Grynųjų poreikis mažėja?

Swedbank pastaruoju metu nekeitė įkainių. Finansų įstaiga komentuoja, kad paslaugų planą naudojantys klientai „Swedbanko“ ir bankomatas.lt tinklo bankomatuose gali nemokamai išsigryninti nuo 550 iki 1500 eurų per mėnesį. Tiksli suma priklauso nuo pasirinkto paslaugų plano.

„Nepasirinkus paslaugų plano arba viršijus minėtas sumas, išsigryninant „Swedbank“ ir bankomatas.lt bankomatuose, taikomas 0,5 proc. mokestis nuo išgryninamos sumos (minimalus mokestis siekia 0,5 euro)“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje atstovė ryšiams su visuomene Daiva Taučkėlaitė.

Banko skyriuje pinigų išėmimui iš sąskaitos galioja 2 proc. mokestis nuo išgryninamos sumos (minimalus mokestis siekia 5 eurus).

„Vertėtų atkreipti dėmesį, kad banko skyriuose minimali grynųjų pinigų išėmimo suma yra 2000 eurų“, – primena atstovė.

Swedbank

Pasak jos, „Swedbank“ duomenys rodo, jog didžiajai daliai banko klientų numatyto nemokamo limito visiškai pakanka. Bankas taip pat pastebi, kad grynųjų poreikis tarp šalies gyventojų mažėja.

„Pavyzdžiui, kone kas trečias jaunuolis iki 24 metų amžiaus per praėjusius metus apskritai nesigrynino pinigų. Ši tendencija itin sustiprėjo išpopuliarėjus bekontakčiams atsiskaitymams, kurie daugeliu atvejų yra patogesnis ir spartesnis mokėjimo būdas nei grynieji“, – sako D. Taučkėlaitė.

Išsiimant pinigus „Medus“ ar kituose bankomatuose, taikomas 2 proc. mokestis nuo išgryninamos sumos (minimalus mokestis siekia 3 eurus). Išsiimant pinigus „Perlas finance“ terminaluose ar kitų partnerių paslaugos teikimo vietose, taikomas 0,5 proc. mokestis nuo išgryninamos sumos (minimalus mokestis siekia 0,5 euro).

„Swedbank“ pažymi, kad įkainiai už pinigų išgryninimą pastaruoju metu nesikeitė, kainodaros pokyčiai šiuo metu nenumatomi.

Rekomenduoja rinktis planus ir mokėti mažiau

SEB banko atstovė Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė sako, kad kasdienės bankininkystės paslaugomis klientams naudingiau ir patogiau naudotis pasirinkus vieną iš banko teikiamų paslaugų planų – taip esą pigiau. Planais naudojasi 94 proc. aktyvių banko klientų.

Seb bankas

Nuo balandžio 9 dienos įsigaliojo nauji SEB banko įkainiai. Tais atvejais, kai klientas nesinaudoja paslaugų planu, debeto kortele pasiimant grynuosius taikomas 2 proc. (mažiausiai 1 Eur) įkainis. Anksčiau šis įkainis buvo 0,8 proc., tačiau tuo metu banko siūlomų paslaugų planų maksimalus nemokamo išsigryninimo limitas siekė 1000 Eur per mėnesį, dabar maksimalus limitas yra dvigubai didesnis, sako atstovė.

„Šiuos limitus didiname, atsižvelgdami į infliaciją, augančias pragyvenimo išlaidas ir klientų pageidavimus. Anksčiau maksimalus limitas siekė 1000 Eur/mėn. Dabar mažiausias nemokamo grynųjų pinigų paėmimo limitas – 550 Eur/ mėn., didžiausias – 2000 Eur/mėn., priklausomai nuo pasirinkto plano“, – teigia I. Dauguvietytė-Daskevičienė.

Pasak jos, jeigu klientui nepakaktų limito pagal pasirinktą paslaugų planą, kaip ir anksčiau galima pasiimti grynųjų pinigų prekybos centrų kasose.

Jie tai gali padaryti nemokamai „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Senukai“ ir kitų mažesnių prekybos tinklų kasose (daugiau nei 1000 prekybos vietų kasose).

Šiuo būdu per mėnesį galima nemokamai išsigryninti tokią sumą, kokią pageidaujama.

„Vienintelė sąlyga – turi pirkti kortele prekių mažiausiai už 5 eurus ir atsiskaityti SEB banko kortele (vieno pirkimo metu galima išsigryninti iki 100 eurų, pirkimų skaičius neribojamas). Tokiu būdu pasiimti grynųjų gali ir klientai, nesinaudojantys paslaugų planais“, – sako I. Dauguvietytė-Daskevičienė.

Vienodas išsigryninimo mokestis taikomas visuose banko bankomatuose. Grynųjų pinigų paėmimo mokestis iš „Perlas finance“ terminalų yra 0,8 proc. (mažiausiai 1,50 Eur). SEB banko skyriuose grynųjų pinigų operacijos nėra atliekamos jau nuo 2019 metų.

Gaunant kortelę suteikiamas ir planas

Visi „Citadele“ banko klientai, turintys mokėjimo kortelę, automatiškai naudojasi ir mėnesio planu, sako „Citadele“ banko korporatyvinės komunikacijos vadovė Lietuvoje Birutė Rutkauskaitė.

"Citadele" bankas

„Tapdami „Citadele“ banko klientais, žmonės renkasi vieną iš trijų lygių mokėjimo kortelių. Mėnesio mokestis priklauso nuo kortelės lygio ir atitinkamai yra 1,99, 3 ir 5 eurai per mėnesį.

Priklausomai nuo kortelės, klientai gali išsigryninti nuo 750 iki 1500 eurų per mėnesį be komisinio mokesčio visuose bankomatuose Lietuvoje ir užsienyje. Be to, už mėnesio mokestį klientai gauna papildomų paslaugų“, – sako B. Rutkauskaitė.

Atskirų įkainių išsiimant pinigus „Medus“, bankomatas.lt bankomatuose, „Perlas finance“ terminaluose nėra.

„Citadele“ bankas sako, kad dabartinės jo sąlygos galioja nuo 2022 metų gruodžio ir šiuo metu jų keisti neplanuoja.

Šiaulių bankas

Šiaulių banke, su skirtingais banko paslaugų planais, bankomatuose galima nemokamai per mėnesį išsiimti nuo 200 iki 3000 eurų. Maksimali suma, kurią galima išsiimti nemokamai, priklauso nuo turimo paslaugų plano.

Savo ruožtu įprastai debeto kortelei be banko plano taikomi tokie įkainiai: „Medus“ tinklo ir bankomatas.lt tinklo bankomatuose – 0,5 proc. (ne mažiau kaip 0,5 euro), „Perlas Finance“ terminaluose – 0,6 euro, o kitų Lietuvos ir užsienio bankų tinkluose – 2 proc. (ne mažiau kaip 3 eurai). Kredito kortelėms be banko plano taikomas 2 proc. (ne mažiau kaip 3 eurai) įkainis.

Lėšų išgryninimas Šiaulių banko skyriuose kainuoja 0,9 proc. nuo išimamos sumos (ne mažiau kaip 6 eurai).

Šiaulių bankas artimiausiu metu keisti lėšų išgryninimo įkainių neplanuoja.

„Pastarąjį kartą banko paslaugų įkainius atnaujinome šių metų pradžioje, tačiau ir tuomet lėšų išgryninimo bankomatuose įkainių nekeitėme“, – sako banko atstovas S. Jarmalis.

Luminor“ argumentuoja: įsiklausė į klientų poreikius

„Luminor“ neseniai paskelbė, kad nuo liepos 1 dienos klientams, turintiems „Visa Debit“ korteles, bus leidžiama išsiimti nemokamai daugiau grynųjų pinigų, tačiau viršijus numatytą ribą bus taikytinas didesnis mokestis nei dabar.

„Didinsime nemokamą grynųjų pinigų išėmimo limitą. Tai reiškia, kad nuo liepos 1 dienos iš „Luminor“ bankomatų Baltijos šalyse ir „Medus“ bankomatų Lietuvoje galėsite išsiimti daugiau grynųjų nemokamai – iki 750 eurų per mėnesį. Primename, kad dabar galite išsiimti iki 600 eurų per mėnesį“, – teigia bankas.

Tačiau viršijus numatytą ribą, bus taikomas didesnis mokestis nei dabar.

Luminor

„Jei viršysite 750 eurų per mėnesį limitą, taikysime 0,5 procento mokestį nuo išimamos sumos. Viršijus dabartinį limitą taikome 0,2 procento mokestį. Minimalus operacijos mokestis liks toks pats – 0,40 euro“, – praneša bankas.

