Tyrimas pradėtas po to kai Lenkijos ūkininkai sunerimo dėl egiptietiškų bulvių, užkrėstų puviniu. Lenkijos žemės ūkio ministerija prašo Europos Komisijos stabdyti tokių bulvių importą.

Kol nepasirodė šviežios lietuviškos bulvės, turguose ir prekybos centruose šių metų derliaus bulvės – importinės. Lenkijos žemės ūkio ministerija įspėja, kad tam tikros veislės iš Egipto bulvės užkrėstos bakterija, sukeliančia rudąjį puvinį. Pasak Lietuvos augalininkystės tarnybos, į mūsų šalį, kaip ir į Lenkiją, egiptietiškos bulvės įvežamos iš Italijos, Olandijos ar kitų Europos Sąjungos šalių.

„Sezoną pradedam Kipro bulvėmis, paskui Azerbaidžiano, rumuniškos, lenkiškos, lietuviškos“, – pasakojo prekiautojas Simas Valikonis.

Egiptas, Marokas yra tos šalys, iš kurių atvežamos bulvės. Tačiau, kai įvežamos bulvės į Europos Sąjungą, būtina turėti sertifikatus, patvirtinančius jų kilmę ir kokybę. Žinoma, mes turime tuos sertifikatus“, – kalbėjo „IKI“ prekybos tinklo atstovė Berta Čeikauskaitė.

Augalininkystės tarnyba penktadienį ėmė mėginius tyrimams iš visų didžiųjų prekybos tinklų. Pasak tarnybos atstovės, iš Egipto atvežtų bulvių rasta kone visuose tinkluose.

„Jau esame nustatę, kad yra egiptietiškos kilmės bulvių Lietuvos prekybos centruose, taigi imsime mėginius ir atliksime laboratorinius tyrimus. Dabar esame pradėję tikrinimus ir žiūrėsim, tikrinsime dokumentus. Žiūrėsime, ar nepateko į Lietuvą tos pačios kilmės bulvių iš tų siuntų, kaip ir Lenkijos. Mes turime informacijos, kokios ten siuntos“, – sakė Augalininkystės tarnybos Fitosanitarijos skyriaus vedėja Rasa Žitkuvienė.

Rudasis puvinys – nepavojinga nei žmonėms, nei gyvūnams bulvių liga. Iki šiol jos Lietuvoje nėra buvę. Tačiau, jei patektų į bulvių pasėlius, žemdirbiai patirtų didelių nuostolių.

„Jei į Lietuvą patektų, tai būtų negerai. Kad ligų užkrato įveža, tai teko girdėti, būna tokių ligų“, – kalbėjo ūkininkas Alvydas Vaicekauskas.

Savaitgalį bulvių mėginiai bus imami ir turguose, o pradiniai duomenys, ar egiptietiškos bulvės neužkrėstos, bus žinomi kitą savaitę.

Lenkija pateikė Europos Komisijai prašymą sustabdyti bulvių importą iš Egipto. Ar Lietuva prisijungs prie šio prašymo, priklausys nuo tyrimų rezultatų.