1. Mažinkite vairavimo poreikį
Ypač jeigu jūsų nėštumas pervirto į antrą pusę ir pilvas vis labiau artėja prie vairo. Jeigu keliauti privalote, suplanuokite maršrutą taip, kad būtų užtikrintos saugios pertraukos (tualetui ir kojoms ištiesti). Taip pat informuokite aplinkinius apie savo kelionių planus. Dar turėtumėte pagalvoti apie saugumą ir patogumą tais momentais, kai sėdatės į automobilį ar kraunate į jį daiktus.

2. Važiuokite saugiai
Nėščių moterų padaromų avarijų skaičius gerokai sumažėtų, jeigu būtų paisoma bendrųjų vairavimo patarimų, tokių kaip saugus atstumas tarp automobilių, mobiliojo telefono atsisakymas vairuojant ir greičio mažinimas. Taip pat vertėtų apsvarstyti galimybę naudotis viešuoju transportu.

3. Visada sekitės saugos diržą
Saugos diržas neigiamos įtakos jūsų nėštumui neturės, priešingai, jis gali apsaugoti ir jus, ir jūsų kūdikį. Kol laukiatės, tą diržo dalį, kuri paprastai eina per juosmenį, nuleiskite po pilvu. Tą diržo atkarpą, kuri eina per petį, lengvai nuleiskite ties krūtine. Jis turi eiti tarp nėščios moters krūtų.

4. Teisingai įsitaisykite
Atstumkite sėdynę atgal tiek, kad jaustumėtės patogiai, ir šiek tiek pakreipkite ją nuo vairo. Stenkitės įsitaisyti taip, kad tarp jūsų ir vairo būtų mažiausiai 25 centimetrų atstumas. Taip pat įsitikinkite, kad vairas palenktas jūsų krūtinkaulio, o ne pilvo link. Venkite lenkimosi į priekį.

Atsiremkite į sėdynę taip, kad saugos diržas būtų kaip įmanoma laisvesnis. Tai neleis jums avarijos atveju atsitrenkti pilvu į vairo apačią ir sumažins jūsų judesį pirmyn, taip pat leis teisingai išsiskleisti oro pagalvei. Kartais oro pagalvės kaltinamos dėl to, kad sužaloja vairuotoją – nors tokia tikimybė visada yra, sužeidimų tikimybė bus gerokai mažesnė, jeigu laikysitės atitinkamų oro pagalvių saugumo priemonių.

5. Jeigu patekote į avariją
Net jeigu susidūrimas labai menkas ir jaučiatės gerai, privalote pasitikrinti, kaip plaka kūdikio širdis, ir įsitikinti, kad niekas nenukentėjo. Net jeigu nesijaučiate susižeidusi, tyrimai rodo, kad į avarijas patekusios besilaukiančios moterys, net ir nenustačius sužalojimų, labiau rizikuoja pagimdyti anksčiau laiko. Tokiais atvejais gimdymą paskatina atsisluoksniavusi placenta.

6. Reguliariai darykite pertraukas
Labai svarbi normali kraujotaka, ypač kojose. Todėl reguliariai darykite pertraukas, net jeigu jos trunka vos pora minučių, kad galėtumėte ištiesti kojas.

7. Venkite vairavimo naktį
Vairuoti naktį yra ypač pavojinga ir tai galioja ne vien nėščioms moterims. Vairuojant naktį sumažėja matomumas, padidėja susidūrimo su girtu vairuotoju tikimybė ir išauga nuovargis.

8. Prieš kelionę pavalgykite
Jeigu laukiatės, prie kelionę būtina pasirūpinti ne vien automobilio degalais, bet ir už vairo sėdančios būsimos mamos „kuru“. Kai laukiatės, privalu išlaikyti sveiką cukraus kiekį kraujyje ir vengti nesveiko maisto. Jeigu prieš išeidama iš namų pavalgysite ir pasirūpinsite sveikais užkandžiais kelionei, ne tik užtikrinsite normalų cukraus kiekį kraujyje, bet ir pasirūpinsite sveika mityba. Taip pat nemažiau svarbu gerti užtektinai vandens, todėl kelionėje turėkite butelį vandens ir vaisių.

9. Pasiruoškite krizinėms situacijoms
Nėštumo metu jūsų sveikata atsiduria didesnės rizikos zonoje, o atsisėdus už vairo – dvigubai. Taigi, rekomenduojama pasirūpinti, kad turėtumėte kelionės pagalvę, tualeto reikmenis, šimtu procentų pakrautą mobilųjį telefoną ir papildomų drabužių komplektą. Jeigu nėštumas eina į pabaigą, visi šie daiktai gali ypač praversti tuo atveju, jeigu gimdymas prasidėtų anksčiau nei tikėtasi.

10. Liaukitės vairavusi geriausiu metu
Artėjant prie numatytos gimdymo datos būtų protinga mažinti vairavimą. Laisvė, nepriklausomybė ir kiti panašūs motyvai verčia sėstis prie vairo, tačiau paskutiniais nėštumo mėnesiais turėtumėte tai daryti tik tuo atveju, jeigu tai absoliučiai būtina. Įžengusi į trečiąjį nėštumo mėnesį, dėl savo ir vaiko saugumo verčiau sėskitės ant galinės sėdynės. Dauguma nėščių moterų linkusios atsisakyti vairavimo apie 30 laukimosi savaitę. Taip pat turėtumėte pagalvoti, kada vėl sėsti prie vairo jau po gimdymo.