Ingredientai

Artėjant šventėms, vis dažniau aplanko mintys ne tik apie dovanas, bet ir apie šventinį stalą bei tradicinius patiekalus. Paruošti dvylikos patiekalų Kūčių stalas šeimininkei gali tapti tikru iššūkiu, ypač jeigu norima nustebinti artimuosius naujais patiekalais, o ne tais, kurie ruošiami kasmet. „Čili picos“ virtuvės šefė Liucija Makovska sako, kad šventinio stalo išskirtinumas labiausiai priklauso nuo fantazijos.

Gaminimo eiga

Virtuvės šefė dalijasi patarimais, kaip suteikti naujų skonių tradiciniams patiekalams.

L. Makovska pažymi, kad lengviausias būdas paįvairinti šventinį Kūčių stalą – tradicinius patiekalus pateikti kitaip. Originalus ir naujas pateikimas gali atskleist ir naują patiekalo skonį.

„Daugelio mėgstamą silkę pataluose galima pateikti kaip salotas arba viską tiesiog išdėlioti lėkštėje, o burokėlius, supjaustytus rombais, išdėlioti aplinkui. Stalas visuomet atrodys žaismingiau, jeigu patiekalai bus pateikti kaip ornamentas. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti“, - idėjomis dalijasi picerijų tinklo virtuvės šefė.

Kitas būdas, kaip gerai žinomiems patiekalams suteikti naujų skonių – tai įprastas sudedamąsias dalis pakeisti kitomis, ne ką blogesnėmis. L. Makovska siūlo patobulinti visų mylimą silkės užkandį ir vietoj keptų morkų pabandyti suderinti pakepintus svogūnus, smulkintas džiovintas slyvas ir graikinius riešutus. Pakepintas šias sudedamąsias dalis paskaninkite druska bei pipirais ir patiekite su silke.

„Jokių pomidorų padažų“, - maitintis sveikai skatina virtuvės šefė.
Taip pat virtuvės šefė siūlo pasinaudoti dabar kulinarijoje vyraujančia mada burokėlius ne virti, o kepti orkaitėje.

„Kokia iš to nauda? Kepant folijoje, burokėlis kepa savose sultyse ir nėra ilgai mirkomas vandenyje, todėl į jį neprasiskverbia vanduo. Verdant burokėlis praranda savo skonį, o kepant orkaitėje - išlaiko visas skonines savybes”, - sako L. Makovska.

Šefė dalijasi keptų burokėlių receptu ir sako, kad tokie burokėliai dera prie daugumos stalo patiekalų – nuo silkės užkandžių iki paprastų salotų.

Jums reikės:

4 vidutinio dydžio burokėlių
1 arbatinio šaukštelio cukraus arba medaus
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
2 arbatinių šaukštelių balzaminio arba obuolių acto

Gaminimas:

Kiekvieną neluptą burokėlį atskirai įvyniokite į foliją, sudėkite į orkaitę ir kepkite 150 laipsnių temperatūroje 1,5 val.

Išėmusios burokėlius nulupkite. L. Makovska siūlo burokėlius supjaustyti ne kubeliais, o skiltelėmis, kaip obuolius.

Tuomet apibarstykite skilteles cukrumi arba medumi, druska, užpilkite šiek tiek acto ir viską gerai apvoliokite.

Sudėjusios ant kepimo popieriaus, kepkite 120 laipsnių temperatūroje dar valandą.

„Jie susiraukšlėja ir pasidaro kaip saldainiukai, kaip pusiau vytinti – labai įdomaus, turtingo skonio“, - gaminimo įspūdžiais dalijasi šefė.

Tokius burokėlius su keptais svogūnėliais ar graikiniais riešutais bei slyvomis galima derinti prie silkės arba tiesiog patiekti kaip salotas su skirtingo skonio riešutais, pavyzdžiui, lazdyno ir graikiniais arba lazdyno ir migdolų.

Be to, burokėlius salotoms galima naudoti ir iškart po pirmojo kepimo.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai