Ingredientai

Gaminimo eiga

Gardi, ką tik iškepta ir dar garuojanti duona bei naminės užtepėlės, nenuviliantis derinys, tinkamas tiek paprastam šeimos vakarui, tiek pavaišinti netikėtai užsukusius svečius. Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen, gaminant užtepėles svarbiausia žinoti vos keletą taisyklių, kuriomis vadovaujantis jūs galėsite ne tik pasigaminti siūlomus pagardus, tačiau ir bandyti, derinti ir kurti savo receptus.

Lengvas skonis: avokadų ir kreminio tepamo sūrio užkandis

Kreminis tepamas sūris, dažnas tokių užtepėlių palydovas, jis priduoda lengvumo ir gaivumo, o derinamas su šviežiomis žolelėmis bei riešutais sukuria išskirtinį skonį. Kaip pasakoja kulinarė, svarbiausia gaminant nepadauginti ingredientų, tad geriausia naudotis 5-6 produktų taisykle.

„Nedideliame inde sumaišykite 100 g kreminio tepamo sūrio, 7 skilteles trinto česnako, 4 smulkintus graikinio riešuto branduolius bei truputį smulkintų šviežių petražolių ir bazilikų, druskos ir pipirų pagal skonį. Viską gerai išmaišykite. Ypač tinka su ruginėmis bandelėmis“, – pasakoja kulinarė.

Avokadų užtepėlė, dažniau žinoma kaip gvakamolė, visuomet sulaukia itin didelio pasisekimo. Tačiau, šįkart A. Rasmussen siūlo šiek tiek paimprovizuoti ir į užtepėlę įmaišyti keptos šoninės, kuri sužadins prie įprastos gvakamolės įpratusius skonio receptorius.

„Dubenyje sumaišykite išskobtą avokadą, 2 arbatinius šaukštelius citrinos sulčių, 2 skilteles česnako, 1 nedidelį pjaustytą svogūną, šviežios kalendros ir 3 gabaliukus keptos šoninės. Viską sumalkite ir pabarstykite druska ir pipirais. Prie šio pagardo puikiai derės šviesi „Ciabatta“ duonelė“, – sako maisto ekspertė.

Gardu ir sotu: ančiuvių ir avinžirnių užtepėlės

Sotesniems užkandžiams pasigaminti kulinarė siūlo išbandyti avinžirnių, pelėsinio sūrio ir džiovintų pomidorų derinį, kuris puikiai tiks su pilno grūdo duona.

„Dubenyje sumaišykite 400 g avinžirnių, 3 skilteles saulėje džiovintų pomidorų, 2 skilteles česnakų, 1 šaukštą alyvuogių aliejaus, 1 arbatinį šaukštelį citrinos sulčių bei 50 g mėlynojo pelėsinio sūrio, druskos ir pipirų – pagal skonį. Visus ingredientus gerai sumalkite ir prieš patiekiant apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais“, – sako maisto ekspertė.

Kaip pasakoja Aistė, gaminant užtepėles su žuvimi bei sūriu, svarbu laikytis tam tikros tvarkos – pirmiausia sumaišyti visus ingredientus, paragauti ir tik tuomet papildomai įdėti druskos.

„5 gabaliukus ančiuvių sumaišykite su 5 gabaliukais saulėje džiovintų pomidorų, 50 g juodųjų alyvuogių be kauliukų, 1 arbatiniu šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir 50 g tarkuoto kietojo sūrio. Visus ingredientus sumalkite į vientisą masę ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais, kadangi į pagardą įeina ančiuviai – nepadauginkite druskos. Rekomenduočiau užtepėlę patiekti su kietųjų kviečių duona“, – receptu dalinasi A. Rasmussen.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai