Po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro atlikto ikiteisminio tyrimo Vilniaus apygardos prokuratūra laikinai nuo pareigų nušalintam Šalčininkų prokurorui yra pareiškusi kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, o policijos tyrėjui - ne tik dėl piktnaudžiavimo, bet ir kyšininkavimo bei dokumentų suklastojimo.

Korupcijos bylą pareigūnai į teismą perdavė po ne vienerius metus trukusio tyrimo - sostinės verslininkai ne kartą teisėsaugininkams buvo užsiminę, jog ekonominius nusikaltimus tiriantys tyrėjai už tariamą ramybę reikalauja didelių kyšių. Tyrimas pasistūmėjo, kai į juos kreipėsi vienos bendrovės atstovas, nesutikęs mokėti kyšio.

"Pinigus skolinuosi, o ne kyšį imu"

Byloje nukentėjusiuoju pripažintas Adomas K. (vardas ir pavardė pakeisti) teisme pasakojo, kad su korupcija kaltinamu tyrėju V. Paulausku susipažino Gariūnų turgavietėje, kur prižiūrėjo lošimų automatus. Dėl esą nelegalios prekybos šiam buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, tačiau vėliau teismas bylą nutraukė neįrodžius kaltės.

Po kiek laiko, pasak Adomo K., Ekonominė policija susidomėjo jo draugo bendrove. Kadangi įmonė buvo registruota Adomo K. namuose, esą pareigūnai manė, jog šis yra jos savininkas.

"Buvo iškelta byla, mane V. Paulauskas išsikvietė į savo kabinetą, - teisme kalbėjo Adomas K. - Jis man aiškino, kad jeigu būčiau giminaitis, bylą man nutrauktų ir pasiūlė paieškoti pažįstamų ekonominėje policijoje".

Vyriškis tikino, kad per pažįstamus buvo susipažinęs su tyrėju A. Smirnovu, kuriam ir pasiguodė apie V. Paulausko atliekamą tyrimą. "Iš karto supratau, kad jis norėjo gauti kyšį, tik nežinojo per kokį žmogų jį paimti", - teisme aiškino nukentėjusysis.

Adomas K. pasakojo, kad A. Smirnovas pasikalbėjo su V. Paulausku, esą už tyrimo nutraukimą buvo pareikalauta kelių tūkstančių litų. Vyriškis sutiko pinigus sumokėti, tačiau kitą dieną kreipėsi į policiją - tyrėjus pradėta sekti, jų pokalbiai buvo įrašinėjami. "Supratau, kad nėra mano kaltės, todėl neprivalau jam mokėti", - aiškino vilnietis.

Po kiek laiko vieno susitikimo metu degalinėje Adomas K. savo pažįstamam A. Smirnovui perdavė 1,5 tūkst. Lt, nors policija jam buvo davusi 2 tūkst. Lt. A. Smirnovas tuo metu jau buvo pakilęs karjeros laiptais - įsidarbino prokuroru Šalčininkų rajono apylinkės prokuratūroje.

"Dar bandžiau derėtis iki tūkstančio, tačiau jis pasakė, kad pinigų dešrelėms neima", - teisme atviravo nukentėjusysis. Kai jis automobilyje A. Smirnovui padavė pinigus, pareigūnas garsiai juokaudamas pareiškė: "Šiuos pinigus iš tavęs aš skolinuosi, o ne kyšį imu".

Už tyrimo nutraukimą reikalavo 20 tūkst. Lt

Pasak nukentėjusiojo, V. Paulauskas jam aiškinęs, kad policijoje visi bijo "sudegti" ir yra labai atsargūs. Be to, jis užsiminė, jog iš tyrėjo girdėjo ir grasinimų - esą tyrimas gali užtrukti net iki 10 metų, tiek laiko jis negalės išvykti iš Lietuvos.

"Jeigu mūsų visi policininkai bus sąžiningi, gyvensime normalioje valstybėje", - kalbėjo Adomas K.

Jam teisme teko duoti parodymus ir kitame nusikalstamos veikos epizode - dėl kyšio reikalavimo iš vienos su Vokietijos verslininkais bendradarbiaujančios bendrovės akcininko. Joje vyriausiuoju vadybininku dirbęs Adomas K. aiškino, kad bendrovėje Ekonominė policija pradėjo tyrimą, užantspaudavo duris ir neleido dirbti, kol savininkai nepateiks svarbių dokumentų.

Adomas K. akcininkams prisipažino pažįstąs tyrėją V. Paulauską, su kuriuo esą ir pradėjo derybas. Pasak jo, už bylos nutraukimą tyrėjas iš pradžių pareikalavo 20 tūkst. Lt, nes esą ne vienas atlieka tyrimą ir "reikės dalintis su kolegomis".

