„Turime įsipareigojimus savo ūkininkams. Derybos su EK buvo intensyvios, ir tai, ką buvo žadėję, turime išpildyti“, - sakė ministras.

G. Surplio teigimu, Lietuva įsipareigojusi padengti 9 mln. eurų ūkininkų nuostolių.

„Kitų metų biudžete turime surasti pinigus Lietuvos daliai padengti. Tai yra Žemės ūkio ministerijos pirminis prioritetas derybose dėl kitų metų biudžeto“, - Eltai teigė ministras.

ELTA jau rašė, kad ES siūlo 2017 metais nuo gaivalinių nelaimių nukentėjusiai Lietuvai, taip pat Graikijai, Lenkijai ir Bulgarijai skirti 34 mln. eurų ES solidarumo fondo lėšų.

Lietuvai siūloma skirti beveik 17 mln. eurų, atsižvelgiant į tai, kad visą 2017 m. vasarą ir rudenį Lietuva kentėjo nuo nuolatinių liūčių ir potvynių, kurie pažeidė tinklų infrastruktūrą ir žemės ūkio paskirties žemę. Lėšos gali būti panaudotos padėti padengti tinklų ir vandentvarkos infrastruktūros, įskaitant užtvankas ir drenažo sistemas, atkūrimo išlaidas.

Lietuva prašė EK kompensuoti dalį ūkininkų dėl liūčių patirtų nuostolių.

Rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais Lietuvoje iškrito maždaug dvigubai daugiau kritulių nei standartinė metinė kritulių norma. Dėl liūčių ir potvynių Vyriausybė buvo paskelbusi ekstremalią situaciją.

Žemės ūkio ministerija skaičiavo, kad, pirminiais duomenimis, apsemti ar neįvažiuojami plotai sudarė daugiau kaip 140 tūkst. hektarų žemės ūkio naudmenų, nenuimta daugiau kaip 50 proc. derliaus, o žemdirbių patirti nuostoliai vertinti 40 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)