Romėnės tikėjo, kad dažnai praustis veidą – tikroji grožio paslaptis. Veidus jos prausdavosi po keliasdešimt kartų per dieną.

Hialurono rūgštis atrasta 1934 m. mokslininkų Karlo Meyerio ir Johno Palmerio. Pirmiausia hialurono rūgštis buvo išgauta iš gyvūnų akių stiklakūnių.

Rūkymas iki 5 kartų paspartina odos senėjimą ir raukšlių susidarymą.

Alkoholio vartojimas ypač sausina odą.

Taisyklinga ir subalansuota mityba – sveikos ir gražios odos paslaptis.

Norint išlaikyti odos drėgmę, nereikėtų piktnaudžiauti kava.

Tačiau ar to pakanka norint nutolinti senėjimo procesus? Kokias procedūras norėdamos išsaugoti jaunystę moterys renkasi šiais laikais, „Prie kavos“ papasakojo Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ kosmetologė Ugnė Želvytė.

Kas nutinka veido odai bėgant metams?

Vykstant natūraliam senėjimo procesui, lėtėja ląstelių atsinaujinimas, mažėja raumenų tonusas, kolageno ir elastino gamyba, taip pat sumažėja poodinis riebalų sluoksnis, todėl oda praranda stangrumą, sausėja, suglemba, atsiranda gilios raukšlės, pakinta jos spalva.

Odos senėjimą lemia išoriniai ir vidiniai veiksniai: genetika, hormonų pokyčiai, limfotakos ir kraujotakos pablogėjimas, ląstelių dalijimosi greičio sumažėjimas, UV spinduliai, laisvieji radikalai, netinkamas gyvenimo būdas, stresas.

Kaip tinkamai prižiūrėti veido odą?

Svarbu veido odą 1–2 kartus per dieną tinkamai nuvalyti, tepti drėkinamaisiais arba maitinamaisiais kremais, naudoti serumus, kuriuose būtų drėkinančių, stimuliuojančių veikliųjų medžiagų, vitaminų. Kartą per savaitę būtina odą nušveisti, kad būtų pašalinamas suragėjusių ląstelių sluoksnis ir aktyviosios medžiagos geriau prasiskverbtų į gilesnius odos sluoksnius. Būtina į kasdieninės odos priežiūros priemonių sąrašą įtraukti įvairių veido kaukių – drėkinamųjų, raminamųjų, stimuliuojamųjų, valomųjų ir t. t.). Kaukę reikėtų naudoti bent kartą per savaitę, o jei oda labai linkusi sausėti, drėkinamąją, atkuriamąją galima dėti ir dažniau.

Taip pat rekomenduojama reguliariai lankytis pas kvalifikuotą grožio terapijos specialistą – kosmetologą. Jis individualiai parinks tinkamų drėkinančių, epidermio sluoksnį atkuriančių ir ląstelių atsinaujinimą stimuliuojančių procedūrų, pavyzdžiui, elektroporaciją, kaukių, mikrosrovių terapijas, masažus, krioterapiją, cheminį odos šveitimą ir kt.

Kokios natūralios priemonės padeda išsaugoti grožį ir jaunystę?

Namie atliekamos procedūros ir naminės kosmetikos priemonės taip pat veikia teigiamai ir gerina odos būklę, padeda jai ilgiau išlikti jaunai. Natūralių aliejų, pavyzdžiui, simondsijų, avokadų ir pan., kaukės odą maitina, daro elastingesnę. Jautrią odą, kurioje yra išryškėjusių paviršinių kapiliarų, reikėtų labiau saugoti – vengti kaukių su medumi, nemasažuoti ledukais. Taip pat reikėtų atsargiai rinktis produktus grožio procedūroms, nes natūralūs produktai, tepami ant veido odos, gali sudirginti, sukelti alergiją.

Kokios jauninamosios veido procedūros populiariausios?

Veido ir kaklo patempimas. Norint pristabdyti veido senėjimo procesus, atliekama veido ir kaklo odos patempimo operacija. Tai viena populiariausių plastinių operacijų, daroma taikant bendrą nejautrą. Trunka 4–8 valandas. Oda įpjaunama pagal plaukų augimo liniją smilkinių srityje, aplink ausis, pakaušio srityje. Atliekama audinių transpozicija, jie sugrąžinami į vietas, odos perteklius pašalinamas. Sutvirtinami poodinis riebalinis ir raumeninis audinių sluoksniai, jeigu reikia, atliekamas ir riebalų išsiurbimas. Taip atkuriami estetiškai patrauklūs, harmoningi veido kontūrai. Po operacijos pacientai parą praleidžia klinikoje, savaitę yra intensyviai prižiūrimi chirurgo, nešioja specialų tvarstį. Pirmąsias paras pasireiškia intensyvus tinimas, atsiranda kraujosruvų. Šie reiškiniai palaipsniui mažėja. Siūlai pašalinami po 5–7 dienų. Audiniai prie pjūvių iš pradžių būna paraudę, vėliau darosi vis blyškesni. Praėjus maždaug metams randai praktiškai nepastebimi. Taip pat pacientai turėtų žinoti, kad tikrieji operacijos rezultatai matomi praėjus 6 mėnesiams po operacijos.