"Kai pasakiau akcininkams, jie nesutiko mokėti šios sumos, - kalbėjo Adomas K. - Tada vienas savininkų pareiškė norįs susitikti su tyrėju ir aptarti visus reikalus. Nuvažiavome prie Ekonominės policijos ir automobilyje pasikalbėjome, tačiau akcininkas sutiko mokėti tik 10 tūkst. Lt".

Advokatas pasiūlė su tyrėjais geriau nesipykti

Į teismą buvo iškviestas ir vienas akcininkų, kuris patvirtino kalbėjęsis su V. Paulausku. "Jis sakė, kad jeigu mūsų bendrovė nori ramiai dirbti bei kad jiems netrukdytume, turėsime mokėti", - liudijo verslininkas. Jis tikino sutikęs mokėti tik 10 tūkst. Lt, tačiau vėliau nusprendė ir šių pinigų neduoti, nes esą "policininkai nieko prieš mus neturi, o tik ieško būdų, kaip nelegaliai uždirbti".

Pasak liudytojo, kadangi jis atsisakė "bendradarbiauti" su Ekonomine policija, jau kitą dieną V. Paulauskas ir kiti pareigūnai atvyko į biurą ir atliko kratą - išsivežė 20 kompiuterių. "Be jų mes negalėjome dirbti, taip buvo žlugdomas mūsų verslas", - kalbėjo akcininkas.

Jis taip pat prisiminė, kaip po vienos apklausos grįžusi buhalterė jam perdavė žinias nuo tyrėjo: esą dar yra laiko bylą susitarti. "Kreipiausi pagalbos ir pas advokatą, tačiau man pasiūlė geriau susimokėti policijai", - atviravo akcininkas.

Išdavė slaptą informaciją apie policijos reidus

V. Paulauskas ir A. Smirnovas kaltinimus kategoriškai neigia. Policijos tyrėjas į bylą nagrinėjančios teisėjos Reginos Pocienės klausimus žadėjo atsakyti tik po liudytojų apklausos. A. Smirnovas pirmadienį sutiko duoti parodymus, tačiau į daugelį klausimų žadėjo atsakyti tik išgirdęs visus liudytojus bei išklausęs garso bei peržiūrėjęs vaizdo įrašus.

"Jokių kalbų apie kyšį nebuvo", - aiškino A. Smirnovas. Tiesa, jis neslėpė su Adomu K. turėjęs piniginių reikalų - kartą paskolinęs 500 litų, tačiau sutartu laiku jų neatgavęs ir net dėl to įsivėlęs į konfliktą. Be to, prokuroras užsiminė, kad kartą iš jo skolinosi tūkstantį litų, nes esą savo gyvenamajame name ketino įsirengti signalizaciją.

Prokuratūros kaltinamajame akte nurodyta, kad savo veiksmais A. Smirnovas ir V. Paulauskas kaltiname diskreditavę pareigūno vardą, pažeminę valstybės autoritetą. Policijos tyrėjas taip pat kaltinamas vienam metalo laužą superkančiam verslininkui išdavęs informaciją apie žadamą policijos reidą šia veikla užsiimančiose įmonėse.

Kol baudžiamoji byla dar neišnagrinėta kaltinamiesiems ne tik draudžiama išvykti iš šalies, bet ir skirtas įpareigojimas tarpusavyje nebendrauti.

Tyrėjo motina - turtingiausia pensininkė Lietuvoje

DELFI primena, kad A. Smirnovą STT agentai sulaikė užpradėjusių metų lapkritį, kai jis iš Adomo K. paėmė kyšį, kuriuo turėjo pasidalyti su V. Paulausku.

Spauda yra skelbusi, kad V. Paulauskas jau buvo seniai žinomas ir STT, ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Korupcijos kontrolės valdybos pareigūnams. 2003-iųjų pabaigoje STT V.Paulauskui ir dar keliems jo kolegoms iš ENTS iškėlė baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kyšio ėmimo. STT įtarė, kad tikrindami įmones ekonominės policijos pareigūnai imdavo kyšius. V. Paulauskas buvo suimtas, vėliau kardomoji priemonė buvo sušvelninta, o 2005 metais Vilniaus apygardos prokuratūra bylą nutraukė nepavykus įrodyti kaltės.

Apie V. Paulausko motiną Genovaitę Petrošytę buvo rašoma ne tik spaudoje, bet ir rodoma per televiziją: Molėtų rajone jai dar neseniai priklausė 17 žemės sklypų. Be to, Suginčių kaime gyvenančiai 67 metų pensininkei priklauso ir butas Vilniuje.

Kai kurias valdas moteris paveldėjo, tačiau didesnę jų dalį pirko. O du itin brangius sklypus (6,15 ir 0,51 hektaro) regioniniame parke, Želvų kaime, prie vandens telkinio netoli observatorijos, jai 2001 metais dovanojo sūnus V.Paulauskas.

Kaimo gyventojai, pardavę savo žemes, žurnalistams yra sakę, jog visus sandėrių reikalus tvarkydavo jos sūnus policininkas.