Anot jo, krinta ne tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos populiarumas, bet ir partijos narių – Aurelijų Verygą ir Ramūną Karbauskį visuomenė vertina prasčiausiai iš visų politikų.

– Gal pradėkime nuo partijų. Jau kurį laiką pirmauja konservatoriai. Ar kažkas pasikeitė?

– Taip, pirmoje vietoje yra konservatoriai. Jeigu vasarą dar atrodė, kad jie „valstiečius“ aplenkė paklaidos ribose, tai dabar tos partijos akivaizdžiai susisluoksniavo. Pirmoje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai. Antroje vietoje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Trečioje – socialdemokratai.

Yra ir daugiau partijų, kurios praeina 5 proc. barjerą. Tai partija „Tvarka ir teisingumas“, Lietuvos liberalų sąjūdis (LLS). LLS tokį rezultatą pasiekia, jeigu skaičiuotume nuo balsuojančių. Nuo visų gyventojų šis rodiklis būtų 4 proc., o nuo balsuojančių – 6,9 proc. Tiek pat pirmą kartą surenka Lietuvos centro partija. Šios partijos išsilygino.

– Kažkokių kitų didelių pokyčių, pavyzdžiui, kas neperkopia 5 proc. barjero, nėra?

– Darbo partija tikrai nepatenka jau keletą mėnesių. Jie lyg ir ketina reorganizuotis, keisti vadovybę. Gal tada kažkas ir bus, bet šiuo metu Darbo partija tikrai labai toli nuo visų kitų.

– Kokia situacija su politikais?

– Kaip ir anksčiau, užtikrintai, stabiliai pirmauja prezidentė Dalia Grybauskaitė. Antroje vietoje – Kauno meras Visvaldas Matijošaitis. Jį palankiai vertina 55–56 proc. Lietuvos gyventojų. Jo populiarumas [stipriai] išaugo per mėnesį. Tas augimas vyksta jau keturis mėnesius iš eilės.

Trečioje vietoje – premjeras Saulius Skvernelis. Jį palankiai vertina beveik 50 proc. Tačiau, jeigu žiūrėtume ir į neigiamus vertinimus, į tokį vertinimų balansą, S. Skvernelis vis dėlto būtų ne trečioje, o penktoje vietoje. Trečioje vietoje būtų Linas Linkevičius. Tai priklauso nuo to, kokį rodiklį pasirenkame.

Sensacijų čia nėra. Galbūt įdomesnė situacija su neigiamais vertinimais. Sveikatos ministro Aurelijaus Verygos reitingas pasižymi labai dinamiška neigiama tendencija. Neigiamų vertinimų per mėnesį išaugo penkiais procentiniais punktais. Jeigu žiūrėtume per du mėnesius – net 16 procentinių punktų, netgi daugiau neigiamų vertinimų.

Žinoma, net nėra abejonės, kad tai susieta su receptiniais vaistais ir galimybe įsigyti tuos vaistus. Jeigu dar vasarą jis turėjo teigiamą vertinimų balansą, šiuo metu vyrauja neigiami vertinimai. Tai labai energinga tendencija.

– Kurie dar politikai atrodo prasčiausiai?

– Galima pažiūrėti į Ramūną Karbauskį. Jis – netoli A. Verygos. 53 proc. vertina neigiamai, 24 proc. – teigiamai. Prieš metus R. Karbauskis buvo vienas iš populiariausių Lietuvos politikų. Šiuo metu yra atvirkščiai.

– Visada tiriate institucijas. Kuo labiausiai pasitiki žmonės?

– Eiliškumas praktiškai nekinta: ugniagesiai gelbėtojai (juos teigiamai vertina beveik 100 proc.), policija, kariuomenė, prezidentas, Bažnyčia. Šios institucijos, kaip sakant, atrodo geriausiai. Didelių pokyčių čia nėra. Mažiausiai pasitikima partijomis, Seimu, vyriausybe. Šį kartą ir teismai turi nedidelį, bet neigiamą balansą. Čia didelių pokyčių neįvyko.

Jeigu lygintume pasitikėjimą vyriausybe – koks vyravo prieš metus ir dabar – šiek tiek sumažėjo pasitikėjimas, bet tai yra kaip taisyklė – pasitikėjimas vyriausybe visada labiau neigiamas negu teigiamas. Buvo keli mėnesiai per 20 metų, kai vyriausybė buvo vertinama teigiamai.

Premjerai tokiu metu dažnai turi gerą balansą. Prieš ketverius metus premjeras Algirdas Butkevičius buvo vertinamas teigiamai. Taip yra ir šiuo metu su S. Skverneliu.

Apklausa atliekama dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu.