Ingredientai

Vanduo 2 stiklinės
Druska žiupsnelis
Cukrus šaukštas
Šafranas 1 šaukštelis
Česnakai 2 skiltelės
Rozmarinai žiupsnelis
Druska pagal skonį
Vanduo 2 stiklinės
Druska žiupsnelis
Cukrus šaukštas
Krapai sauja
Krapai žiupsnelis
Druska pagal skonį
Muskato riešutai pagal skonį
Vanduo 2 stiklinės
Druska žiupsnelis
Cukrus šaukštas
Pomidorų pasta 2 šaukštai
Paprikos 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Česnakai 2 skiltelės
Druska pagal skonį
Porcijos: 15
Lietuviškiausias patiekalas nebūtinai turi būti iš bulvių, o ypač tada, kai Vasario 16-ąją minime pačių išvakarėse. Šia proga kuo puikiausiai tiks trispalviai lietiniai: geltoni kaip saulė, žali kaip laukų spalva ir raudoni kaip kraujas.

Gaminimo eiga

Turime trijų rūšių lietinius ir juos teks darytis atskirai.

Geltonieji saulės lietiniai - su moliūgo įdaru: Pirmiausiai pagaminamas įdaras.

Ant vidutiniškai įkaitinto alyvuogių aliejaus pakepinkite (lengvai apskrudinkite) smulkiai supjaustytą svogūną. Į keptuvę (puodą) kartu su svogūnais sudėkite nedideliais kubeliais pjaustytą moliūgą ir palikite kepti 15-20 min. ant nedidelės ugnies. Kai moliūgas ims po truputį minkštėti, sudėkite smulkiai pjaustytus pomidorus (be odelių), kepkite dar 5-7 minutes.

Galiausiai sudėkite smulkiai pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, itin smulkiai pjaustytą česnaką, šiek tiek rozmarino (kad skonis nebūtų pernelyg stiprus), įberkite druskos ir pipirų.

Visą mišinį troškinkite dar kelias minutes, vėliau nuimkite nuo ugnies, įberkite tarkuoto sūrio, pridenkite ir atstatykite į šalį, kad atvėstų.

Kol įdaras troškinasi, pradėkite gaminti blynų tešlą. Šafraną užpilkite puse stiklinės karšto vandens. Jei neturite šafrano, jį galite pakeisti ciberžolės milteliais, tačiau jų plikyti nereikia, galima iš karto berti į tešlą.

Palikite atvėsti, o atvėsus, skystį perkoškite ir naudokite į blynus, kaip 0,5 stiklinės vandens. Kiaušinis suplakamas su druska ir cukrumi. Supilama pusė stiklinės vandens. Viskas labai gerai išmaišoma ir po truputį pradedami berti miltai. Pakaitomis berkite miltus ir pilkite likusį vandenį, nuolatos maišydami. Kuo skystesnė tešla, tuo minkštesni blynai, tačiau per skystos tešlos blynai plyšta ir sunkiai kepa, o per tirštos – būna pernelyg kieti, sunkiai suksis.

Maišant tešlą dalį vandens taip pat galima pakeisti pienu arba dar geriau – rūgpieniu, jogurtu ar kefyru, kad blynai įgautų lengvą saldžiarūgštį skonį (bent aš labiausiai mėgstu būtent tokius blynus). Į labai gerai įkaitintą keptuvę įpilkite kelis lašus aliejaus ir tolygiai paskirstykite.

Trumpam palikite ant ugnies. Tuomet su gilesniu šaukštu arba samčiu įpilkite dalį tešlos ant keptuvės ir gražiai paskirstykite. Jei kažkur susidaro plyšių, įlašinkite dar šiek tiek tešlos. Blyną kepkite tik iš vienos pusės.

Iškepus blynus, ant kiekvieno jų dėkite po 2-3 val.š. įdaro (ant apkeptos pusės) ir užlenkę kraštus gražiai susukite. Blynų iš naujo kepti nereikėtų, jei norite, kad jie būtų šilti, geriau kelioms minutėms įdėkite į šiltą orkaitę.

Žalieji lietiniai - su špinatais ir feta: Pirmiausiai pagaminamas įdaras. Užpilkite špinatus puse stiklines vandens ir uždengtame puode pakaitinkite retkarčiais pamaišant. Špinatų lapai turi suminkštėti. Nukoškite špinatus ir palikite atvėsti.

Kiaušinius suplakite su druska, pipirais ir muskatu. Sudėkite į lengvai sutrintus špinatus. Suberkite smulkiai pjaustytus krapus. Galiausiai į mišinį įdėkite sutrintą sūrį ir viską labai gerai išmaišykite. Pagaminus įdarą, imamasi blynų.

Tešla gaminama identiškai kaip ir pirmiesiems blynams, tik čia nereikia dėti nei šafrano, nei ciberžolės, o įberti tik labai smulkiai susmulkintus, iki miltų sumaltus krapus – geriausiai į jau pagamintą tešlą. Viską gerai išmaišyti ir toliau gaminti tą pačia eiga.

Šių susuktų blynų kepti vėlgi nereikėtų, bet įdarą geriausiai būtų dėti dar ant labai karštų lietinių, o susukus blynus dar kurį laiką palaikyti šiltoje orkaitėje – nes sudėtyje visgi yra žalių kiaušinių.

Raudoniesiems lietiniams pirmiausiai pagaminamas įdaras. Baklažanai, paprikos, morkos, svogūnas ir pomidorai sudedami į folija padengtą skardą ir pašaunami į orkaitę maždaug pusvalandžiui, naudojantis funkcija „grill“. Jei turite dujines virykles, nebijote dirbti su ugnimi, galite baklažanus apkepti tiesiogiai ant ugnies arba vasarą naudokite grilį.

Apskrudusias daržoves nulupkite, išimkite nereikalingas sėklas ir palikite nudžiūti. Tuomet viską smulkiai supjaustykite ir pakepinkite gerai įkaitintame saulėgrąžų aliejuje. Pasūdykite, įmeskite pipirų, įspauskite česnako skilteles. Dar šiek tiek pakepinkite. Nuėmę nuo ugnies įdėkite smulkintų petražolių ir palikite atvėsti.

Gaminant įdarą, imamasi ir blynų. Tešla gaminama identiškai kaip ir pirmiesiems blynams, tik čia reikia įdėti pomidorų pastos – geriausiai į jau pagamintą tešlą. Viską gerai išmaišyti ir toliau gaminti tą pačia eiga.

Šių blynų kepti taip pat nereikia, bet esant norui, galima pašildyti.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai