Kadangi „Brexit“ sumažins Europos Sąjungos (ES) finansinį pajėgumą, už žemės ūkį atsakingam ES komisarui Philui Hoganui daromas spaudimas sumažinti ES 59 mlrd. eurų metinę paramą ūkiams, informuoja politico.eu.

Viena iš Briuselio siūlomų išlaidų mažinimo priemonių – nustatyti paramos didžiausiems ūkiams ribas. Iš pirmo žvilgsnio tai – taupymo priemonė, kuri sumažintų gausias išmokas daug žemės turintiems aristokratams ir žemės ūkio konglomeratams. Tačiau Ph. Hoganas susidurs su problema – paramos lubos suduos skaudų smūgį mažiau pasiturintiems (bet didesniems) Rytų Europos ūkiams, kurie komunistiniais laikais buvo didžiuliai kooperatyvai (kolchozai).

Aktyviausi čekai ir Rytų vokiečiai

Čekijos, Slovakijos ir rytinius Vokietijos regionus finansinės lubos ypač stipriai paveiks todėl, kad jų ūkiai didesni nei kitose ES valstybėse. Šiuo metu didžiausios fermos yra Čekijoje: vidutinio dydžio 133 ha ploto čekiškas ūkis yra tikras milžinas prieš vidutinio dydžio – 16 ha – Europos ūkį.

„Mums tikrai, tikrai labai sunku“, – sakė vienas čekų pareigūnas, turėdamas omenyje išmokų lubų planus. – Negalime šito paaiškinti – ne tik ūkininkams, bet ir visuomenei. Kodėl Čekijos Respublika turėtų būti diskriminuojama?“

Vargu ar Briuseliui reikia dar vienos nemalonios konfrontacijos su Centrine Europa dėl dvigubų standartų žemės ir maisto ūkio politikai. Nerimas dėl galimų paramos lubų stiprina seną Rytų Europos pyktį dėl fakto, kad bendrosios žemės ūkio politikos (Common Agricultural Policy; CAP) paramos išmokos skaičiuojamos, siekiant užtikrinti didesnes išmokas Vakarų Europos ūkiams. Per pastaruosius dvejus metus Praha inicijavo kampaniją, siekdama užkirsti kelią didesniems Vakarų Europos maisto gamintojams pardavinėti galbūt prastesnės kokybės tų pačių prekės ženklų produktus Rytuose.

Dideli pinigai Brandenburgui

Čekijos nerimas dėl CAP (paramos) lubų atsispindi ir kai kuriose Vokietijos dalyse, buvusiose už Geležinės uždangos.

Pavyzdžiui, 2016 m. vienas Turingijos pieno produkcijos kooperatyvas gavo apie 950 000 eurų tiesioginių išmokų. Kitas – Brandenburge, netoli sienos su Lenkija, augina bulves ir javus 4 300 ha plote ir gavo beveik 700 000 eurų.

Praėjusią savaitę Vokietijos Saksonijos regiono žemės ūkio ministras Thomasas Schmidtas įspėjo, kad su Rytų Vokietija turi būti elgiamasi teisingai. „Pinigų trūksta, privalome rasti būdą, kaip veiksmingiau suvienodinti išmokas, – sakė jis. – Tai neturi vykti Saksonijos ūkininkų ir mūsų kaimo regionų sąskaita. Rytų Vokietijos struktūros neturi būti diskriminuojamos!“.

Idėja apie paramos išmokų lubas pasirodė Europos Komisijos baltojoje knygoje pernai, CAP reformų planuose. Nebuvo pateiktas konkretus skaičius luboms, tačiau buvo paminėta, kad reikia riboti sumas, mokamas didesniems ūkiams, ir iškelta išmokų lubų idėja.

Nerimą sukėlė ankstesnis dokumento projektas. Jame buvo siūlomos privalomos metinės lubos – nuo 60 000 iki 100 000 eurų per metus, tiesa, buvo suteikta šiek tiek veiksmų laisvės, siekiant išsaugoti darbo vietas.

Šiuo metu Čekija per metus gauna 1,2 mlrd. eurų išmokų. Vyriausybė teigia, kad išmokų sumažėtų 43,5 proc., jei Briuselis įvestų 60 000 eurų lubas, arba 30,5 proc., jei lubos būtų 100 000 eurų.
Čekija iš paskutiniųjų kovotų, kad to išvengtų, ir jau bando suformuoti aljansus kaimyninėse Slovakijoje ir Vokietijoje dar prieš derybas, teigė ministras.

Ūkis

Didelis, bet ne visada gražus

Čekijos ministras pirmininkas turi asmeninių interesų kovoje – jam priklauso didžiausia šalies žemės ūkio kompanija „Agrofert“, kuri pernai gavo apie 14 mln. eurų paramos. Kompanija nesutiko komentuoti galimo lubų poveikio jos veiklai.

Čekijos ūkių asociacijos pateiktais duomenimis, 2,6 proc. didžiausių šalies ūkių naudojasi 81 proc. šalies ariamos žemės ir laiko apie 70 proc. jos melžiamų karvių.

Čekijos ūkų asociacijos vadovas Martinas Pycha, kuris praėjusią savaitę lankėsi Briuselyje ir stengėsi paveikti Ph. Hoganą išmokų lubų klausimu, sakė „Politico“, kad neteisinga bausti produktyvų šalies ūkininkų elitą. Jis pridūrė, kad išmokų lubų įvedimas gali paskatinti galvijus auginančius ūkininkus jų nebeauginti ir pereiti prie javų auginimo. „Štai kodėl išmokų įvedimo klausimams mums toks sunkus“, – sakė jis.

Europos žemės savininkų organizacijos vyresnysis politikos patarėjas Robertas de Graeffas sutiko, kad išmokų lubų įvedimas išmuštų iš vėžių.

„Ir dėl to sėkmingi ūkiai netektų stimulo plėsti savo veiklą už tam tikro dirbtinai nustatyto slenksčio, taip pat (netektų stimulo) samdyti daugiau darbininkų ūkiams ir kurti darbo vietas kaimo vietovėse“, – sakė jis.

Tačiau Europos smulkieji ūkininkai mano, kad sistema, kurioje didžiausi ūkiai susišluoja daugiausia pinigų, iš esmės yra neteisinga, ir tvirtina, kad tai prisideda prie blogo valdymo.

„Manome, kad žemės ūkio sistema griauna šeimų ūkių modelį, todėl privalome pasirinkti“, – teigė Genevieve Savigny, turinti ūkį Prancūzijos pietiniame Alpių regione, ir priklausanti Tarptautinio valstiečių judėjimo atšakai Europoje. „Arba ES ir jos piliečiai nori padėti smulkiesiems ir vidutinio dydžio ūkininkams, arba mes norime ginti industrializuotą žemės ūkį“, – pabrėžė ji.

G. Savigny sutiko, kad Čekijos atvejis yra išskirtinis, nes jos dideli ūkiai sukuria daug darbo vietų. Tačiau ji įspėjo, kad didelės žemės ūkio kompanijos norės pasinaudoti šiuo pavyzdžiu ir užgniaužti bet kokias diskusijas dėl išmokų lubų. „Daug (mažesnių) ūkių nyksta, akivaizdu, kad reikalingas naujas perskirstymas, – teigė ji. – Negalime slėptis už atsikalbinėjimų.“

Netgi pačioje Čekijoje yra agituojančių už reformą. Europos parlamento narys iš čekų opozicinės Socialdemokratų partijos Pavelas Pocas teigė, kad maži ir vidutinio dydžio ūkiai yra dinamiškesni, patogesni, juose įdarbinama daugiau žmonių.

„Jie artimesni tokiam žemės ūkiui, kokio mums reikia“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)