Ingredientai

Čedaras, kamamberas, feta, ementalis tai vos kelios gerai žinomos sūrio rūšys, susiformavusios per tūkstančius žmonijos egzistavimo metų. Nesvarbu, kokios rūšies – šis pieno gaminys lietuvio šaldytuve niekada neužsistovi ilgai, nes mūsų tauta, mėgsta patiekalus su sūriu.

Gaminimo eiga

Norėdami palepinti lietuvišką skonį, siūlome tris pasaulyje populiaraus sūrio ir lietuviškos mėsos variacijas tam, kad grilius taptų subtilesnis ir gurmaniškesnis.

Kai saulė šviečia kaip Italijoje

Vienas dažniausiai vartojamų sūrių pasaulyje – mocarela. Šis tradicinis, iš Italijos kilęs, bet prisijaukintas ir Lietuvoje, pieno gaminys nebrandinamas ir patiekiamas šviežias bei liesas. Mocarela tinka pagardinti daugeliui patiekalų, ypač dažnai patiekiama kartu su pomidorais ir bazilikais. Lengvai ir greitai paruošiamiems pietums ant grilio, prekybos tinklo „Iki“ maisto žinovė Aistė Rasmussen siūlo:

„Pirmiausia ant grilio pakepkite prieskoniais įtrintus vištienos gabaliukus. Vištienai beveik iškepus, viršutinę jos pusę gausiai ištepkite žaliojo pesto užtepėle, dar uždėkite pomidorų ir mocarelos sūrio. Paruoštą patiekalą dar apšlakstykite karštu balzamiko ir lydyto sviesto padažu“.

Jautienos suktinukai griliui

Raudonoji mėsa taip pat dera su įvairių rūšių sūriais. Šiandien kulinarijos ekspertė siūlo pagardinti ją kietuoju sūriu. Kokybiškas kietasis sūris įgauna išskirtinių savybių su kiekvienu papildomu brandinimo mėnesiu. Nors paprastai patiekiamas kambario temperatūros, puikiai atsiskleidžia ir gaminant karštus patiekalus. A. Rasmussen rekomenduoja, kaip jį panaudoti:

„Perpjaukite žalią jautienos kepsnio mėsą išilgai per pusę. Gautus gabaliukus dar šiek tiek išmuškite. Tada į dubenėlį sudėkite pjaustytus česnakus, svogūnus, bazilikus, petražoles ir viską sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Ant išmuštos mėsos užtepkite paruoštą mišinį ir apibarstykite tarkuotu kietuoju sūriu“.

Kulinarijos ekspertė rekomenduoja jautienos juosteles susukti ir perrišti storu siūlu keliose vietose. Gautą vyniotinį supjaustyti nedideliais ritinėliais, kuriuos jau galima kepti ant griliaus.

Prisiminkime ožkos sūrį

Norintiems netradicinio skonio, maisto ekspertė siūlo prisiminti ožkos sūrį. Šis gaminys tinka netoleruojantiems karvės pieno produktų ir turi daug žmogaus organizmui naudingų medžiagų. Ryškaus skonio ožkos pieno produktas puikiai papildo paukštienos patiekalus, todėl A. Rasmussen dalijasi, kaip paruošti šį duetą ant grilio:

„Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepinkite saulėje džiovintus pomidorus ir špinatus. Nuėmę mišinį nuo ugnies ir jam pravėsus, sudėkite ožkos sūrį ir leiskite mišiniui truputį atvėsti šaldytuve. Kiekvieną vištienos gabalėlį įpjaukite, ir papildykite paruoštu įdaru. Įpjovą sustiprinkite persmeigiami mediniu pagaliuku, kad įdaras neiškristų. Vištieną apkepkite iš abiejų pusių ir patiekite dar karštą“.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai