Sausi, besišakojantys plaukų galiukai - organizme trūksta geležies ir vario, o tai tiesus kelias į anemiją (mažakraujystę). Jei nuolat trūksta geležies, galvos oda vis mažiau aprūpinama deguonimi. Plaukų folikulai kenčia, plaukai silpsta. Todėl nusipirkite geležies. Atminkite, kad ją geriau įsisavinti padės apelsinų sultys.

Taip pat sausi ir lūžinėjantys plaukai gali rodyti, jog organizme trūksta baltymų. Taip dažnai nutinka, jei gyvenate įvairiausių dietų režimu, taip pat, jei esate vegetarė.

Trečia sausėjimo priežastis - plaukų nualinimas: atostogavote, deginotės saulėje, darėte cheminį sušukavimą, dažėte plaukus, keitėte šampūną ir pan. Žodžiu, plaukams varėte vien tik stresą. Kad plaukai atsigautų, į racioną įtraukite kepenis, raudoną žuvį, kiaušinio trynį ir ypač karotinu praturtintas morkas.

Praradę žvilgesnį plaukai - trūksta seleno, fosforo ir sieros. Jei dar pamatysite, jog ablogėjo dantenų būklė, vystosi kariesas, tai diagnozė išties teisinga.

Stipriai niežti galva, plaukai atrodo negyvi, krenta - vertėtų apsilankyti pas neuropatologą,nes dažnai tai kažkokio nervinės sistemos sutrikimo požymiai. Gerkite raminamųjų žolelių kompleksus (valerijonai, mėta, sukatžolė), nusipirkite B grupės vitaminų (ypač B1 ir B6).

Pleiskanos - kartais tai būna skrandžio ir virškinamojo trakto negalavimai. Beje, seborėja dažnai atsiranda visokių iškrovos dietų šalininkėms (ypač, jei iš mitybos išbraukiami angliavandeniai ir riebalai).

Plaukų kritimas - liudija endokrininės sistemos ligas (hormoniniai pakitimai moterims gali būti susiję su lytinio gyvenimo pradžia, su nėštumu ar menopauze), kepenų ar tulžies pūslės pakitimus. Vertėtų pasikonsultuoti su endokrinologu, atlikti hormonų tyrimą.

Riebūs plaukai - rodiklis, kad sutrikusi kepenų veikla, medžiagų apykaita, hormonų pusiausvyra, tačiau dažniausiai tai ženklas, jog per gausiai vartojate gyvulinių riebalų ir nesveikai maitinatės. Vertėtų atsisakyti riebalų, vengti saldumynų, rūkytų gaminių, alkoholio ir kavos.

Ploni plaukai - jei jie dar ir sausi, lūžinėjantys, nagai besisluoksniuojantys, o oda nestangri, tai organizme - silicio trūkumas. Metams bėgant, gali išsivystyti aterosklerozė ir osteoporozė. Reikėtų mitybą praturtinti avižų dribsniais, juoda bei rupia duona, salierais, porais, saulėgrąžų sėklomis, ridikėliais, rūgpieniu.

Ankstyvas žilimas - turite problemų dėl skydliaukės. Tačiau pražilti galima ir dėl stipraus streso, išgyvenimų, pervargimo, nebaltyminės dietos, paveldimumo.

Plaukų kritimas ties smilkiniais ir viršugalvyje (moterims) - gali būti kiaušidžių policistozės ženklas (dėl hormonų pokyčių). Reiktų kreiptis į endokrinologą.

PLAUKŲ SPALVA gali lemti tam tikrus negalavimus, ligas. Žinoma, kalbame ne apie dažytus plaukus.

Brunetės dažniau yra veikiamos hormonų sutrikimo, ypač skydliaukės, joms dažniau diagnozuojama mastopatija ir gimdos mioma. Taip pat dažniau formuojasi akmenys šlapimo pūslėje.

Blondinės neatsparios akių susirgimams, dažniau suserga odos vėžiu. Be to, šviesiaplaukės moterys yra jautresnės skausmui, kenčia dėl padidėjusio skrandžio rūgštingumo (gali išsivystyti opa, gastritas). Blondinės 2 kartus dažniau nei tamsiaplaukės serga reumatu. Apie 60 proc. blondinių jaunystėje vargsta dėl per žemo spaudimo.

Šatenės linkusios į moteriškos srities ligas ir galvos skausmo priepuolius.

Rausvaplaukės (ryžos) dažniau nei kitos moterys serga chlamidioze, todėl jas labiau ir kerta nevaisingumas. Jos jautresnės skausmui, todėl nuskausminamieji veikia silpnai. Daktarai rausvaplaukes vadina „bausme anesteziologams", nes jų reakcija į vaistus - nenusakoma; juk 80 proc. ryžųjų yra alergiškos.

Parengta pagal aif.ru