Nei vienas, nei kitas būdas nėra pats tinkamiausias. Tad esminis klausimas – kaip jaustis pakankamai gerai prieš darbo pokalbį? Kaip rasti aukso viduriuką, kuris įgalintų į darbo pokalbį eiti pasitikint savimi? Šiame tekste pasidalinsiu keletą patarimų, kurie suteiks galimybę eiti kiek užtikrinčiau į darbo pokalbį.

Svarbiausia yra suprasti du dalykus. Pirma, jausti nerimą ar jaudulį prieš darbo pokalbį yra absoliučiai normalu, todėl neverta sau kelti lūkesčio visai nejausti šių, ne itin malonių jausmų. Antra, sėkmė lygi pasiruošimui. Tai reiškia – apmąstyti ką rengsitės, ką kalbėsite ir net pasižiūrėti iš vakaro, kaip nuvykti į įmonės vietą. Labiau padės, nei pakenks.

Taigi, konkretūs patarimai, kurie tikiu padės kiekvienam patiriančiam nerimą prieš darbo pokalbį.

Asociatyvi nuotr.

Darbo pokalbiams pasiruoškite visapusiškai

Kaip jau supratote iš teksto pradžios, mano vertinimu, darbo pokalbiams privaloma ruoštis. Ir tą daryti reikėtų dėl kelių itin svarių priežasčių.

Pirma Œ– yra svarbu suvokti, kad jūs konkuruojate su kitais kandidatais. Visi tie kandidatai, kurie atvyks apmąstę, kaip nori save pristatyti, kokias savo stipriąsias savybes pateikti, kaip kalbės apie silpnąsias būdo savybes, kokiomis sėkmėmis norės pasidalinti, apgalvoję, kaip paaiškins, kodėl atvyko į X įmonės organizuojamą darbo pokalbį ir pan., ženkliai išsiskirs iš kitų kandidatų. Taip žmogus pademonstruoja pagarbą tam, kuris organizuoja darbo pokalbį, be to, rodo motyvaciją ir, žinoma, pasitikėjimą savimi. Kas yra kertiniai rodikliai, simbolizuojantys, kad toks kandidatas yra tinkamas darbo pozicijai užimti.

Antra – pasiruošimas yra ir apie savo klausimų sugalvojimą darbdaviui. Klausimai yra ne tik puikus būdas pademonstruoti motyvaciją, tačiau ir gauti informacijos apie tai, kas vyksta įmonės viduje. Rekomenduoju dar prieš vaikštant į darbo pokalbius išryškinti, kokios yra jūsų vertybės, kurios turėtų atsispindėti įmonėje.

Įsivaizduokime, kad jums yra svarbu, jog tiesioginis vadovas suteiktų laisvės ir pasitikėtų jumis. Vadinasi, klausimas gali skambėti taip: Man yra svarbu, kad manimi pasitikėtų atliekant užduotis, ir man sunku dirbti tokioje aplinkoje, kurioje egzistuoja mikrovadyba. Ar įmonėje egzistuoja pasitikėjimo kultūra? Jei taip, pateikite pavyzdžių.

Prašykite pavyzdžių. Kaip ir jūsų prašo kalbėti argumentuotai, pateikiant pavyzdžius, taip ir jūs turite pilną teisę darbo pokalbių metu prašyti pavyzdžių, kurie įrodytų tai, kas jums svarbu.

Trečia – derėjimasis dėl atlyginimo. Tai yra dar viena priežastis, kodėl reikia ruoštis darbo pokalbiams. Žmonėms dažnai yra sunku kalbėti apie pinigus, bet taip nutinka dėl to, kad yra nesiruošiama apie tai šnekėti. Todėl dar prieš darbo pokalbį peržvelkite atlyginimo rėžius, kurie yra siūlomi įmonės, išsiaiškinkite, koks vidutinis atlyginimas mokamas įmonėje ir žinoma, patyrinėkite ką siūlo rinka tokiai pačiai pozicijai. Pasirašykite norimą skaičių, kurį norėtumėte gauti. Ir su tuo skaičiumi keliaukite į darbo pokalbį. Galite net pasirepetuoti, kaip kalbėsite apie norimą atlygį.

Darbo pokalbis

Dieną prieš ar prieš pat darbo pokalbį atsargiau rinkitės, ką valgote ar geriate

Jei iš streso suvalgysite tai, kas jums pučia pilvą ar stabdo skrandžio veiklą, natūralu, kad bus sudėtingiau susikoncentruoti į atsakymus, kurių jūsų paprašys darbintojas. Lygiai taip pat dieną prieš nerekomenduoju vartoti alkoholio. Jis sumenkins proto aštrumą, sumažins ir gebėjimą susikoncentruoti. Jeigu ir taip esate nerimastingas, ryte ar prieš pat darbo pokalbį vertėtų vengti kavos.

Aišku, prieš darbo pokalbį susilaikykite nuo žuvies patiekalų ar valgių, kuriuose gausu svogūnų laiškų, pačių svogūnų ar česnakų. Blogas kvapas iš burnos atstumia. Turbūt nenorite, kad įdarbinimo specialistas ar darbdavys priimtų sprendimą nesuteikti jums šanso vien todėl, kad nepasirūpinote gaiviu burnos kvapu?

Susiplanuokite, ką rengsitės

Konsultuodama žmones prieš darbo pokalbius, dažnai išgirstu klausimą: ką man vilkėti? Pirmiausiai, priklauso nuo įmonės ir pozicijos. Kai kuriose įmonėse gali reikėti apsivilkti kostiumą ar kostiumėlį, kitose pakanka tvarkingo džemperio ir džinsų.

Svarbiausia vis tik, turėkite omenyje, kad aprangą reikėtų susiplanuoti prieš vakarą. Vakare apžiūrėkite, ar ant rūbų nėra dėmių, skylių, ar visos sagos ir pan. Taip sumažinsite nerimo ryte.

O samdantis žmogus turi susikoncentruoti į tai, ką jūs kalbate, o ne į dėmę ant marškinių ar į skylę rankovėje.

darbo pokalbis

Kvėpuokite

Suprantu, kad darbo pokalbiai kelia nerimastingumą, kai kuriems – net labai stipriai. Kartą darbo pokalbio metu kalbinau žmogų, kuris visus atsakymus buvo išmokęs mintinai ir kaskart paklausus klausimo, iš jaudulio nesugebėdavo pasakyti nė vieno žodžio arba dažnai užsikirsdavo viduryje sakinio. Suprask, bandydavo prisiminti ką ten ant lapelio buvo užsirašęs.

Tačiau taip pergyventi ar stengtis pasiruošti tobulai tikrai nereikia. Juk jus kalbins žmogus, ne šuo, ne voras, ne gyvatė ir ne tarakonas. Taip, būna visokių žmonių. Būna tokių, kurie nori demonstruoti savo galią. Bet visada pagalvokite: jei žmogus demonstruoja savo galią prieš kitą, tai yra jo problema, ne jūsų. Todėl turėtumėte jo gailėtis, o ne bijoti.

Taip pat žmonių, kurie jaučia didelę įtampą prieš darbo pokalbį, klausiu: „O, kas gali nutikti blogiausio darbo pokalbyje?“ Na suklysite atsakydami, tai suklysite. Bet ar tikrai tai bus blogiausia patirtis gyvenime? Net jei ir pirstelėtumėte darbo pokalbyje, tai kas? Visada iš to galite pasijuokti.

Tad kvėpuokite. Tai tik darbo pokalbis. Viename nepavyko, kitame pavyks. Kitame nepavyko, pavyks dar kitame. Svarbu yra nepanikuoti ir prisiminti, kad net jei ir pradžioje sulaukėte neigiamo atsakymo, tikėkite savimi, kad jūs turite ką pasiūlyti darbo rinkai. Nes tikrai turite.

Kaip supratote, darbo pokalbiams ruoštis reikia visapusiškai. Ne tik apmąstyti, ką kalbėsite, bet ir vertėtų pagalvoti, ką rengsitės, valgysite ir su kokiu požiūriu eisite į darbo pokalbį. Pažvelgus į darbo interviu pasiruošimą kaip į visumą dažniau patirsite sėkmę. Bet kokiu atveju, svarbiausia yra ruoštis. Nes sėkmė myli dirbančiuosius.