Alytaus rajone, netoli Simno, įsikūręs ūkininkas jau yra parengęs sėjai techniką ir vasarinių kviečių, žirnių, pupų sėklą. Iš viso teks apsėti 500 ha – kiek daugiau nei pernai, nes nepavyko pasėti visų žiemkenčių.

„Sėklos parduoti neturime, nes labai sunkiai nukūlėm, džiovinom. Sėsime patys, nežinom, kiek iš viso reikės, nes gali tekti atsėti žiemkenčius ir patiems trūks sėklos“, – sako ūkininkas iš Alytaus rajono Bronius Guževičius.

Pasak Grūdų augintojų asociacijos atstovų, jau aišku, kad šį pavasarį teks sėti maždaug 30 proc. daugiau vasarinių javų nei įprastai, nes pernai dėl lietingų orų liko nepasėta nemažai žiemkenčių. Žemdirbiai dar negali pasakyti, kaip peržiemojo žiemkenčiai, kiek jų teks atsėti, bet, matyt, plotai didės.

Iki sėjos likus vos kelioms savaitėms, dar ne visi ūkininkai pakankamai turi kokybiškos javų sėklos. O pirkti ją tenka dvigubai brangiau negu pernai. Mat sėklos trūksta ne tik Lietuvoje, bet ir aplinkinėse šalyse.

„Girdėjau kainų visokių – ir 500, 600 eurų už toną vasarinių kviečių, bet tai nereiškia, kad ji tiek kainuoja. Iš kitos pusės girdžiu, kad sėklininkystės ūkiai, pavieniai ūkininkai pardavinėja sėklai tinkančius grūdus, tą vadinamąją ūkinę sėklą, dar įperkamomis kainomis. Aš rekomenduočiau ūkininkams kreitis į Ūkininkų sąjungą, į Grūdų augintojų asociaciją, rajoninius skyrius“, – sako Grūdų augintojų asociacijos vadovas Aušrys Macijauskas.