Ingredientai

Kai termometro stulpeliai pasiekia aukštumas, vienintelis dalykas, ko norisi – ramiai leisti laiką vėsiame vandenyje. Tokiomis dienomis gaminimas prie karštos viryklės gali virsti dar didesniu išbandymu, o ir vasarotojų apetitas karščių metu pastebimai sumažėja.

Gaminimo eiga

Vis dėl to, maitintis reikia net ir tokią dieną, todėl siūlome išeitį – lengvai paruošiamus pusryčius, pietus ir vakarienę, subalansuotus karštai dienai. Prekybos tinklo „Iki“ kulinarė Aistė Rasmussen pastebi, kad karščiai stipriai veikia žmonių įpročius – nemaža dalis žmonių išvis atsisako pusryčių ar vakarienės. Tačiau, pasak maisto ekspertės, toks badavimas nėra tinkamas. Tokiais atvejais reikia rinktis mažiau kaloringą maistą, taip pat tokį, kuriame gausu vandens.

Gaivinantis pusryčių sluoksniuotis

Nors apie pusryčių naudą kalbama jau seniai, dauguma žmonių vis dar atsisako visaverčių pusryčių. Kaip teigia gydytojai, subalansuotas ir lengvas maistas dienos pradžioje leidžia jaustis energingu visą dieną.

Kulinarė pataria išbandyti jogurtą su įvairiais vaisių priedais.

„Pasirinkite jūsų mėgstamą vanilinį arba natūralų jogurtą. Tuomet leiskite pasireikšti savo fantazijai derinant įvairius šviežius vaisių skonius, arba pasirinkite iš šių derinių: smulkiai pjaustytas bananas + nesaldintos kakavos milteliai + graikiniai riešutai; nulupto obuolio griežinėliai + medus + migdolai; pjaustytos slyvos + medus + anakardžio riešutai; avietės + saldinto cinamono milteliai + pekano riešutai, braškės + apelsino sultys + migdolai. Pasirinkę savo priedą, susluoksniuokite jį su gerai atšaldytu jogurtu“, – siūlo A. Rasmussen.

Pietums – pilna lėkštė salotų

Karštomis dienomis vertėtų rinktis lengvesnį, neriebų maistą. Salotų pasirinkimas pietums, ypač naudingas tiems, kurie sočiau pavalgę jaučia mieguistumą bei sunkumą skrandyje.

„Pirmiausia supjaustykite mažuosius pomidorus, papriką ir cukinijas, juos apibarstykite druska ir trumpai pakepkite sausoje keptuvėje ar įdėkite į orkaitę, kol truputį parusvės. Lašišos kepsnį pagardinkite prieskoniais, tuomet iškepkite ir dar karštą susmulkinkite šakute (lašišą drąsiai galite keisti vištiena). Visus iškeptus produktus palikite ataušti“, – sako maisto žinovė.

A. Rasmussen pataria kepamus produktus pasiruošti iš vakaro, tuomet nesugadinsite salotų sumaišę jas su dar karštomis daržovėmis bei žuvimi.

„Šviežius svogūnus supjaustykite griežinėliais, o salotas ir špinatus tiesiog pasmulkinkite rankomis. Pasmulkinkite kukurūzų arba lęšių traškučius, geriausia rinktis traškučius be priedų, arba pagardintus tik druska. Tuomet, natūralų jogurtą sumaišykite su sutraiškyto česnako skiltele, pabarstykite savo mėgstamais prieskoniais ir įspauskite citrinos sulčių. Visus salotų ingredientus sumaišykite su paruoštu padažu“, – sako A. Rasmussen.

Šaltas daržovių apkepas tobulai dienos pabaigai

„Savaime kylančius miltus (2,5 puodelio) sumaišykite su 2 sviesto gabaliukais, kepta pjaustyta šonine ir puodeliu grietinės. Jei nenorite patys gamintis tešlos, galite naudoti jau pagamintą bemielę tešlą. Iš tešlos iškočiokite lakštą ir juo išklokite skardą. Prieš kepdami, paruoštą skardą su tešla įdėkite į šaldiklį 30 minučių“, – pataria kulinarė.

Pasak jos, atšalusią tešlą reikėtų pabadyti šakute – tuomet kepant tešla neiškils gumbais.

„Kol tešla ilsisi šaldiklyje, paruoškite įdarą. Į didelį indą įmuškite 5 kiaušinius, įpilkite puodelį pieno ir pusę puodelio lieso jogurto – viską gerai išplakite. Į paruoštą plakinį įberkite šviežio baziliko, raudonėlio bei petražolių, įtarkuokite kietojo sūrio. Apkepo įdarui taip pat prireiks pomidorų, brokolių bei cukinijos, juos supjaustykite griežinėliais ir apibarstykite druska ir pipirais. Ant atšaldytos tešlos sudėkite paruoštas daržoves ir užpilkite plakiniu – kepkite 55 minutes 200 C temperatūroje“, – sako kulinarė.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai