Ingredientai

Sulaukėme pirmojo šaltuko, o tuo pačiu ir žvarbių dienų, tamsių vakarų, kuriais net nesinori niekur eiti iš namų. Tačiau tai puikus metas jaukiai leisti laiką namuose su šeima, draugais, pasigaminti skanią, sušildančią vakarienę.

Gaminimo eiga

Kas jai tiktų, pataria restorano „Trys Barakudos“ virtuvės šefė Halina Višnevskaja, Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos narė, kuri neabejoja, kad šaltojo sezono patiekalus gaminame ne tik tam, kad skaniai pavalgytume, bet kad ir sustiprintume imunitetą bei sušiltume visomis prasmėmis.

H. Višnevskaja šį sezoną siūlo gaminti įvairias sriubas, jas gaminti tirštas ir aštresnes, taip pat troškinius. Juk puikiai žinome, kad aštrūs patiekalai ne tik pagerina kraujotaką bei virškinimo sistemos veiklą, bet ir palengvina peršalimo simtomus.

„Atšalus orams norime gaminti patiekalus, kurie yra sotūs, norime, kad maistas būtų naudingas. Todėl patiekalus pagardinti siūlau ir imbieru, ir čili pipiru, jie tikrai sušildo, - pasakoja Halina, - Pagardinus jais gauname ir kitokį skonį, ir aromatą. Taip pat nepamirškime šio sezono daržovių – moliūgų, morkų, augintų Lietuvoje, tai nepaprastai naudingos ir sveikos daržovės.“

Kad mėsa būtų gardesnė

Virtuvės šefė neslepia, kad atėjus šaltajam sezonui ji eksperimentuoja: kuria naujus receptus, o šį kartą ji dalinasi, kaip gamina sotų, sušildantį troškinį su vištiena. Kad mėsa troškinyje būtų skanesnė, Halina siūlo ją ją palaikyti marinate.

„Paimkite šiek tiek imbiero, čili pipiro, šlakelį sojos, bet nenaudokite druskos. Soja itin dera prie imbiero - tai puikus derinys, gausite tikrai pikantiško skonio mėsytę. Galite marinuoti ir su česnaku, įvairiomis žolelėmis ir aliejumi. Jei marinuojate vištieną, labiausiai tinka šlaunelių mėsa, ji yra riebesnė ir paruošta nebus sausa,“ – patarimais dalinasi virtuvės šefė.

Vištieną galima marinuoti ir tradiciniu būdu – majoneze, taip pat tinka kario ir aliejaus marinatas, o kario ji siūlo nepagailėti, nes jis taip pat sušildo. Kas nori saldesnio skonio vištienos, marinatui gali paimti uogų tyrę: spanguoles, vyšnių tyrę, na o vištienos krūtinėlę reikėtų marinuoti šiek tiek ilgėliau, nei kitas dalis, palikti per naktį.
Tiesa, pasirinkus kitą mėsos rūšį, atitinkamai derinkite ir marinatą. Antai imbieras visiškai nedera prie kiaulienos, šiai mėsai marinuoti tiks prieskoninės žolelės, na o jautienai marinuoti tinka soja, čili pipiras, kadagio uogos, rozmarinas, česnakas, čiobrelis.

Jei kepsite mėsą, sušildys garnyras ir padažai

Ne paslaptis, kad žiemą mums rūpi nepriaugti kilogramų. Tačiau šiek tiek daugiau kalorijų suvartoti reikėtų, jei norite būti sveiki, žvalūs. Jei jau nusprendėte kepti mėsą, garnyrui rinkitės liesesnius produktus: kruopas ir daržoves.

Granyrui virtuvės šefė siūlo pagaminti prancūzišką „ratatouille“ - daržovių troškinį, kurio pagrindui puikiai panaudosite lietuviškas daržoves: cukiniją, pomidorą, salierų stiebus, moliūgus, morkas. Gaminant tokį troškinį pagardinkite jį sūriu, nebijokite, šiek tiek sūrio nepagausins kalorijų, žiemą jos būtinos.

Prie keptos vištienos puikiai tinka bruknių padažas, žinoma, tiems, kas mėgsta saldžiau. Galima nesunkiai pasigaminti sūrio padažus, kad ir tą patį pesto padažą su baziliku ir špinatais, nebus toks riebus, šaltas ir labai skanus. Halina atvirauja, kad kartais galima labai greitai ir paprastai pagaminti skanų sūrio padažą iš mūsų pamėgtų lydytų sūrelių. Ji pataria rinktis tokį sūrėlį be jokių priedų (indelis 2 šaukštai ) ir gaminti su grietinėle (2 šaukštai). Receptas paprastas, tereikia paimti 50 proc. grietinėlės ir 50 proc. sūrio, grietinėlę užvirti ir sudėti sūrį, tada pagardinti šaukštu sojos padažu, vietoje sojos tinka druska, šiek tiek česnako.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai