Garsiosios aktorių-komikų trijulės Georgijaus Vicino, Jurijaus Nikulino ir Jevgenijaus Morgunovo, kurių iki pilvo skausmų juokinusi vaidyba Sovietų Sąjungos piliečiams padėjo nors kino teatre primiršti pilką, niūrią kasdienybę, muziejaus steigėjas Vladimiras Cukermanas žino daugybę istorijų iš šių aktorių gyvenimo, tarp jų – ir gana pikantiškų.

Su savo būsima žmona J. Nikulinas susipažino 1949 metais gana dramatiškomis aplinkybėmis. Populiarus Maskvos cirko klounas Michailas Rumiancevas, žinomas Pieštuko pravarde, kartu su savo asistentais, tarp kurių buvo ir 28 metų J. Nikulinas, arklidėse ieškojo vienam cirko numeriui tinkamo žirgo. Tuo pačiu momentu jose buvo ir žirgų sportu besižavinti dvidešimtmetė studentė Tatjana Pokrovskaja.

„Ką jūs veikiate cirke – toks lieknas ir ištįsęs?“, - pasmalsavo studentė. „Ateikite rytoj ir pamatysite“, - atsakė jai J. Nikulinas. Į cirką išsiruošusi studentė akimis ilgai ieškojo naujojo pažįstamo ir išvydo jį, kuomet Pieštukas „atsitiktinį žiūrovą“ pakvietė pasimokyti joti žirgu. „Atsitiktinis žiūrovas“ J. Nikulinas, nutviekstas prožektorių šviesų, pakilo iš savo vietos ir drąsiai žengė į maniežą. Jojimo pamokėlė baigėsi visai ne taip, kaip buvo galima tikėtis – J. Nikulinas neišsilaikė ant žirgo ir krito tiesiai po jo kanopomis. Pieštuko asistentą, kuriam buvo sulaužyti du šonkauliai ir sutrenktos smegenys, greitosios pagalbos automobiliu išvežė į ligoninę. Pirmasis jo aplankyti suskubo Pieštukas, paskui jį – naminiais sausainiais nešina arklidėse sutikta studentė Tatjana Pokrovskaja.

Jų draugystė greitai įgavo pagreitį. Tiesa, ne visi jos artimieji buvo patenkinti žinia, jog Tatjanos mylimuoju tapo klounas. Viena jos tetų, sužinojusi, jog Tatjanos kavalierius yra artistas, pasidomėjo iš kokio teatro jis yra. „Jis yra klounas“, - toks Tatjanos Pokrovskojos atsakymas vos neišvertė tetos iš klumpių: paskutinį kartą ji klouną buvo mačiusi 1913 metais – visiškai girtas, veidą nevykusiai išsidažęs vyras paliko slogų įspūdį.

Tatjana Pokrovskaja ir Jurijus Nikulinas susituokė po pusmečio draugystės ir kartu pragyveno 47 metus – iki pat J.Nikulino mirties. Sovietų artistų gyvenimas neprilygo Holivudo žvaigždėms, tačiau aistros, meilės, susižavėjimo ir išdavystės istorijos komunistinėje šventovėje buvo tokios pačios dažnos kaip ir kapitalistiniame pasaulyje. Tad ilgaamžiška T. Pokrovskojos ir J. Nikulino santuoka atrodė lyg kažkas fenomenalaus – pora pykdavosi, bet greitai ir susitaikydavo. Ir vis dėlto kalbų apie J. Nikulino, kuris po filmų „Operacija Y ir kiti Šuriko nuotykiai“, „Kaukazo belaisvė“, „Briliantinė ranka“ tapo tikra sovietinio kino superžvaigžde, pasijas netrūko.

Po to, kai kino teatruose pasirodė filmas „Dvidešimt dienų be karo“, netrūko kalbų apie pagrindinius vaidmenis sukūrusių Jurijaus Nikulino ir Liudmilos Gurčenkos meilės romaną. Viena iš legendų apie jų santykius byloja, kad Liudmila Gurčenko kartą traukinio kupe išvydo Jurijų Nikuliną vilkintį tik apatines kelnaites. „Dabar mane vadink tiesiog tėveliu“, - nesutriko keturiolika metų už ją vyresnis J. Nikulinas. Nors kalbos apie jų romaną taip ir nepasitvirtino, tačiau nuolat sklindantys gandai taip ir neleido L. Gurčenko tapti J. Nikulino žmonos drauge.

Vladimiras Cukermanas gandais vadina ir kalbas, kad J. Nikulinas buvo užmezgęs santykius su nekarūnuotu Sovietų Sąjungos sekso simboliu Natalija Varlej (ji „Kaukazo belaisvėje“ vaidina gražuolę studentę Niną) bei savo mokytojo Michailo Rumiancevo-Pieštuko efektinga sutuoktine Tamara Rumianceva. „Tai – mitas. Juos siejo darbiniai, draugiški santykiai“, - įsitikinęs V. Cukermanas.

Cirko užkulisiuose buvo pasakojama, kad J. Nikuliną vienu metu buvo pakerėjusi virtuoziškus triukus ant žirgo išdarinėdavusi čigonaitė Gitana Leontenko. Pašėlusi raitelė krito į akį ir aktoriui, J. Nikulino draugui Aleksejui Batalovui – 1963 metais jiedu sukūrė šeimą ir susilaukė dukters. Tai, kad J.Nikulinas savo laiku buvo įsižiūrėjęs į jaunąją raitelę, nesutrukdė vyrams likti draugais.
Dar vienas J. Nikulinui pripaišomas tarnybinis romanas – su išvaizdžia cirko artiste Tamara Simonenko. Apie dar vieną komiko pasiją – oro gimnastę Tamarą Musiną pasakojo cirko administratoriumi 1960-ųjų pradžioje dirbęs Jurijus Jegorovas. Tamaros Musinos ir Gunaro Katkevičiaus duetas buvo ypač populiarus, abu gimnastai buvo tikromis cirko žvaigždėmis. Kartu su jais toje pačioje programoje penkerius metus – iki pat išėjimo į pensiją dirbęs J. Nikulinas neva taip žavėjosi Tamara Musina, jog administratoriui tekdavo pasirūpinti delikačia užduotimi: surasti butą, kur J. Nikulinas galėtų susitikti su oro gimnaste ir praleisti intymų laisvalaikį.

Pati T. Musina intymų ryšį neigia, tačiau J. Nikuliną vadina vienu geriausiu pasaulyje sutiktu žmogumi. „Jis man padėjo įsigyti Maskvoje kooperatinį butą. Ir iš viso – jis daug kam yra padėjęs. Po pasirodymų vos spėdavau nuo jo vaikyti įtartinus draugus-prielipas. Mes kartu pusryčiaudavome, vakarieniaudavome – galbūt kažkas mane ir įtarė esant šio žymaus žmogaus favorite", - pasakojo T. Musina.

Kuomet J. Nikulinui jau buvo septyniasdešimt metų, jo aplinkoje atsirado dar viena moteris, palikusi ryškų pėdsaką. 47 metų ekvilibristė Viktorija Vikliuk dažnai buvo vadinama J. Nikulino vadovaujamo cirko pilkuoju kardinolu.

Kalbama, kad J. Nikulinas dėl šios moters, pasižymėjusios ekstrasenso galiomis, buvo pametęs galvą. „Ji tapo jo sekretore, asmenine gydytoja. Darė jam masažus, virė dietinę sriubą, duodavo išgerti tablečių, su juo važinėjo po visą pasaulį“, - pasakoja V. Cukermanas. Anot jo, J. Nikulino žmona žinojo apie vyro susižavėjimą V. Vikliuk, tačiau nenorėjo viešai skalbti apatinių, kelti skandalą, juo labiau, kad sutuoktinis jau buvo garbaus amžiaus. Nors septyniasdešimt metų jam nebuvo kliūtis mėgautis kūniškais malonumais – cirko iliuzionistas Jurijus Pisarenkovas yra paatviravęs, jog kartą, užėjęs į J. Nikulino kabinetą, užtiko jį ir V.Vikliuk besimėgaujančius meilės žaidimais. Pasak J. Pisarenkovo V. Vikliuk net nesusigėdo: „Pasibelsti reikia!”

Pilkojo kardinolo cirke niekas, išskyrus J. Nikuliną nemėgo, tačiau štai cirko artistė Engelina Rogalskaja tvirtina, kad būtent V. Vikliuk priežiūra, jos verdamos dietinės košės bei žolelių nuovirai būtų padėjusios J. Nikulinui sulaukti ir šimto metų. „Tačiau artimieji labai jį jau skubino gultis ant operacinio stalo (J. Nikulinas mirė po komplikacijų, kilusių po širdies operacijos). Jis paprasčiausiai jiems buvo nereikalingas. V. Vikliuk buvo tarsi jo gulbės giesmė“, - pasakojo Engelina Rogalskaja.

Pati Viktorija Vikliuk Rusijos žiniasklaidai yra sakiusi, jog yra ne kartą gydžiusi J. Nikuliną nuo rimtų negalavimų. „Dar karo metais jis „užsidirbo“ skrandžio opą, tuberkuliozę, stenokardiją. Visa tai gydžiau akupunktūra, savo rankomis. O dėl viso kito...Jis iš tiesų labai smarkiai mylėjo tik Pieštuko žmoną Tamarą. Ir Tatjana, Jurijaus žmona, apie šį ryšį žinojo. Man gi Jurijus Nikulinas buvo dėkingas tik už emocinį palaikymą – dėl to, kad jis buvo labai vienišas žmogus“.