Pastebėjome, kad dažnai kieti, neprinokę avokadai prekybos centruose parduodami pigiau, tačiau kas iš to - juk reikės laukti mažiausiai savaitę, kol galėsite juos valgyti.

Kaip apgauti apgauti gamtą ir pagreitinti nokimo procesą? Tam tikri vaisiai ir daržovės nokdami išskiria natūralias etileno dujas, kurios greitina sirpimą. Šiai grupei priklauso obuoliai, pomidorai, persikai, kriaušės, bananai bei šiandien mūsų aptariami avokadai.

Tai natūralios dujos, kurių pagrindas - anglies dvideginis, todėl baimintis nėra ko. Jeigu bananus ar avokadus įdėsite keletui dienų į popierinį maišelį kartu su obuoliais, dujos maišelyje užsilaikys ir vaisiai prinoks daug greičiau.

Nežinau, kaip jūsų močiutės, bet mano babytė pomidorus apdengdavo šienu, kad šie greičiau noktų. Šienas sulaikydavo dujas ir jie kaip mat paraudonuodavo.

Tačiau ką daryti, jeigu avokadus norite sunokinti tučtuojau?

Į pagalbą teks pasitelkti orkaitę. Įkatinkite ją iki 90-100 laipsnių. Avokadą ar avokadus sandariai suvyniokite į kepimo foliją ir pašaukite orkaitėn 10-15 minučių. Karštis pagreitins dujų išsiskyrimą ir nokimo procesą. Tik nepersistenkite! Jeigu pirštas spustelėjus vaisių lįste sulenda per žievelę, nieko gero iš tokio avokado nebus. Tinkamai sunokęs avokadas turi leistis tik šiek tiek suspaudžiamas.