Ingredientai

Morkos 1 vnt.
Vištienos kulšelė virta 1 vnt.
Druska 1 šaukštelis
Petražolės 3 šakelės
Bazilikai 1 šakelė
Karis žiupsnelis
Kalendros 1 žiupsnelis
Porcijos: 4
Prieš kelis metus būnant Tunise, vyravo taika ir ramybė, rodos, visi mylėjo prezidentą. Kai nukreipėme savo fotoaparatus į jo ištaigingus rūmus, į mus pakrypo kariškių automatai... Į atmintį isirėžė ne tik tas vaizdelis, bet ir tunisietiškos virtuvės ypatumai.

Gaminimo eiga

Nors druską gali semti maišais iš išdžiūvusių ežerų, kuriuose iš smėlio ir druskos susiformuoja įspūdingos dykumų rožės, maistas beveik nesūrus. Kiekviename restoranėlyje pūpso stambiais kubais pjaustytų morkų krūva - keptų lyg garuose, beveik saldžių, paskanintų žolelėmis, panašiomis į petražoles.

Bet viena matyta svogūnų patiekalo ruošimo scena mus šokiravo. Mažas berberas žarijose, padedamas sesutės, kiek vyresnės, kepė svogūnus, vis pavartydamas ir pašlakstydams tikriausiai vandeniu. Jis tai darė plikomis rankytėmis! Karštutėlius tuos svogūnus vaikiai luposi ir valgė be nieko, lyg keptus obuolius.

Turėjau maišelį saldainiukų lietuviškų, atidaviau su gailesčiu tam mažyliui. Jis juos pavartė karščio užgrūdintais pirščiukais ir kad šveitė į kampą:)

Iki kelionės į Tunisą apie kuskusą nieko nežinojau. Kai pietavome miestelio, esančio Sacharos dykumos prieigose restoranėlyje, pamačiau neregėto grožio vyrą padavėją, nešiną moliniu dubeniu. Jis, berberas, buvo tamsaus gymio, bet ne negras, o akys - žydros, žydros, vyzdžiai visai ne tokios konkstrukcijos kaip pas mus... Jo akys buvo kaip paukščio, gal erelio...

Neslėpdana nuostabos spoksojau į jį... Jis pamatė, pribėgo su tuo dubeniu prie manęs. - Kus, kus, kus, kus! - kaip paukštelis čiulbėdamas man pridėjo tų gelsvų kruopų, kukliai pagardintų labai susmulkintomis daržovėmis, prie mano jau turimos liesos višytės, keptos su kauliukais. Pasijutai lyg sugrįžusi namo pas mamą...

Taigi, dykumų rožės, morkos, tie kepti svogūnai ir berbero su pasididžiavimu patiektas kuskusas tapo mano recepto idėjos pagrindu. Tiesa, berbero kuskusas buvo be vištienos. Bet dėl šventos ramybės namuose, aš į savo kuskusą įdėjau vištytės, nors nedaug.

Kuskusą paruoši pagal instrukciją. Aš užplikinau tuo sultiniu, kur virė višta su vištienos prieskoniais, petražolėmis, svogūnais.

Svogūnų galus nupjauti, perpjauti, išnarstyti, saikingai patrinti druska su aliejumi ir petražolėmis. Orkaitėje uždengtame inde troškinti apie 15 min. Aš kepiau skardoje atvirai, tai išėjo kiek kietoki.

Daržoves ir vištieną supjaustyti kubeliais.

Tunise, kur nėra dykumos, driekiasi alyvuogių plantacijos, tad gaminau su alyvuogių aliejumi, nors tiktų ir sviestas. Aliejuje apkepti morkas su atlikusiais svogūnais ir paprika. Po to sudėti smulkintą vištą, papriką, cukiniją, moliūgą. Įpjaustyti žalumynų, įberti prieskonių ir dar patroškinti, bet daržovės neturi subliukšti.

Kai pravėsta, pirštais, kas patinka kuskusui bei afrikietiškiems patiekalams, sukimšti kuskuso masę į svogūnų puseles ir pašauti į karštą, orkaitę kelioms minutėms.

Iš lengvai pasūdytame vandenyje virtos morkos suformuoti "rožių" pagrindus, ant jų sudėti "indelius" su kuskusu. Tunise nemačiau papuoštų patiekalų, tikriausiai del taupumo, bet aš papuošiau "palmių šakelėmis" iš beribės lietuviškos oazės:)

Mano kuskusas gavosi labai panašus į tą, kuriuo mus vaišino berberai:)

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai