Palaikomi minios sirgalių bei garbingų svečių iš Lietuvos krepšinio federacijos (LKF), keturių miestų atstovai – Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir Klaipėdos – pirmą kartą stojo į mūšį nacionaliniame ture.

Atkrintamųjų etape pirmieji pečius surėmė vilniečiai – praėjusių metų Lietuvos darželinukų čempionato nugalėtojai „Strazdelio‟ krepšininkai, vadovaujami Gedimino Bražionio, bei šiemet sostinėje sau lygių neradę „Purienos‟ auklėtiniai.

Vilniaus derbyje virė principinė kova, nes šios dvi ekipos jau antrą kartą šiemet tarpusavyje aiškinosi, kuri yra pajėgesnė. Galiausiai dar kartą puikią techniką pademonstravę K.Griškaus jaunieji krepšininkai rezultatu 10:6 išsikovojo kelialapį į didįjį čempionato finalą.

Antrojo pusfinalio susitikime stipresni buvo Panevėžio darželio „Žvaigždutė‟ sportininkai, kurie 6:4 įveikė Kauno „Aušrinės‟ darželinukus ir pakartojo pernai metų scenarijų, kuomet finale dėl čempionų titulo susitiko Vilniaus ir Panevėžio atstovai.

Mažajame finale grūmėsi lygiaverčiai priešininkai – „Strazdelis‟ ir „Aušrinė‟. Keturių kėlinių nepakako, norint sužinoti, kas taps bronzos laimėtojais, todėl prireikė baudos metimų serijos. Taiklesni šįkart buvo Kauniečiai, kurie ir užėmė garbingą trečiąją vietą čempionate.

Kovoje dėl aukso po atkaklios kovos sostinės krepšininkai įrodė, kad jie yra verti vadintis Lietuvos darželinukų čempionato nugalėtojais. „Purienos‟ krepšininkams ir jų treneriui tai reikšmingiausias laimėjimas, kokį jiems yra tekę laimėti. Negana to, taurę ir čempionų medalius SKM žvaigždutėms įteikė Lietuvos krepšinio legenda Arvydas Sabonis.

Kaip teigė pats buvęs krepšininkas, apie darželinukų krepšinį jis nebuvo girdėjęs ir juo labiau visa to matęs, todėl stebėti šį renginį jam buvo netikėta. Žymus krepšinio veikėjas patikino, kad jo dėmesį patraukė keletas įdomių vaikų, todėl tai jį tik dar labiau nudžiugino. A.Sabonis taip pat prasitarė, kad čempionate kartais įdomiau buvo stebėti ne vaikus, bet jų tėvelius, kurių emocijos tiesiog veržėsi per kaštus.

Dvikovas taip pat stebėjęs LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas sakė: „Labiausiai galvoje įstrigo tėvelių emocijos. Jie labai jaudinosi dėl savo vaikų ir ypatingai juos palaikė. Čempionato metu buvo galima pamatyti, kurie vaikai yra labiau linkę į individualų, o kurie į komandinį žaidimą. Tokio amžiaus vaikai jau yra prisižiūrėję suaugusiųjų žaidimo elementų ir bando juos atkartoti, tas tikrai džiugina‟.

LKF generalinio sekretoriaus nuomone, mažiems vaikams svarbiausia yra susipažinti su krepšiniu: „Kuo didesnė imtis vaikų pačiupinės tai, tuo greičiau jie save atras šiame kelyje‟. M.Špokas taip pat neabejojo, kad toks renginys artimiausioje ateityje gali peraugti ir aprėpti jau ne tik Lietuvos, bet ir Pabaltijo, o gal ir kitus Europos miestus: „Aš galvoju, kad ta epidemija turėtų sklisti ir būti didesnė. Krepšinis yra novatoriškas ir tai gali įtraukti dar daugiau vaikų‟.

Šiai minčiai pritarė ir darželinukų krepšinio sumanytojas Alfredas Lukaševičius: „Niekas negalėjo pagalvoti, kad darželių krepšinis bus įtvirtintas penkiuose Lietuvos miestuose, bet aš tuo tikėjau. Tikiu ir tuo, kad ši iniciatyva gali išsiplėsti. Kuo skiriasi vaikas Vokietijoje, Minske ar Rygoje? Visi jie vienodi, todėl tikiu, kad galėtų žaisti ir varžytis tarpusavyje‟.