Tokių valymo paslaugų profesionalai teigia, kad namų sąlygomis galima nuvalyti tik tuos grafičius, kurie atsiranda ne ant dažams imlių paviršių. Tačiau norintiems juos panaikinti svarbu žinoti vieną esminę taisyklę – svarbiausia reakcija ir greitis, nes nudžiūvusius ir įsisenėjusius dažus bus tik dar sunkiau pašalinti.

Trys pagrindiniai grafičių valymo būdai

Uždažyti, kad nebesimatytų vandališkai padaryti užrašai ar grafičiai. Ši priemonė geriausiai tinka lygiems paviršiams. Grublėtiems gali prireikti ir specialių dažų purkštukų, nes paprastu šepetėlių tikrai nepavyks tolygiai ir gražiai padengti nelygaus paviršiaus. Tokia priemonė yra viena pigiausių ir paprasčiausių.

Naudoti cheminius valiklius. Jų yra pačių įvairiausių, bet taip paprastai šių priemonių gauti nepavyks. Jų dažniausiai turi tik specializuotos, grafičių valymu užsiimančios įmonės. Reikėtų itin atkreipti dėmesį prieš patiems imantis tokių valymo veiksmų, nes per stiprus ar netinkamas valiklis gali tiesiog subjauroti sieną – išteplioti grafičių dažus arba nugraužti ir dalį paviršiaus. Tačiau jei norite nuvalyti tik nedidelį plotelį, dažniausiai išpieštą ar užrašytą markeriu, tiks ir buitinė chemija. Svarbiausia – greita reakcija.

Pasitelkti spaudiminį valymą. Valoma vandens arba kitų specialių medžiagų srove. Profesionalios įmonės dažniausiai naudoja smėlio arba sodos srovę, nes turi specialią įrangą. Tačiau galite išbandyti ir vandens srovę, kuria dažnai plauname savo automobilius. Pirmiausia reikėtų teplionę patepti dažų skiedikliu ar kitokia valymo medžiaga ir kurį laiką palaikius nuplauti stipria vandens srove. Tačiau bet kurio tipo srovė, jei naudojama ne profesionalų, gali pakenkti ir pačiam valomam paviršiui, ypač jei ant jo jau yra dažų sluoksnis.

Kaip teisingai uždažyti grafičius

1. Dažykite didesnį plotą, kad uždažymas pats neatrodytų kaip vienspalvis grafitis.

2. Atitinkamai pasirinkite dažus ir tikrai negailėkite jų, nes prasti dažai ar per plonas jų sluoksnis padengs vandališkus grafičius tarsi šydu, pro kurį vis vien matysis piešinys, o jūsų darbas nueis niekais.

3. Negriebkite iškart uždažyti grafičio – tinkamai paruoškite paviršių, kad dažai greitai nenusiluptų. Nuvalykite nuo paviršiaus purvą, dulkes ar riebalus. Dažus tepkite tik ant švaraus ir sauso paviršiaus. Prieš tai galite patrinti paviršių švitriniu popieriumi.

4. Geriausia perdažyti visą paviršių ar sieną iškart, o ne atskirais lopais, kurie grafičių vandalams primins naujai tepliojimui paruoštas drobes. Geriausia investuoti ir sieną iškart padengti specialiomis vandalų dažams atspariomis medžiagomis, taip būsite tikri, kad greitu metu neatsiras naujų grafičių. Tuo labiau, kad grafičių vandalai sugeba atskirti, kuri siena uždažyta specialiais dažais, ir žinodami, kad jų teplionė bus greitai ir nesunkiai nuvalyta, net nesivargina gadinti tokių paviršių.

Šios priemonės veikia taip, jog neleidžia ant viršaus užpurkštiems dažams įsigerti. Vieni tokie paviršiai nuvalomi karštu vandeniu, kiti – paprastomis buitinėmis priemonėmis, tad galėsite lengvai ir patys nuvalyti visus vandališkus užrašus ar piešinius, atsiradusius ant jūsų namų sienų. Vieno kvadratinio metro sienos ploto dengimas šiomis apsaugančiomis medžiagomis kainuoja maždaug perpus tiek, kiek sienos valymas, tad investicija tikrai atsipirks, ypač jei jūsų turtą dažnai niokoja grafičių vandalai ar tageriai.

Išvalyti miestą bei savo namų sienas dar galite spėti ir kartu su kampanija „Cif valo Lietuvą“. Prie kampanijos prisijungę gyventojai į specialią platformą www.facebook.com/cifLietuva gali kelti grafičiais išterliotų viešų vietų ar privačių objektų nuotraukas, o CIF specialistai pasistengs nuvalyti vandališkas tepliones nuo sienų. Juk visi norime gyventi gražiame ir švariame mieste!

Apie socialinę kampaniją:

Įgyvendinant socialinę kampaniją „CIF valo Lietuvą“ planuojama pašalinti kelis šimtus kvadratinių metrų grafiti piešinių nuo įvairių Lietuvos miestų sienų. Šią kampaniją parengė ir įgyvendina vienas plačiausiai pasaulyje atpažįstamų namų valymo priemonių gamintojas „CIF“, priklausantis kompanijai „Unilever“.