Greitai besimokantis, sunkiai dirbti nebijantis ir vasarai darbo ieškantis vaikinas – į tokį amplua teko įsikūnyti DELFI žurnalistui bei išsiaiškinti, kokias sąlygas vasarą jaunimui siūlo Lietuvos darbdaviai.

Tiesa, net jei siūlomas kiek didesnis atlyginimas nei minimumas, degalai važinėjant į darbą paprastai nekompensuojami.

Pradedam eksperimentą.

Gamybos darbuotojas ledų ceche

Darbo pobūdis: darbas valgomųjų ledų gamybos ceche, produkcijos fasavimo ir pakavimo darbai. Pamaininis darbas slenkančiu grafiku, nuo 7 val. val ryto iki 19 val. val ir nuo 19 val. vakaro iki 7 ryto.

Alga: minimumas plius priedai

Susisiekus su darbą siūlančia įmone buvo pasiūlytas pamaininis darbas po 12 val. per parą, dirbant dvi dienas dieną ir dvi naktį bei gaunant keturias išeigines.

Pasiteiravus, ar galima gauti didesnį nei minimalų atlyginimą, pasak įmonės atstovės, tokia galimybė yra.

„Kadangi darbas yra pamaininis, dirbame ir naktį, žmonės užsidirba ir iki 500 eurų. Priklausomai, kiek jūs išdirbsite ir kokioje pamainoje dirbsite“.

Prioritetą, dirbant šį darbą, įmonė teikia aplinkinių miestelių ir kaimelių gyventojams, todėl iki darbo reikėtų atvykti nuosava transporto priemone ar autobusu. Darbdavys organizuoti atvykimą ir išvykimą iš darbo gali tik tokiu atveju, jei susidaro didesnė darbuotojų grupė.

Žuvų perdirbimo cecho darbuotojas

Darbo pobūdis: darbas žuvų (lašišos produktų) perdirbimo ceche, žuvų išdarinėjimas, perdirbimo darbai. Darbas pamaininis (dvi darbo/dvi poilsio dienos) nuo 7 val. iki 19 val. vakaro.

Alga: minimalus atlyginimas (400 eurų „ant popieriaus“) plius priedai

Nebijantiems juodo darbo, tapati įmonės siūlo ir darbą su šviežia žuvimi.Tiesa, šis darbo pasiūlymas galioja ir ilgesniam nei tik vasaros sezonui. Jei darbuotojai yra aplinkinių miestelių gyventojai, tada įmonė suteikia atvežimą ir išvežimą iš darbo.

Toliau gyvenantiems žmonėms, tokios privilegijos, įprastai, nėra taikomos, tačiau už darbuotojų priėmimą atsakinga įmonės atstovė šiuo klausimu nebuvo visiškai kategoriška.

„Tokių atvejų, kad būtų kompensuojami degalai pas mus įmonėje nėra, tačiau siūlyčiau atvykti ir pasiūlyti tokį variantą, galbūt gamybos vadovas ar meistras susidomės ir galės pasiūlyti tokias sąlygas“.

Uogų rinkėjas/pagalbinis darbininkas

Darbo pobūdis: uogų skynimas jų derėjimo metu, produkcijos rūšiavimas (pagal poreikį), ūkio priežiūros darbai. Darbo laikas – kasdien, pagal galimybes.

Alga: priklausomai nuo surinktų uogų kiekio (35-40 euro centai už kilogramą)

Telefonu susisiekus su darbuotojo ieškančiam ūkininkui, šio ilgai įtikinėti neprireikė. Pasidžiaugęs, kad skambina mandagus ir darbo nebijantis jaunuolis, vyras iškart pasiūlė darbo vietą.

„Malonu, kai paskambina mandagūs, tvarkingi žmonės. Man nereikia darbuotojų su žalingais įpročiais, kur geria ir neateina į darbą“.

Darbas yra siūlomas kiekvieną dieną, o pačiame ūkyje darbuojasi apie 30 žmonių.

Eilę metų taikome praktiką, pagal kurią mokame sumą, priklausomai nuo nuskintą uogų kiekio Vienas gali nuskinti 50 kilogramų per dieną, o kitas, kad ir 100-tą. Ruošiamės mokėti nuo 35 iki 40 centų už kilogramą. Tai gaunasi nuo 20 iki 35 eurų per dieną.“

Pokalbio metu, darbdavys pasiūlė ir dar vieną, pagalbinio darbininko, aplinkos tvarkytojo, poziciją. Už tokį darbą vyras siūlė 25 eurus per dieną.

Sandėlio krovėjas

Darbo pobūdis: grūdų priėmimas, pakrovimas, valymas, transportavimas.

Alga: 600 Eur. (atskaičius mokesčius)

Paskambinus ir pasiteiravus šio darbdavio, kokias sąlygas ir kokio pobūdžio darbą yra siūlo, buvo paaiškinta, kad ši vieta reikalauja fizinės jėgos, tačiau pats darbas nėra ypatingai sunkus.

