Tai pirmadienį pranešė Pamaskvės žemės ūkio ir gamybos ministerijos spaudos tarnyba, skelbia Rusijos naujienų agentūra ITARR-TASS.

Bendrovė apie tai nebuvo paskelbusi ir akcijų biržoje, nors toks žingsnis, imantis realių investicijų, būtų privalomas. Netrukus įmonė per Vilniaus NASDAQ OMX Vilniaus vertybinių popierių biržą išplatino pranešimą apie esminį įvykį, informacijos paneigimą:

„Informuojame, kad pastaruoju metu spaudoje pasirodžiusios publikacijos, jog AB „Pieno žvaigždės“ ketina investuoti į naujos sūrio gamyklos statybą Rusijos Federacijoje neatitinka tikrovės. Įmonė tokių planų neturi."

DELFI „Pieno žvaigždžių“ komercijos direktorius Audrius Statulevičius komentavo:

„Esame gavę pakvietimą dalyvauti šiame projekte, tačiau planų investuoti neturime. Mus tiesiog pakvietė, nors apie jokius konkrečius planus nesame kalbėję“, – sakė jis.

Rusijos naujienų agentūra rašė, jog „Bendros įmonės „Pieno žvaigždės“ investicijų apimtys sudarys 1 mlrd. rublių, o pajėgumai – 12 tūkst. tonų (gatavos produkcijos – TASS past.) per metus. Mes aptarėme ir suplanavome sūrių fabriko statybas sūrio gamintojų branduolyje Pamaskvės Dmitrovo rajone“, – minėtame pranešime teigė Pamaskvės srities žemės ūkio ministras Andrejus Razinas.

Jo teigimu, fabrikas turėtų pradėti veikti 2019 metais.

Pasak regioninės žemės ūkio ministerijos, šis fabrikas Pamaskvės sūrio gamintojų telkinyje bus pirmasis šios Lietuvos bendrovės gamybos padalinys Rusijoje.

Sūrio gamintojų branduolys Dmitrovo rajone yra pilotinis žemės ūkio pramonės parkas Maskvos srityje. Kaip buvo skelbiama anksčiau, regiono valdžia prisiima visą atsakomybę dėl infrastruktūros statybų, kurios turėtų pasibaigti 2018 metais. Šiame parke įsikurs 10 sūrius gaminančių įmonių. Investuotojams bus skiriamos papildomos subsidijos: 20 proc. kapitalo išlaidų bus padengiama iš regioninio biudžeto.

Šiuo metu įmonėje vyksta gana dideli pokyčiai.

Prieš mėnesį iš pareigų pasitraukė bendrovės vadovas Aleksandras Smaginas.

Tada rinkos analitikai nesiėmė vertinti tokio sprendimo priežasčių. Jų teigimu, bendrovei nėra lengva konkuruoti šalies pieno sektoriuje.

Investuotojų asociacijos valdybos narys Vaidotas Rūkas teigė nemanantis, kad A. Smaginas trauksis iš bendrovės veiklos.

„Galbūt tiesiog keičia vadovą kaip samdomą darbuotoją. Daugiau neturiu jokių versijų. Valdyba nepasikeitė, tai, vadinasi, kad jis iš pačios įmonės veiklos, panašu, nesitraukia“, – BNS kalbėjo V. Rūkas.

Pasak jo, kiekviena pieno sektoriaus bendrovė veikia kiek skirtingais ciklais, o dabartinis ciklas buvo mažiausiai palankus „Pieno žvaigždėms“, todėl jos rezultatai, palyginti su kitomis pieno bendrovėmis, buvo prastesni. Analitiko teigimu, tai nereiškia, jog tai yra „blogesnė bendrovė ar blogiau valdoma“.

„Kalbant apie dabartinį laikotarpį – metus ar pusmetį – tai „Pieno žvaigždės“ daugiau nei kiti dirba šviežių pieno produktų segmente, o šiam segmentui itin nepalankus metas, kai žaliavos kainos kyla, bet galutinis produktas negali taip pat sparčiai brangti, tai tokios „žirklės“ susidaro į nepalankų ciklą“, – BNS sakė V. Rūkas.

SEB vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas teigė, kad „Pieno žvaigždės“ pastaruoju metu pagal pelno rodiklius užleido pozicijas konkurentams – „Rokiškio sūriui“, Vilkyškių pieninei, „Žemaitijos pienui“.

„Po Rusijos krizės jų („Pieno žvaigždžių“ – BNS) pelningumas labai smarkiai krito (...) Tos (kitos – BNS) įmonės labiau orientuotos į sūrių gamybą, į eksportą, į Vakarų rinkas, o „Pieno žvaigždės“ liko labiau orientuotos į šviežių pieno produktų pardavimus, tai jos šiek tiek dėl pačios produktų specifikos pralaiminėjo“, – sakė T. Povilauskas.

Bendrovė „Pieno žvaigždės“ buvo įsteigta 1998 metais. Pamaskvės žemės ūkio ir gamybos ministerijos duomenimis, ji yra stambiausia pieno perdirbimo įmonė Baltijos šalyse. Šiai bendrovei priklauso keturios gamyklos: „Kauno pienas“, „Panevėžio pienas“, „Mažeikių pieninė“ ir „Pasvalio sūrinė“. Kiekvieną dieną bendrovė priima daugiau kaip 1 tūkst. t šviežio pieno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)