Kraujo grupių dieta – JAV naturopato Piterio Dadamo sukurta teorija apie tai, kad žmonių mityba turėtų būti subalansuota atsižvelgiant į jų kraujo grupes, kadangi skirtingų kraujo grupių žmonės skirtingai virškina maisto medžiagas.

Tačiau mažai kas tiki, kad išeitis gali slypėti teisingoje mityboje pagal kraujo grupę.

Dieta pagal kraujo grupę

Gydytojas atliko ne vieną istorinį ir medicininį tyrimą ir padarė išvadą, kad iš pradžių tolimi mūsų protėviai turėjo tą pačią kraujo grupę – I, o likusios išsivystė evoliucijos eigoje, atsiradus naujiems maisto šaltiniams.

Atrodė tai maždaug taip: kai žmogus-medžiotojas išmoko įdirbti žemę ir sėti, gavo priėjimą prie naujos rūšies maisto. Taip atsirado II kraujo grupė. Klimato sąlygų pasikeitimas ir gyvulininkystės plėtra prisidėjo prie III kraujo grupės atsiradimo. Na, o IV kraujo grupė, kaip mano mokslininkas, atsirado vos prieš pusantro tūkstančio metų, susimaišius II ir III grupėms.

I (0) kraujo grupė

Pasak Peterio D'Adamo, šios kraujo grupės atstovų racioną daugiausiai turi sudaryti mėsa ir žuvis. Juk medžioklė ir žvejyba buvo pagrindinis senovės žmonių užsiėmimas. Raudona mėsa, kepenys, žuvis, jūros produktai, daržovės, vaisiai (nerūgštūs), vaistažolių arbatos, raudonas vynas – visa tai teigiamai veikia I kraujo grupės žmonių organizmus.

Jeigu norite numesti svorio ar jo nepriaugti, reiktų labai sumažinti grūdines kultūras, ankštinius produktus, įvairių rūšių kopūstus, bulves, citrusinius vaisius, ledus. Nerekomenduojama gerti kavos ir stiprių gėrimų. O štai jūros dumbliai, raudona mėsa, špinatai, brokoliai ir ridikai kaip tik spartina riebalų deginimą.

II (A) kraujo grupė

Žmonėms su šia kraujo grupe geriausias pasirinkimas – vegetariška mityba. Toks maistas labai sveikatina jų organizmą ir padeda išvengti rimtų sveikatos problemų. Kartais galima sau leisti vištienos ar kalakutienos.

Kad papildomi kilogramai nukristų ir negrįžtų, būtina vengti mėsos, patiekalų iš pupelių, ledų, šokolado, cukraus, žemės riešutų sviesto. Daržovių salotas geriausia gardinti alyvuogių aliejumi arba sėmenų aliejumi. Drąsiai valgykite ananasus. II kraujo grupės žmonėms lieknėjimo procesą stabdo juodoji arbata ir gėrimai su soda.

III (B) kraujo grupė

Žmonėms su šia kraujo grupe iš tikrųjų pasisekė! Jiems galima valgyti praktiškai viską, tačiau tik protingais kiekiais. Vis dėlto, norint numesti svorio, būtina atsisakyti kviečių, kukurūzų, lęšių, pomidorų, žemės riešutų, sezamo sėklų, grikių, kiaulienos, pomidorų sulčių ir gėrimų su soda.

IV (AB) kraujo grupė

Pačią rečiausią kraujo grupę turintys žmonės blogai įsisavina baltymus. Gydytojas Peteris D'Adamas rekomenduoja maitintis saikingai, tačiau riboti racione raudoną mėsą, patiekalus iš pupelių, kukurūzus, grikius, saulėgrąžas, paprikas. Reiktų daugiau vartoti žalių daržovių, jūros produktų ir pieno produktų.

Tie, kurie jau pabandė maitintis pagal šią schemą, pasakoja, kad pradėjo jaustis kur kas geriau ir, atsistoję ant svarstyklių, pastebėjo skirtumą.

Šis mitybos planas atmeta bet kokį nesveiką maistą (bulvių traškučius, pusfabrikačius, stiprius alkoholinius gėrimus…) ir verčia žmogų atkreipti dėmesį į tai, kaip ir kuo jis maitinasi.

Tačiau ši mityba pagal kraujo grupes sulaukė daug kritikos ir neigiamų atsiliepimų. Todėl prieš sudarant savo mitybos planą rekomenduojame pasikonsultuoti su gydytoju ar mitybos specialistu.