Ingredientai

Kai tenka turėti reikalų su dideliu liesos mėsos gabalu, pavyzdžiui, visu kalakutu, kyla pavojus gauti perkeptą, išsausėjusį, nepatrauklios tekstūros rezultatą. Jei prieskonius į mėsą įtrinsite prieš pat ją kepdami, druska nespės įsiskverbti į mėsą, ypač į tas vietas, kur mėsos sluoksnis storiausias.

Gaminimo eiga

Tokiais atvejais patartina rinktis mėsos marinavimo arba mirkymo sūdytame vandenyje variantus, nes tokie mėsos apdorojimo būdai tuo pačiu metu padės mėsai suteikti skonio ir drėgmės.

Sausas marinavimas panašus į kur kas tradiciškesnį drėgną marinavimą, tik šiuo atveju vanduo nėra naudojamas. Pasirinkus sausą mėsos marinavimą, druska, prieskoniai ir/arba cukrus įtrinami tiesiai į mėsą arba į odelę, o tada mėsa kuriam laikui prieš gaminimą paliekama šaldytuve.

Procesai, vykstantys tuo metu, iš tikrųjų labai įdomūs: pirma, druska vykstant osmosui ištraukia mėsos sultis, tada druska šiose sultyse ištirpsta – iš esmės susidaro natūralus marinatas, nors papildomų skysčių nenaudojama, ir galiausiai šis marinatas mėsos yra absorbuojamas, skaidomi raumenyse esantys baltymai, o mėsa tampa sultinga, švelni ir puikaus skonio.

Kalakutas gali būti paruoštas iš anksto

Kadangi visam kalakutui tinkamai marinuoti reikalingas 1-3 dienų laikotarpis, šio darbo galima imtis likus kelioms dienoms iki šventinės karštinės finišo tiesiosios, kai atmosfera dar būna ne tokia įkaitusi. Tiesą pasakius, kalakuto ruošimas ir marinavimas gali tapti ganėtinai atpalaiduojančia veikla, jei tai darysite klausydamiesi mėgstamos muzikos ir mėgaudamiesi vyno taure.

Jokio nereikalingo vandens

Kadangi šis marinavimo būdas yra sausas – tereikia sumaišyti druską su prieskoniais ir mišinį įtrinti į mėsą, iš esmės mėsą įdėję į šaldytuvą galite apie ją pamiršti, kol ateis laikas kalakutą kepti. Tai esminis skirtumas, lyginant sausą ir drėgną mėsos marinavimo būdą, nes antruoju atveju tenka ieškoti itin didelio indo, kuriame tilptų ne tik pats kalakutas, bet dar ir vanduo, į kurį jis yra panardinamas. Ne ką mažiau rūpesčių kelia ir būtinybė atlaisvinti pakankamai vietos šaldytuve šiam indui laikyti.

Nereikia jokios papildomos įrangos

Sausas marinavimo būdas gali būti atliekamas ant bet kokio pakankamo dydžio paviršiaus, tinkamo kalakutui padėti, - tai gali būti skarda ar nemažo dydžio kepimo forma.

Odelė bus tikrai traški

Sausuoju būdu marinuotas kalakutas šaldytuve turi būti laikomas nepridengtas. Patikėkite, tokiu būdu paruošus mėsą odelė tampa sausa, o tai savo ruožtu garantuoja neįtikėtinai traškią, aukso spalvos odelę, kai mėsa jau bus iškepta. Jei vis tik nerimaujate, kad dėl vietos šaldytuve trūkumo kalakutas gali liestis su kitais produktais, o jums tai neatrodo tinkama, galite šiek tiek pridengti kalakutą maistine plėvele ar aliuminio folija, o prieš siųsdami kalakutą į orkaitę odelę būtinai nusausinkite.

Jums prireiks:
3 šaukštų druskos;
1,5 arbatinio šaukštelio sausų smulkintų prieskoninių žolelių (tiks čiobrelis, rozmarinas, šalavijas ar jūsų mėgstamas prieskonių mišinys);
¾ arbatinio šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų;
6-7 kg sveriančio kalakuto.

Druską ir prieskonius sumaišykite nedideliame inde. Kalakutą išimkite iš pakuotės ir pašalinkite nereikalingas dalis. Kalakutą dėkite ant pjaustymo lentos, pašalinkite kogalvius ir kaklą. Taip pat būtinai pašalinkite bet kokius plastikinius ar metalinius prie kalakuto pritvirtintus elementus.

Nusausinkite kalakutą. Nusausinkite išorinę kalakuto dalį popieriniais rankšluosčiais.

Atskirkite odelę. Pirštais atskirkite odelę, esančią krūtinėlės srityje. Įsitikinkite, kad atskyrėte ploną tarp odelės ir krūtinėlės esančią membraną nenuplėšę odelės. Taip pat atskirkite odelę, esančią mėsingų kulšelių srityje.

Prieskoniais ištrinkite vidinę kalakuto dalį. Dviem arbatiniais druskos ir prieskonių mišinio šaukšteliais apibarstykite vidinę kalakuto dalį.

Prieskoniais ištrinkite mėsą. Kitus du arbatinius prieskonių ir druskos mišinio šaukštelius įtrinkite į kulšelių mėsą (po odele). Keturis mišinio šaukštelius įtrinkite į kalakuto krūtinėlę (po odele). Likusią druskos ir prieskonių dalį paskleiskite ant odelės krūtinėlės ir kulšelių srityse.

Sparnus sulenkite atgal. Kalakuto sparnus lenkite atgal ir pakiškite po krūtinėle.

Dėkite į šaldytuvą. Kalakutą krūtinėle į viršų dėkite į šaldytuvą ir ten nepridengtą laikykite mažiausiai vieną dieną, tačiau būtu idealu, jei kalakutas šaldytuve būtų palaikytas tris dienas. Prieš dėdami jį į orkaitę nusausinkite – dabar jau kalakutas gali būti kepamas jūsų mėgstamu būdu.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai