Man regis, storalapiui piniguočio vardas tinka labiau, nes jo lapeliai iš tiesų panašūs į monetas. Lotyniškai labiausiai paplitusi storalapio rūšis vadinama Crassula ovata. Auga kaip medis, labai šakojasi, pasiekia 80-100 cm aukštį. Gali pražysti smulkiais rožiniais žiedeliais. Storalapis ypač tinka pesimistams ar linkusiems į depresiją - puikiai kelia ūpą.

Gimtine yra laikomas Madagaskaras, Australija, Pietų Afrika. Augalas lapuose sukaupia dideles vandens atsargas - tai padeda jam išgyventi tuose itin kaitriuose kraštuose.

Jei tikėsime Feng Shui, tai būtent storalapis į namus pritraukia finansinę sėkmę. O jei sulaukėte ir smulkių jo žiedų, tai turtų nesuskaičiuosite.

Kaip išsirinkti?

Jei nusprendėte įsigyti storalapį, ypatingą dėmesį skirkite lapelių būklei: jie turi atrodyti stori, o čiupinėjant - kieti, mėsingi, nesusiraukšlėję, nesuvytę. Kamienas turi būti storas ir tvirtas, o dirva - drėgna. Parduotuvėje galite rasti įvairių storalapių rūšių. Drąsiai rinkitės patikusią, nes jie puikiai auga namuose, o priežiūra nesudėtinga ir ta pati.

Žemė

Paprastas sodo dirvožemis storalapiui netinka, nes gali būti užkrėstas kenkėjais, kurie namų sąlygomis ims daugintis ir žaloti augalą.
Gruntui paprastai naudojamas kaktusams ir sukulentams (storalapis būtent yra sukulentas) naudojamas specialus mišinys. Jei naudosite universalų gruntą kambariniams augalams, tai įberkite ir įmaišykite į jį šiek tiek smėlio. Gruntas turi būti laidus. Jei kaupiasi vanduo, pūva šaknys. Neperlaistykite.

Persodinimas

Kai persodinsite pinigų medį, į naujo vazono dugną paberkite smulkių raudonos plytos gabaliukų arba keramzito. Tada ploną sluoksnį žemės. Iš seno vazono atsargiai ištraukite augalą, stenkitės nepažeisti šaknų. Perlenktas šaknis pašalinkite ir įleiskite į vazoną. Gausiai paliekite ir pastatykite gėlę savaitei tamsoje. Lapus apipurkškite, kad nenuvystų. Paskui perneškite vazoną į įprastą vietą.
Pinigų medis persodinamas kartą per dvejus metus pavasarį, jei būtina - kasmet.

Shutterstock nuotr.

Priežiūra

Kad pinigus medis parodytų žiedus, žiemą laikykite vėsioje vietoje, kur temperatūra 12-15 laipsnių šilumos, laistykite kartą per mėnesį. Kiti teigia, kad gera yra 18 laipsnių kambario temperatūra.
Jei storalapio stiebai ilgėja, linksta, vadinasi, laikote saulėtoje ir sausoje vietoje. Be to, šie augalai linkę tįsti ir retėti pavasarį.

Storalapiai laistomi reguliariai, bet ne per gausiai - taip, kad viršutinis dirvožemio sluoksnis vazone visada būtų sausas. Vandenį geriausia pilti į lėkštelę, kad augalo šaknys jo pasiimtų tiek, kiek reikia.
Nelaikykite tiesioginėje saulės šviesoje, geriau šešėlyje - lapai bus žali, mėsingi. Saulėje paruduoja.

Storalapis, vadinamas pinigų medžiu (Jade tree/Money tree, Crassula ovata):
Zamiokulkas, kurį dažnai žmonės irgi krikštija pinigų medžiu:

Klausimas: kuris yra tas tikrasis pinigų medis? :)