Ingredientai

Smagus kulinarinis projektas „Siurprizas lėkštėje“ kiekvieną savaitę pristato skirtingų pasaulio šalių tradicinių receptų bei pažeria įdomybių iš gerą maistą vertinančių garsenybių gyvenimo. Ši savaitė skirta Didžiosios Britanijos virtuvei ir čia jėgas išbando menininkė ir TV laidų vedėja Nomeda Marčėnaitė.

Gaminimo eiga

Anglija savo karališkomis tradicijomis garsėja nuo seno, tačiau ką pasakytumėte paklausti apie tradicinius jos patiekalus? Tikriausiai, ne vienas atsakytų, jog tai mėsainiai ir gruzdintuvėje kepta žuvis su bulvytėmis fri (Fish&Chips). Tačiau dauguma atvykėlių ir netgi pačių britų neįsivaizduoja, kad egzistuoja tikra angliška virtuvė. Galbūt britai ir neturi daugybės tradicinių patiekalų, bet apsilankę tikruose britų restoranuose, galite likti maloniai nustebinti.

Jungtinė Karalystė visada garsėjo kolonijomis visame pasaulyje, tad angliškuose restoranuose rasite užuominų iš įvairiausių šalių. Į Didžiąją Britaniją iki šiol plūsta imigrantai, kurie atsiveža tradicijų iš indų, žydų, italų, japonų, kinų ir kitų pasaulio virtuvių. Vis dėl to britiškos žuvies su bulvėmis iš tiesų dar nenukonkuravo niekas. Šis patiekalas, kaip ir mėsainiai parduodami kone visur.
N. Marčėnaitė atskleidė gardžiausias Anglijos virtuvės paslaptis

Šiuo metu tradicijas šiek tiek keičia ir su įdomesniais patiekalais britus supažindina dabar ypač populiarios kulinarinės laidos. Turbūt visi ir Lietuvoje gerai pažįsta griežtąjį Gordoną Ramzį bei charizmatiškąjį Jamie Oliverį. Šie TV žiūrovų pamėgti šefai yra kilę būtent iš Jungtinės Karalystės.

Nors atrodytų sunku išvardyti daug tradicinių angliškų patiekalų pavadinimų, tačiau britų restoranai garsėja kaip vieni geriausių ir prabangiausių pasaulyje. Kaip anglišką kulinarijos stebuklą galima įvardyti: fazano krūtinėlės kepsnį arba dešreles, ėrienos, stirnienos, kiškienos patiekalus.
N. Marčėnaitė atskleidė gardžiausias Anglijos virtuvės paslaptis

Be to, tikriausiai daugelis yra girdėję jau kulinarijos klasika tapusį terminą „Angliški pusryčiai“. Šį įrašą galima rasti ir daugelio pasaulio viešbučių meniu. Nors šio patiekalo komponentai varijuoja, tačiau dažniausiai tai: kepti kiaušiniai, ant grilio keptos dešrelės, grybai, pomidorai, baltos duonos skrebučiai ir konservuotos pupelės.

Taip pat, Angliją teisėtai galima pavadinti aristokratiškų arbatos gėrimo tradicijų šalimi. Tikriausiai, daugelis filmuose matėte kaip liokajus į gražų porcelianinį puodelį savo serui įpila arbatos. Britai arbatą geria su cukrumi ir pienu. Popiečio arbatėlė dažnai patiekiama su blyneliais ar sausainiais. Desertų gaminimo technologijos čia ypač išvystytos. Pasaulyje Anglija garsėja sūrio pyragais, keksiukais, pudingais ir įvairiausiais pyragėliais.

Linksmo kulinarinio projekto „Siurprizas lėkštėje“ stebėtojai šiandien turi puikią galimybę pažinti karališkosios šalies virtuvę iš arčiau. Čia dalyvaujanti menininkė N. Marčėnaitė ir Jungtinėje Karalystėje gyvenantis šefas Denisas, restorane „Dirty Duck“ parodė, kaip reikia gaminti tradicinius blynelius su karamelizuotais bananais ir sultingąją lašišą su daržovių piurė.

Dar daugiau įvairių šalių tradicinių receptų ir įdomybių iš garsenybių gyvenimo rasite Delfi TV ir puslapio www.1000receptu.lt rubrikoje „Siurprizas lėkštėje“.

Projekto „Siurprizas lėkštėje“ partneriai: „Borjomi“ – geros savijautos po gardžių patiekalų rėmėjas ir buitinė technika „Bosch“ – profesionalas namuose, kuris palengvins kiekvieno virtuvės šeimininko darbą.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai