Braškių kainos svyruoja

Tiesa, nors braškių galima pamatyti ant dažno prekystalio, tačiau šių uogų nepalyginimai mažiau nei buvo prieš savaitę ar dvi. Prekybininkai sako, kad bus dar vienas braškių prekybos vajus, kuomet užderės vėlyvos šių uogų veislės.

„Dabar braškės daug mažesnės. Yra dar didelių, tačiau labai atrinkinėti reikia. Čia ankstyvųjų ir vidutinio ankstyvumo braškių sezono paskutinės uogos. Dabar braškių daugiau sulauksime, tik kai sunoks vėlyvosios uogos. Tačiau neprognozuojame, kad uogos dar galėtų pigti. Dabar už raudonskruosčių uogų kilogramą prašome nuo 1,5 iki 3 eurų. Viskas priklauso praktiškai nuo braškės dydžio ir prekinės išvaizdos. Žmonės daugiausia dabar perka braškes šaldymui, uogienių virimui, nes kaina dabar – geriausia. Geresnės jau nebebus“, – paaiškina viena iš prekybininkių.

Vyšnios vyšnaitės

Turguje daugybė žmonių prekiauja vyšniomis bei trešnėmis. Žmonės kalba, kad šiemet tikri vyšnių bei trešnių metai. Esą medžiai šiemet gausiai užderėjo, tad ir kaina greitai keitėsi. Štai už litrą raudonskruosčių vyšnaičių prekybininkai prašo nuo euro iki pusantro, o už kilogramą – du eurus. Už kilogramą didelių trešnių prašo ir trijų eurų. Tiesa, kai kurie prekybininkai tiesiai šviesiai pripažįsta, kad šias uogytes atsivežė iš kaimynų, iš Lenkijos. Pirkėjai tuo metu labiau ieško mūsų krašte užaugintų uogų.

Vieni sako, kiti – ne

„Gerai, kai prekybininkas sąžiningas. Jis pasako, iš kur tos uogytės. Ar iš jo sodo, ar iš Lenkijos. Paprastai lenkiškos uogos būna daug didesnės, tamsesnės. Jų išvaizda yra nepriekaištinga. Mes, kurie dažnai lankomės turguje, jau atskiriame, kur lenkiška uoga, o kur lietuviška. Visada norisi paragauti mūsų uogyčių, tačiau Lenkijoje jos užderi gerokai anksčiau, tad prekybininkai tuo ir naudojasi“, – dėstė uogas apžiūrinėjantis kėdainietis Aleksandras.

Graibsto serbentus

Prekybininkai džiaugiasi puikia juodųjų serbentų prekyba, mat šias uogas žmonės graibsto per daug nesiderėdami. Žmonės žino, kad juodieji serbentai yra tikra pavasarinių vitaminų bomba, tad būtinai nori jų paragauti. Už kilogramą šių uogų turguje prašoma 2,5 euro. Uogos šiemet nėra didelės, mat sausra padarė savo. Tačiau nepaisant dydžio, skoninių savybių sausra tikrai nepakeitė. Uogos – nuostabaus kvapo ir skonio.

Pirmosios šilauogės ir avietės

Kur kas rečiau ant prekybininkų stalų galima išvysti pirmųjų šiųmečių šilauogių ir aviečių. Už kilogramą šilauogių prekybininkai prašo 3,5 euro, už aviečių kilogramą – 4 eurų. Tiesa, avietės dažnai pardavinėjamos indeliais, kuriuose sudėta po pusę kilogramo uogų. Taip daroma, kad kaina pirkėjui atrodytų mažesnė, ir jis galėtų uogų įsigyti. Tiesa, žmonės į šilauoges žiūri dar gana įtariai, mat sako, kad šioms uogoms sunokti per anksti, o prekybininkai atkerta, kad uogų jau yra, kad jos yra lietuviškos ir skanios. Tuo metu aviečių „autentiškumu“ niekas neabejoja, pirkėjus baido kitas dalykas – didelė šių uogų kaina.