Besimatuojant batus parduotuvėje šie atrodė kaip tik, bet kažkodėl jų avėti nebuvo įmanoma - negailestingai spaudė ir trynė iki kraujo? Taip smarkiai pritrynė naujieji aukštakulniai, kad net jų grožio per ašaras nebematėte... Pažįstama situacija?

Kaip išvengti tokių nemalonių nesėkmių ir, ką daryti, jei visgi nevykęs pirkinys jau stovi batų dėžėje?

Į ką atkreipti dėmesį renkantis avalynę?

Dienos metas. Batus geriausia rinktis po pietų, nes kojos turi polinkį vakarop šiek tiek ištinti. Gali būti, kad apsiavus batus, kuriuos įsigijote ryte ir kurie, kaip jums pasirodė, puikiai tinka jūsų kojoms, vakare bus keiksnojami.

Pėdos padėtis. Reikia, kad pėda naujuose batuose būtų tvirtai užfiksuota. Jei avalynės modelis jūsų kojai per siauras, kitaip tariant, jų plotis nepakankamas, tuomet neverta matuotis dydžiu didesnių batų. Pradėsite avėti - pėda čiuožinės pirmyn ir atgal. Geriau pasirinkite tinkamo pločio modelį.

Kokybė. Priekabiai patikrinkite, kaip kokybiškai pasiūti jums patikę batai. Ar nėra išlindusių klijų ar siūlelių, ar tvirtai laikosi kulniukas, ar nelinksta padas, kuris turėtų būti tvirtas. Nepirkite batų, kurie atsiduoda nemaloniu „cheminiu" kvapu.

Dydis. Turite pajusti, kad batai jūsų kojai puikiai tinka, pakulnė patogi, nejaučiate nepatogumo ir galėsite avėti naujaisiais batais ne tik juos matuojantis parduotuvėje.

Bet visgi, jei įsigijote batus, kurie jums šiek tiek mažoki - nenusiminkite. Natūrali oda, zomša avėjimo metu šiek tiek išsitempia. Bet jei batai tiek ankšti, kad šis išsitempimo procesas jums yra nepakenčiamas, tai galima imtis vieno iš 5 batų ištempimo būdų.

1. Spiritas. Sudrėkinkite vidinį batų paviršių odekolonu (ar degtine) ir iškart apsiaukite (pageidautina - ant medvilninės kojinės), o po to tuo pačiu odekolonu ar degtine sudrėkinkite bato išorinę pusę. Porą valandų su šiais batais pavaikščiokite namie.

2. Karštas vanduo. Įpilkite į bato vidų truputėlį karšto vandens lyg jį skalaudami ir iškart apsiaukite. Oda suminkštės ir išsitemps lygiai per visą koją, o vandens nė pėdsako neliks.

3. Drėgnas laikraštis. Į spaudžiančius batus prigrūskite drėgnų laikraščių. Palikite išdžiūti kambario temperatūroje (jokiu būdu ne ant radiatoriaus).

4. Specialios priemonės. Parduotuvėje įsigykite specialių putų batams tempti ir laikykitės vartojimo instrukcijų.

5. Šaldiklis. Į sandarius maišelius pripilkite vandens, juos įdėkite į batus ir sukraukite į šaldiklį. Palaikykite per naktį, ryte nepamirškite batų ištraukti (taip, taip, draugė, kuri turi keliasdešimt batų porų, buvo pusmečiui palikusi batus šaldymo kameroje) ir išimti maišelių

3 patarimai, norintiems įsigyti geresnius batus

Įsitikinkite, kad batai lenkiasi toje vietoje, kuri skirta pirštams, tačiau jie nėra per daug lankstūs.

Įsitikinkite, kad yra pakankamas pėdų skliautų palaikymas.

Pasirinkite stambius kulnus, kurie yra mažesni nei 5 centimetrų aukščio.