Dėl šių gėrimų universalumo žinomiausi pasaulio someljė „burbuliukus“ siūlo derinti net su maistu. Tačiau dauguma šampaną renkasi nuo spalio mėnesio iki metų pabaigos, kuomet jo parduodama apie 40 procentų.

Taigi, ką verta žinoti prieš pripildant taures putojančio gėrimo? Kuo skiriasi šampanas, prosecco ir cava? Dalinamės su Jumis patarimais, kurie, tikimės, pravers renkantis putojantį gėrimą.

Šampanas „vyno karalius – karalių vynas“

Pagal šiandien galiojančias sutartis šampanu galima vadinti tik Šampanėje pagal tam tikrus reikalavimus pagamintą gėrimą. Tradicinis šampano gamybos metodas – kai antrinė vyno fermentacija ir brandinimas vyksta butelyje, kurios metu atsiranda burbuliukai. Manoma, kad pirmasis šampano kūrėjas buvo vienuolis Domas Pérignonas, kuris eksperimentuodamas su skirtingais vynais išrado šį žinomą gėrimą. Šiandien ne tik Moët & Chandon, bet ir dar keletas Šampano namų ant savo butelio rašo „oficialus jos didenybės Elžbietos II tiekėjas“.

Šampanėje yra daugiau kaip 250 namų, kurie patys gamina ir pilsto šampaną. Dar vienas įdomus faktas tai, kad daugelio žinomiausių šampano namų šeimininkės ir receptų kūrėjos yra moterys, ko beveik nerasite vyndarių pasaulyje.

Kaip išsirinkti Jums tinkamiausią? Šampanas gaminamas iš vienos rūšies ar trijų rūšių vynuogių derinio: „Chardonnay“, „Pinot noir“ ir „Pinot meunier“. Tačiau svarbu įvertinti ir suprasti, kaip vertinate saldumo pojūtį, kurį kiekvienas gamintojas savo gėrimui gali suteikti individualiai. Garsiausi pasaulyje someljė prasitaria, kad kai abejoja, kokį gėrimą priderinti prie maisto – jie renkasi šampaną. Sausas šampanas labiau tinka prie riebių, kreminių patiekalų, o saldesnis – prie desertų. Žinodami šias taisykles, kiekvienas galime išsirinkti tinkamiausią šampaną ir atrasti naujų skonio derinių.

Cava pusryčiams, pietums ir vakarienei

Nors populiaru manyti, kad putojantys vynai yra pigūs šampano „pusbroliai“ tai netiesa. Visi geriausi šampano gamintojai savo kolekcijose turi puikaus skonio ir kokybės putojančio vyno. Jeigu gėrimas pagamintas ne Šampanės regione nereiškia, jog jis yra prastesnis. Ispanijoje klasikiniu metodu gaminamo putojančio vyno cava (tarti „kãva“) kasmet pagaminama apie 200 mln. butelių. Tokiose Europos šalyse kaip Vokietija, cava yra populiaresnis net už šampaną, nors butelio kaina kartais netgi didesnė. Ispaniška cava gaminama pagal tokią pačią technologiją, kaip ir prancūziškas šampanas, tačiau iš kitokių vynuogių. Tai reiškia, kad pačios švariausios sultys fermentuojamos du kartus.

Katalonijos regiono gyventojai net pusryčiaudami gurkšnoja švelnaus skonio, sausą cava, tinkantį šventiniams pusryčiams.

Prosecco – švelnusis šampano „giminaitis“

Lengvo, gaivaus, vaisiško skonio putojantis vynas Prosecco gaminamas šiaurinėje Italijoje. Jo antrinė (jos metu ir susidaro burbuliukai) fermentacija mažiausiai mėnesį vyksta nerūdijančio plieno statinėse. Toks charmat putojančių gėrimų gamybos būdas yra kur kas greitesnis, todėl ir pigesnis nei šampanizacijos būdas. Dėl paprastesnio gaminimo Prosecco dažniausiai būna pigesni, nei cava ar šampanas.
Prosecco – aperityvas, tačiau jį italai mielai vartoja ir per visą vakarienę, t. y. su visais patiekalais.