Į suvažiavimą išklausyti Lietuvos žemdirbių atvyko premjeras Saulius Skvernelis, žemės ūkio ministras Bronius Markauskas. Žemdirbiai skelbė, kad čia susirinks iki 3 tūkstančių ūkininkų.

Skambiais pasisakymais apie ūkininkus pasižymėjusi ekonomistė, politikė Aušra Maldeikienė, planavusi dalyvauti suvažiavime, neatvyko.

Ūkininkų pozicija aiški: nors Lietuva ES šalimi nare yra jau beveik pusantro dešimtmečio, situacija šalies žemės ūkyje kone tragiška. Bendra šalies ekonomika auga, tačiau žemės ūkio sektoriuje padėtis ne tik negerėja, bet jau keletą metų iš eilės ritasi žemyn.

Nuo šių metų pradžios išaugo žemės ūkio veikla užsiimančių asmenų apmokestinimas. Grūdų, pieno žaliavinės produkcijos supirkimo kainos krenta, o ūkininkams tenkančios investicinės ES paramos krepšelis beveik išsekęs, nors iki finansinio laikotarpio pabaigos dar likę keletas metų.

Šį rudenį ūkininkų nepagailėjo ir gamta – ne viename liūčių permerktame ir ežeru virtusiame lauke vietoje žiemkenčių šiandien čiuožinėja vaikai. Rudenį ūkininkams nepavyko nuimti kone trečdalio derliaus, o ir nuimtasis toli gražu ne pačios geriausios kokybės.

Su nerimu laukiama, kokius rezultatus gausime ir iš kur ne kur sudygusių žiemkenčių. ES liūčių sukeltiems potvyniams kompensuoti skyrė paramą, tačiau Lietuvos vyriausybė neketina prisidėti iš nacionalinio biudžeto, nors tokią teisę turi.

Parengtoje suvažiavimo rezoliucijoje reikalaujama nedelsiant inicijuoti diskusijas dėl Lietuvos žemės ūkio sektoriaus ateities, parengti trumpalaikę bei ilgalaikę šalies žemės ūkio sektoriaus strategijas, deramai įvertinant sektoriaus indėlį į visos šalies ekonomiką ir sugrąžinti jam deramą įvaizdį mūsų visuomenėje.

Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) vadovo Jono Talmanto įsitikinimu, žemės ūkio situacija dabar pati kritiškiausia per visus atkurtos nepriklausomos Lietuvos metus.

„Ne visi ūkininkai po šių metų sugebės atsigauti. Per 27-erius metus nebuvo tokios sudėtingos situacijos. Dėl lietaus dar užpernai ne visi nuėmė derlių, pernai buvo dar blogiau. Supirkimo kainos pastaruosius penkerius metus sumažėjo net 43 proc. O dabar stipriai pakelti „Sodros“ įmokas, akcizą kurui, pelno mokestį tikrai nėra tinkamas laikas“, – prieš suvažiavimą dėstė jis.

Visuotinis žemdirbių suvažiavimas "Ar Lietuvai reikia žemės ūkio?"

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Jonas Vilionis buvo negailestingas A. Maldeikienei, kuri ne kartą siūlė žemdirbiams didinti mokesčius.

„Ji sako, kad mes su džipais važinėjam ir labai gerai gyvenam. Reikėtų ją pasiimti į ūkį ir tegul su savo absolventais pamoko mus, kaip reikia ūkininkauti“, - piktinosi ūkininkas.

„A. Maldeikienė tiek apie ūkį nusimano, kad nuėjus į kaimą tegul avis kar karves gano“, - rimavo A. Vilionis.

Kalbėdamas apie dabartinę situaciją pieno rinkoje, ūkininkas svaidė akmenis į perdirbėjų ir prekybininkų daržą.

„Perdirbejai bet kada mums gali numažinti kainas, nes jiems užtenka pasakyti, kad tokios rinkos, bet tai mes girdim jau eilę metų, o prekybininkai jaučiasi visagaliais, ką „Maxima“ sugalvoja, Lietuvoj nei šuo nesuloja, - pyko J. Vilionis,

Susirinkimo metu Europos Sąjungos Parlamento nariui Broniui Ropei buvo įteikta peticija „Sąjungoje, kurioje visi lygūs, negali būti antrarūšių ūkininkų!” su įgaliojimu perduoti ją ES Parlamento Peticijų komitetui.

