Ingredientai

TEŠLAI: miltų 2.5 stiklinės
labai šalto sviesto 220 g
ledinio vandens 6 v. š.
cukraus 1 v. š.
smulkios druskos 1 a. š.
ĮDARUI: pekano riešutų 230 g
tamsaus kukurūzų sirupo 240 ml
maži kiaušiniai (arba 3 dideli) 4 vnt.
smulkaus rudojo cukraus 100 g
sviesto 55 g
kukurūzų krakmolo 1 v. š.
vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus 1.5 a. š.
smulkios druskos 0.5 a. š.
Traškus pyrago kraštelis, kremas ir pekano riešutai sukuria tobulą skonio kombinaciją. Pyragas toks skanus, kad sunku sustoti valgyti! Čia turbūt slypi didžiausia šio pyrago problema. Pekano riešutų pyragus mėgstu tiek su mažiau, tiek su daugiau kremo, o šis išeina per viduriuką. Jei mėgstate pyragus su mažiau kremo, tuomet kepkite pyragą didesnėje kepimo formoje.

Gaminimo eiga

  1. Tešla. Viename dubenyje sumaišome 1,5 stiklinės miltų, druską ir cukrų. Sviestą supjaustome kubeliais. Ant pjaustymo lentelės paberiame miltų mišinį, suberiame sviesto kubelius ir dideliu peiliu kapojame, kol sviestas beveik tampa trupiniais. Po to suberiame likusius miltus ir vėl kapojame, kol sviestas susimaišo su visais miltais. Viduryje miltų padarome nedidelę duobutę, supilame šaltą vandenį ir peiliu vėl sukapojame, po to suminkome rankomis iki vientisos masės. Nereikia perminkyti, svarbu, kad masė susijungtų. Suformuojame 1 plokščią apskritimą, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą stingti bent 2 valandoms arba į šaldiklį 30 min. Tešlą galima pasiruošti ir dieną prieš.
  2. Įdaras. Sviestą ištirpiname mikrobangų krosnelėje, paliekame pravėsti. Viename dubenyje sumaišome kukurūzų sirupą, kiaušinius, rudąjį cukrų, sviestą, vanilinį cukrų ir druską. 6 valg. š. šios masės sumaišome su kukurūzų krakmolu, maišome, kol nelieka gabalėlių, po to įmaišome į dubenį su likusia mase, atidedame į šalį. 2/3 pekano riešutų sukapojame peiliu, bet labai lengvai, kad būtų didesni gabalėliai, ir atidedame į šalį.
  3. Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
  4. Pyrago formavimas. Tešlą išimame 5 min. prieš ruošiant pyrago pagrindą, kad šiek tiek atšiltų. Trupučiu miltų pabarstome stalviršį, ant kurio kočiosime tešlą. Iš tešlos suformuojame tokio dydžio apskritimą, kokią naudosime kepimo formą. Apskritimas turi pilnai padengti formos dugną ir kraštus. Aš naudojau maždaug 23 cm apvalią kepimo formą nelabai aukštais kraštais. Apskritimą dedame į kepimo formą, prispaudžiame kraštus ir dugną. Gražiai suformuojame pyrago kraštus. Sukapotus riešutus sudedame ant pyrago dugno, išlyginame, tada užpilame 2/3 pasiruošto saldaus įdaro. Likusius sveikus pekano riešutus išdėliojame ant pyrago viršaus, lėtai užpilame likusiu įdaru.
  5. Pyragą kepame įkaitintoje orkaitėje ~45-50 min., kol pyrago viršus apskrunda. Jeigu pyrago kraštai kepa labai greitai, tuomet pyragą galite uždengti aliuminio folija ir kepti toliau. Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir paliekame visiškai atvėsti, tada pyrago įdaras sustings, nes kai ištrauksite iš orkaitės, jis dar bus skystas. Patiekiame jau atvėsusį pyragą, po to laikome šaldytuve.

Pastabos:

  • jei labai nekantraujate paragauti pyrago, tuomet prapjaukite dar šiltą ir patiekite su ledais ar grietinėle.
  • Pyragui galite naudoti ir platesnę kepimo formą, tuomet įdaras bus šiek tiek plonesnis.
  • Jei mėgstate plonai iškeptą pyrago tešlą, tuomet naudokite pusę tešlos porcijos arba kepkite pyragą didesnio skersmens formoje arba dviejose formose.
Tinklaraštis „Lithuanian in the USA“

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai