės grūdų pardavimo kainos ir kainos biržoje. Premija padeda išskirstyti įvairių grūdų kultūrų, kokybinių klasių kainas. Nuogąstavimai dėl sausros nuostolių ir dėl nepakankamos pasiūlos kilstelėjo ir premijas, kurios priklausomai nuo kultūros padidėjo apie 5-10 eurų už toną“, – teigia P. Jakelis.

Šiemet, palyginus su praėjusių metų sezonu, labiausiai ūgtelėjo pašarinių grūdų ir, ypač, miežių premijos, kiek mažiau – aukštesnės klasės kviečių. Žirnių premija sumažėjo net 60-70 eurų dėl griežtų importo apribojimų Indijoje, kuri iki praėjusių metų sezono buvo pagrindinė šios žaliavos pirkėja.

Tiesa, pasak P. Jakelio, toks kainos pikas atrodo kiek chaotiškas ir ne visiškai pagrįstas, mat svarbiausios institucijos, JAV žemės ūkio departamentas (USDA) ir Europos Komisija, drastiškų grūdų derliaus nuostolių ES kol kas neprognozuoja.

ES regionui USDA prognozuoja -4,3% mažesnį kviečių derlių, o Europos Komisija numato -2,5% mažesnį visų grūdų derlių. Tiesa, pavienės privačios agentūros svarbiausiose ES šalyse įžvelgia ir -10% kviečių ir kitų grūdų derliaus sumažėjimą, todėl ir minėtos institucijos artimiausiu metu gali savo prognozes dar šiek tiek sumažinti. Pasak P. Jakelio, reikėtų nepamiršti, jog kviečių atsargos pasaulyje yra milžiniškos ir, USDA duomenimis, kitų metų birželio pabaigoje jos turėtų siekti apie 260 mln. tonų, kai visa metinė pasaulinė paklausa sudaro apie 745 mln. tonų. Palyginimui, 2014-2015 m. sezone paklausa siekė 700 mln. tonų, o atsargos po sezono sudarė 219 mln. tonų ir vėliau tik nuolat augo.

„Tikėtina, jog panika grūdų rinkoje dar gali tęstis ir rugpjūčio mėnesį, kol nepaaiškės tikslesni derliaus kiekiai svarbiausiose šalyse. Tad artimiausiu metu kainos biržoje gali dar šiek tiek ūgtelėti, o vidutinė 2018 m. grūdų kaina bus bent dviem dešimtimis aukštesnė nei praėjusius kelis metus“, – teigia P. Jakelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)