Kreditoriai jungiasi

Kaip „Gimtajam...“ pakomentavo LGAA administracijos direktorius Ignas Jankauskas, šią savaitę vykęs Rokiškio aliejinės kreditorių suvažiavimas nutarė vienytis ir bendrai atstovauti savo interesams galimoje įmonės restruktūrizavimo byloje.

Pasak I. Jankausko, šią grūdų supirkimo įmonę ketinama restruktūrizuoti, o tai reiškia, kad bendrovė gali neįvykdyti savo finansinių įsipareigojimų žemdirbiams.

„Mūsų žiniomis, įmonės kreditoriai yra apie 90 ūkininkų ir žemės ūkio produktų gamybą vystančių įmonių. Iš viso Rokiškio aliejinė turi apie 5,2 mln. eurų trumpalaikių įsipareigojimų, dauguma – įsiskolinimai ūkininkams ir žemės ūkio produktų gamybą vystančioms įmonėms, o sumos įvairios – nuo kelių tūkstančių iki 400 tūkst. eurų“, – sakė I. Jankauskas.

Įmonės pardavimai geri, bet atsiskaitymai trinka

Dėl restruktūrizavimo Rokiškio aliejinė kreipėsi į teismą, jeigu teismas atmestų šį įmonės prašymą, jai grėstų bankrotas. Tokiu atveju, I. Jankausko teigimu, galimybę kreditoriams atgauti pinigus būtų sunku prognozuoti, bet tikimasi, kad per protingą terminą įsiskolinimai galėtų būti padengti. Juo labiau kad įmonė pasiekė didelę apyvartą. „Mūsų duomenimis, metiniai jos pardavimai siekė 19 mln. eurų, todėl neaišku, kodėl sutriko atsiskaitymai“, – teigė I. Jankauskas.

Kaltina Valstybinę mokesčių inspekciją

Rokiškio aliejinės direktorius Remigijus Jėčius „Gimtajam...“ sakė, kad tokia situacija susiklostė dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) vykdomo tyrimo, susijusio su grąžintinu PVM. Tas tyrimas tęsiasi jau dvejus metus.

„Dėl tyrimo įšaldyta didžiulė pinigų suma, todėl ir negalime vykdyti finansinių įsipareigojimų bei atsiskaityti su kreditoriais, nors tie įsiskolinimai sudaro tik pusantro mėnesio mūsų įmonės apyvartinių lėšų. Rokiškio aliejinės pardavimai – geri, pernai siekė 20 mln. eurų“, – komentavo R. Jėčius.

Į klausimą, kodėl taip ilgai tęsiasi VMI tyrimas ir kas laukia įmonės, jeigu teismas atmes jos prašymą dėl restruktūrizavimo, Rokiškio aliejinės direktorius sakė besitikintis, kad iki bankroto nebus prieita, o kodėl tyrimas vyksta taip ilgai, jis ir pats nežino. „Ta nežinomybė vargina, dėl ilgai trunkančio tyrimo patiriame tiesioginių ir netiesioginių nuostolių, pavyzdžiui, per praėjusius metus tokių nuostolių susidarė per milijoną eurų. VMI aiškina, kad negauna informacijos iš kitų šalių, bet geriau patys jų paklauskit“, – neslėpė pasipiktinimo R. Jėčius.

Mokesčių inspekcija nekomentuoja

„Gimtasis...“ kreipėsi į Panevėžio apskrities valstybinę mokesčių inspekciją (AVMI), prašydamas komentaro apie vykdomą Rokiškio aliejinės veiklos tyrimą – kada jis pradėtas, dėl ko vyksta, ar jau galima prognozuoti jo pabaigą. Panevėžio AVMI viršininkas Aldas Skvarnavičius atsakė: „Šiuo metu vyksta minėto mokesčių mokėtojo patikrinimas. Kol jis nebaigtas ir kol sprendimai neįsiteisėję – informacija apie mokesčių mokėtoją (vadovaujantis LR mokesčių administravimo įstatymu) negali būti atskleista.“