Kontūrinė plastika. Hialurono rūgštis – natūrali sveikos odos medžiaga. Jis suteikia odai putlumo, lemia jos aprūpinimą drėgme. Odai senstant hialurono rūgšties sintezė lėtėja, o jos skaidymas, priešingai, intensyvėja. Oda netenka drėgmės ir galimybės ją išsaugoti. Drėgmės netekusioje odoje sulėtėja medžiagų apykaita, kaupiasi toksinai, atsiranda raukšlių. Audinių elastingumas gali būti atkuriamas hialurono rūgštimi. Injekcijų kiekis neribojamas, jau sušvirkšto preparato kiekį galima koreguoti (suleisti daugiau arba kiekį sumažinti suleidžiant specialios medžiagos). Laikui bėgant hialurono rūgštis natūraliai organizmo suskaidoma iki neutralių medžiagų – anglies dioksido ir vandens. Procedūros mažai skausmingos, atliekamos naudojant labai plonas adatas. Prieš procedūras odos jautrumas sumažinamas tepalais nuo skausmo ar taikant vietinę nejautrą. Efektas matomas iš karto atlikus procedūros ir išlieka iki metų. Injekcijos vieta iš pradžių gali nežymiai niežėti, peršėti. Šios reakcijos savaime praeina per 1–2 dienas.

Mezoterapija. Procedūros metu mikroinjekcijomis į paviršinius ir vidurinius odos sluoksnius įšvirkščiama biologiškai aktyvių medžiagų. Oda veiksmingai atjauninama, sprendžiamos įvairios jos problemos, gydomos ligos. Į odą įvestos aktyviosios medžiagos patenka tiesiai į ląsteles, jose būdamos ilgesnį laiką ima veikti ląstelių medžiagų apykaitą ir skatina atsinaujinimą. Preparatų sudėtyje yra vitaminų, mikroelementų, fermentų, antioksidantų, aminorūgščių ir kitų odos kokybę veikiančių aktyviųjų medžiagų. Patekusios į odą šios medžiagos aktyvina kolageno ir elastino gamybą, taigi rekonstruojama vidinė odos struktūra, išlyginamos raukšlės, atkuriamas odos tonusas ir stangrumas, grąžinama sveika, švytinti išvaizda. Procedūra praktiškai neskausminga, nes atliekama naudojant ypač plonas adatas, be to, odos jautrumą galima sumažinti specialiais tepalais.

Frakcinis odos atjauninimas lazeriu. Odos atjauninimas lazeriu atrodo ideali išeitis, kai odoje stipriau išryškėja senėjimo požymiai, aknės palikti randai ar pigmentinės dėmės nuo saulės. Terapija skatina ląsteles atsinaujinti, todėl atrodo jaunesnė, lygesnė, stangresnė. Lazerio impulsai veikia tik dalį odos (5–25 % viso odos paviršiaus). Kiekvienas išskaidomas į keletą šimtų dalinių spindulių ir stimuliuoja odą. Tai skatina ląstelių ir jungiamojo audinio atsinaujinimą ir naujų kolageno skaidulų formavimąsi. Raukšlės ir įvairūs randai veiksmingai suminkštinami ir pašalinami.

Sumažinamos išsiplėtusios poros, pašalinamos pigmentinės ir senatvinės dėmės, suvienodinama odos spalva. Visa tai gerina veido išvaizdą. Po procedūrų 3–6 mėnesius vyksta naujų odos ląstelių regeneracija ir kolageno skaidulų sintezė, todėl teigiamas poveikis bėgant laikui paryškėja.

PRP terapija. Procedūros metu iš venos paimamas nedidelis kiekis kraujo, jis specialiai paruošiamas, t. y. iš jo išgaunamas trombocitų koncentratas PRP, ir įšvirkščiamas į žmogaus odos problemines vietas priklausomai nuo indikacijų. Ši procedūra kaip senėjimą stabdanti priemonė rekomenduojama vyresniems nei 30–35 m. žmonėms. Jos metu suaktyvinami natūralūs odos fiziologiniai procesai: lėtėja senėjimas, mažėja raukšlių, gerėja kolageno gamyba, atkuriamas elastingumas, pakyla tonusas, pagerėja medžiagų apykaita.

Kamieninių ląstelių terapija. Lietuvoje galima atlikti odos atjauninimo procedūrą naudojant suaugusio organizmo riebalinio audinio išskiriamas kamienines ląsteles. Kamieninės ląstelės – pamatinės viso organizmo ląstelės, iš kurių gaminasi visos kitos ląstelės ir pasenusios pakeičiamos naujomis.

Kosmetologijoje naudojamos natūralios kamieninės ląstelės. Pagrindinė jų funkcija – skatinti žmogaus odos kamieninių ląstelių dalijimąsi, todėl oda atsinaujina ir pajaunėja. Pagerėja jos stangrumas, padaugėja drėgmės, todėl dingsta smulkios raukšlės. Naudoti augalines kamienines ląsteles – naudingas ir veiksmingas būdas senėjimo procesams stabdyti arba tiesiog odos būklei pagerinti.
Įdomu