Pavasaris, meilė, bučiniai, o lūpos visai nušašo ne laiku. Lūpų pūslelinė - tikrai labai nemalonus virusas, kuris kamuoja daugelį žmonių kelis kartus per metus, o pavasarį dar labiau paūmėja. Po žiemos organizme trūksta vitaminų, o nuolat pučiantys vėjai taip pat prisideda prie lūpų sausėjimo. Nuolat tepkite lūpas vazelinais, balzamais, kad tik jos neišsausėtų, nes tuomet tampa pažeidžiamiausios.

Lūpų pūslelinė - virusinė odos liga, nepaisanti sezono - ji gali pričiupti bet kuriuo metų laiku. O statistika negailėstinga - net 80 proc. žmonių šio viruso nešiotojai.

Virusą pasigauti labai lengva - užtenka meiliai pakštelėti užsikrėtusiajam į lūpas. Įmanoma užsikrėsti ir ragaujant maistą nuo ką tik naudotos šakutės ar gurkšnojant iš to paties puodelio. Dažnai pakanka kiek stipriau persišaldyti, prastai maitintis, patirti stiprų fizinį, emocinį stresą ar odos traumą, ir virusas atkunta.

Labai svarbu taisyklingai maitintis, pakankamai ilsėtis, vengti tiesioginių saulės spindulių, vartoti mažiau alkoholio bei kofeino.
Pirminė pūslelinės infekcija trunka 2-3 savaites. Per tą laiką paprastai visiškai pasveikstama, ir ligą primena tik pūslelės vietoje likusi dėmelė. O kartais nelieka nė menkiausio ženklo.

Jei visgi lūpas „papuošė" pūslelės nedelsiant imkitės gydymo, kad virusas neišplistų. Vaistinėse parduodama įvairiausių herpes virusą gydančių preparatų, tačiau šis virusas mėgsta pasireikšti ne pačiu tinkamiausiu metu - sode, atostogų metu ar iškylaujant gamtoje. Vietose, kur vaistinės nėra arti. Be to, tepaliukai gydantys pūsleles yra išties brangūs. Taigi, pateikiame laiko ir liaudies patikrintus būdus, kuriais išgydysite pūslelinę, o priemonių nesunkiai rasite namuose.

* Pajutusios niežulį, perštėjimą dar neiškilusias pūsles pašaldykite ledo gabalėliais.

* Pajutus pirmuosius požymius, pažeistą vietą pavilgykite degtine. Jei degtinės neturite, tiks ir spiritas. Taip pat tinka cinko turinti dantų pasta.

* Pažeistą vietą patepkite vandeniu sudrėkinta aspirino arba paracetamolio tablete.

* Sutrinkite česnako skiltelę ir pasidarykite česnakinį kompresą.

* Pavilgykite vatos gabaliuką alijošiaus sultimis, ir švelniai juo drėkinkite pūslelę.

* Vilgykite pažeistas vietas eteriniais aliejais - levandų, arbatmedžio. Taip pat labai veiksmingas ir šaltalankių aliejus.

* Pasidarykite mišinį - sumaišykite po 4 lašus bergamočių, snapučių ir eukaliptų aliejaus ir 2 arbatinius šaukštelius alyvuogių aliejaus. Juo vilgykite pažeistą vietą kas 2-3 valandas.

* Pūsleles gydykite šaltais ramunėlių arba medetkų nuoviro kompresais.

* Pasidarykite druskos tirpalą - 1 šaukštelis druskos išmaišomas su 100 ml vandens. Pavilgykite vatos gabalėlį tirpale ir glauskite prie pūslelių.

* Patepkite pūsleles dantų pasta, ji džiovina ir neleidžia pūslelėms plisti.