„Kalbėdami apie tiesiogines išmokas, mes ne tik kalbame apie tai, kad paramą gautų sąžiningai dirbantis kiekvienas žmogus, tačiau kad ir valstybė gautų teisingą paramą, nes mes šiandien visi turime konkuruoti bendroje ES rinkoje kartu su vokiečiais, prancūzais, lenkais. Jei Lietuvos žemdirbiai ir žemės ūkis nebus konkurencingas ir laikomas antrarūšiu, mes neturėsime tokios ateities, kokią turi europiečiai. Ši jūsų iniciatyva ne tik žodžiais, bet ir darbais yra rodoma ES Peticijų parlamentui, kad jūs nenori taikytis su esame situacija“, – teigė B. Ropė. Ūkininkams parlamentaras turėjo ir geru žinių iš Strasbūro.

„Šį antradienį Europos Parlamente Strasbūre buvo pokalbis su komisijos pirmininku, kuris pasakė, kad komisija nesutiks su socialinio biudžeto mažinimu žemės ūkiui“, - kalbėjo B. Ropė.

Šiandien žiniasklaidoje paskelbtas įrašas, kuriame žemės ūkio ministras Bronius Markauskas įkalbinėja iš pareigų trauktis buvusį Nacionalinės Žemės Tarnybos (NŽT) vadovą Danielių Kuprį. S. Skvernelis tokį poelgį vertino neigiamai.

„Negirdėjau ir neklausysiu to įrašo, nes jis yra padarytas keistomis aplinkybėmis, bet ateičiai ministrui norėčiau palinkėti, kad sprendimus atskirų pareigūnų atžvilgiu priimtų ryžtingai, be tokių pokalbių. Teismas parodė, kad sprendimas buvo teisingas, bet nereikia daryti to gražiuoju, jei yra pagrindai, tiesiog reikia priimti sprendimą“, - sakė S. Skvernelis.

Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko manymu, buvo bandymas pasiūlyti, kad posto būtų atsisakytą savo noru.

„Greičiausiai norėjo, kad išeitų gražiuoju, nes kitaip galėjo būti įvairios problemos, kurios ne šiaip dirbtinai buvo sugalvotos. Pats pareigūnas, kuriam yra išreikštas nepasitikėjimas, žino savo problemas ir jam to kartoti nereikia. Tai gera pamoka ateičiai“, - teigė S. Skvernelis.

Visuotinis žemdirbių suvažiavimas "Ar reikia Lietuvai žemės ūkio?"

Pasak pačio B. Markausko lazda nebuvo perlenkta, o spausti NŽT vadovo jis nesiruošė.

„Aš dar tikiuosi, kad jis (aut. D. Kuprys) prisimena tą situaciją, kuri buvo dėl tikrai sudėtingos padėties, kalbant apie NŽT. Tarnybos darbas buvo paralyžiuotas ir diskutuojamas tiek visuomenėje, tiek tarp politikų, žurnalistų, matėsi, kad reikia pokyčių, bet nepakeitus vadovo, tai buvo labai sunku. Vis dėl to valstybės tarnybos įstatymas per daug gina dirbantį valstybės tarnyboje, todėl atleidimo procesas gali užsitęsti labai ilgam, net keletą metų.

Situacija neleido laukti tiek ilgai, ir mes turėjome ne vieną pokalbį su tarnybos vadovu. Aš jam dar iki to laiko jau buvau pareiškęs nepasitikėjimą. Tą įrašą reikėtų tikrinti, nes panašu, kad jis surinktas iš kelių pokalbių ir aš jokio spaudimo tikrai nedariau. Taip, aš vadovui sakiau, kad jis nevaldo situacijos ir nėra tinkamas vadovauti bei geriausia, kad jis atsistatydintų“, – savo poziciją dėstė žemės ūkio ministras.

Visuotinis žemdirbių suvažiavimas "Ar Lietuvai reikalingas žemės ūkis?"

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (716)