Atsakius, kad jėgos, atlikti šias užduotis tikrai nepritrūks, su DELFI žurnalistu bendravusi įmonės atstovė paklausė, kokių piniginių lūkesčių yra tikimasi. Išvengus kiek nepatogaus klausimo pati moteris pateikė vidutinį 600 eurų atlygį.

Įprastinis užimant šią poziciją yra dirbama įprastą 8 valandų darbo laikas, tačiau, pasak įmonės atstovės, gali tekti padirbėti ir viršvalandžius, už kuriuos pagal darbo kodeksą yra mokamos išmokos.

Žalios mėsos sandėliavimas

Darbo pobūdis: dirbti mėsos gamybos linijose: išpjaustyti, rūšiuoti, fasuoti gaminį. Vykdyti gamybines užduotis, sverti žaliavą. Darbas – naktimis arba prie 5 laipsnių temperatūros.

Alga: 600 Eur. (atskaičius mokesčius)

Kaip ir ankstesniame pokalbyje, už įdarbinimą atsakingas asmuo pasiteiravo, ar užteks sveikatos dirbti tokio pobūdžio darbą bei taip pat ar yra galimybė į darbą vykti automobiliu. Paklausus, ar darbdavys gali kompensuoti degalų sąnaudas, kadangi, šiuo atveju gyvenamąją ir darbo vietas skiria apie 30 km, bendrovės atstovė kategoriškai atsakė, kad tokių išimčių firma nedaro.

Darbo užmokestis, pasak įdarbinimo specialistės, priklauso nuo darbuotojo spartos ir sugebėjimo greitai mokytis, o už 9 val. darbo grafiką įprastai yra mokamas 500 eurų užmokestis, dirbant naktį – 100 eurų daugiau.

Eksperimento rezultatus galima vertinti dvejopai. Lietuvoje susirasti nekvalifikuotą darbą patirties neturinčiam jaunuoliui pasirodė ne itin sudėtinga. Daugelis darbdavių ilgai neklausinėję pasiūlė darbo vietą ar bent jau pasikvietė pokalbiui, tačiau darbo sąlygos, o ypatingai siūloma alga daugelio jaunų lietuvių, greičiausiai, neturėtų tenkinti.

Visgi kaime didesni ūkininkai jau kalba ir apie algas, kurios kur kas didesnės nei oficialus minimumas, nes tokiomis sąlygomis surinkti žmones jau tampa ypatingai sudėtinga.

Petras Puskunigis

Petras Puskunigis, Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas, Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės pirmininkas, sako, kad atsivežti darbuotojų iš trečiųjų šalių nori tiek ūkininkai, tiek bendrovės:

„Darbo imigrantai neišvengiamai turės atvažiuoti. Tiesiog Lietuva pasiekė tokį lygį, kad nebėra žmonių, paprasčiausiai fiziškai nebegalim pasamdyti vietinių dirbančių žmonių. Turime sudėti įvairius saugiklius ir vežtis darbuotojus.

Kalbant apie tai, kas vyksta, tai šiandien visa ši rinka atiduota lenkams. Ukrainiečius– nes juos legaliai pasamdyti paprasčiau – atveža tarpininkai lenkai. Lietuvoje tvarka ypatingai griozdiška. Vien iš Darbo biržos atsakymo, kad tokios kvalifikacijos, kuri mums reikalinga, darbuotojų lietuvių nėra, reikia laukti dvi savaites.

Mes mėginome eksperimentuoti. Pas mus iš Ukrainos atvažiavo šeima, kuri užsiima įdarbinimu. Žmona ieškojo darbuotojų žemės ūkio sektoriuje, vyras statybose. Jiems mūsų bendrovės sąlygos tiko. Pasiūlėme atlyginimą gyvulių prižiūrėtojui nuo 800 iki 1000 eurų į rankas. Žmonės iš karto sako, kad jie atvažiuoja užsidirbti ir dirbtų bent pusantro etato, tuo pačiu ir alga būtų didesnė. Mes nekalbame apie minimalų atlyginimą.

Po pusdienio ji paskambino ir pasakė, kad už tokią algą pas mus nors šiandien gali atvažiuoti 6 šeimos, veterinarijos gydytojai. Tačiau tarpininkauti turėjo lenkai, kuriems reikėtų mokėti mokesčius, atiduoti dalį žmogaus atlyginimo. Tada įmonei darbuotojai pakankamai išbrangsta.

Kita problema, kuri stabdo – apgyvendinimas. Nepaisant visko, kartu su savo krašto ūkininkais mėginame steigti agentūrą, kuri rūpintųsi darbuotojų atvežimu ir dokumentų tvarkymu. Daugumai didesnių žemdirbių darbuotojų trūksta.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (392)