Koncentruotas obuolių sultis ir įdarus gaminančios bendrovės „Vaiskona“ vadovas Rolandas Sirtautas sako, kad vasariškų orų nualintų obelų derlius kur kas mažesnis nei pernai.

„Obuolių derlius ir kokybė tikrai nekokie. Nuo per didelių karščių obuoliai dar visai maži, o dalis obelų išvis „numirė“ nuo sausros. Dabar obuoliai prekinės išvaizdos neturi. Ir nereikia tikėtis, kad turės.

Perdirbimui nėra reikalinga gera išvaizda, svarbiausia, kad būtų nesupuvę ir nemažesni nei 3 cm skersmens. Tačiau pačių obuolių skonis tikrai neprastesnis“, – sako verslininkas.

Pasiteiravus, kokias kainas perdirbėjai siūlo augintijams, verslininkas konkrečių sumų įvardyti nenorėjo, tačiau teigė, kad šiais metais kaina yra net tris kartus žemesnė nei praėjusiais metais.

Tačiau, specializuotą obuolių auginimo ūkį valdantis Aloyzas Grygalis žodžių į vatą nevynioja ir atvirai kalba apie kainas.

„Šiai dienai kaina yra apgailėtina – 7 euro centai, o paprastiems augintojams mokama vos po 4 centus už kilogramą, kai, pavyzdžiui, praėjusiais metais kaina buvo pasiekusi 18-20 centų“, – sako vyras.

Anot verslininko, supirkimo kainų kritimą lėmė keli veiksniai.

„Vienas priežastis, kodėl obuolių supirkimo kainos tokios mažos, yra ta, kad šiais metais, obuoliai pradėjo kristi labai anksti ir dideliais kiekiais. Kitas priežastis – kaimyninių šalių, Lenkijos augintojų gautas derlius ir pasiūla“, – aiškina bendrovės vadovas.

Anot ūkininko, stambiesiems augintojams didelių problemų, dėl stipriai kritusių kainų, išvengti pavyks, tačiau smulkiesiems augintojams, tai didelis kirtis.

„Dar tik pradžia, bet aišku viena – kaina bus nedidelė. Sausra daro savo, obelynai kenčia, obuoliai krenta dar gerai nesunokę. Šiais metais visi derliai, įskaitant ir obuolius, gaunami anskčiau.

Sultiniai obuoliai bendrovėms yra tik vanduo nuo kisieliaus, bet kitą kartą, kai tokios kainos, tai net neapsimoka rinkti. Tačiau paprastiems augintojams, situacija labai liūdna“ – teigia vyras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)