Taip pat didės grynųjų pinigų išėmimo iš „Perlas“ terminalų mokestis. Nuo liepos 1 dienos jis bus 0,5 procento nuo išimamos sumos. Dabar mokestis yra 0,4 procento. Minimalus operacijos mokestis liks toks pats – 0,80 euro.

„Didinsime papildomos „Visa Debit“ kortelės mokestį iki 1,20 euro per mėnesį suaugusiesiems nuo 18 metų. Dabar mokestis yra 1 euras per mėnesį. Primename, kad papildoma kortelė yra į paslaugų krepšelį neįtraukta kortelė“, – sakoma pranešime.

Bankas teigia atsižvelgęs į klientų nuomonę.

„Įsiklausome į privačių klientų atsiliepimus dėl mokėjimo kortelių naudojimo ir nuolat siekiame atliepti jų poreikius. Matome, kad didžiajai daliai mūsų klientų aktualiausia išsigryninti nedideles sumas, tačiau, išliekant aukštoms prekių ir paslaugų kainoms, esamas mėnesio nemokamo pinigų išsigryninimo limitas nebe visada atitinka klientų poreikius.

Todėl „Luminor Debit“ kortelės naudotojams jį pakėlėme nuo 600 Eur iki 750 Eur“, – „Delfi“ sakė „Luminor“ banko Lietuvoje komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė.

Grynieji pinigai

„Luminor“ anksčiau „Delfi“ komentavo, kad vieną iš galimų planų yra pasirinkę visi banko klientai.

„Visi privatūs „Luminor“ klientai kiekvieną mėnesį turi galimybę nemokamai išsigryninti tam tikrą sumą pinigų ir mokesčiai taikomi tik ją viršijus. Limitas priklauso nuo kliento turimos mokėjimo kortelės“, – kalbėjo I. Baltrušaitienė.

Turintys „Luminor Debit“ (tai – ta pati „Visa Debit“) kortelę nemokamai šiuo metu gali išsiimti iki 600 Eur per kalendorinį mėnesį, vėliau reikia mokėti 0,2 proc. nuo sumos.

„Luminor Black“ kortelės turėtojai nemokamai dabar gali išsiimti iki 1200 Eur per kalendorinį mėnesį iš „Luminor“, „Medus“ ir Bankomatas.lt bankomatų bei 400 Eur iš kitų bankų bankomatų. Vėliau mokama 2 proc. nuo sumos, viršijančios 1200 Eur. Kaip jau minėta, šie įkainiai nuo liepos pasikeis.

„Luminor“ jau nuo šio vasario pakėlė dalį kainų. Pritaikė naują mokestį už kiekvieną kortelės operaciją, jei perkama kriptovaliuta ar su lošimu bei loterijomis susijusi paslauga (0,50 euro), o apsilankymo oro uosto VIP poilsio zonos mokestis asmeniui siekia 30 eurų (anksčiau buvo 28 eurai).

Sąskaitos tvarkymo mėnesinis mokestis nerezidentams iš kitų nei Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių narių nuo vasario yra 15 eurų per mėnesį (anksčiau buvo 10 eurų), taip pat pristatytas naujas mokestis už kortelės išdavimą paštu (2 eurai).

“Urbo“ bankas

Keli „Urbo“ banko planuojami pokyčiai

„Urbo“ bankas (buvęs Medicinos bankas) artimiausiu metu yra numatęs kainų pokyčių. Pagrindiniai pasikeitimai apima banko sąskaitos aptarnavimo ir grynųjų lėšų operacijų bei kredito sandorių administravimo mokesčius.

„Taip, artimiausiu metu planuojame pokyčius paslaugų ir operacijų kainyne. Apie tai jau balandžio 2 dieną informavome savo klientus. Pokyčiai – nuo šių metų birželio 3 dienos“, – „Delfi“ komentuoja „Urbo banko“ Verslo tarnybos direktorius Julius Ivaška.

Šiuo metu bankas nesiūlo klientams mokėjimo kortelių, o pinigų išgryninimo galimybę gali pasiūlyti tik banko skyriuose.

„Todėl ir apie pinigų išsigryninimą bankomatuose kalbėti negalime. Visgi, kaip jau ir anksčiau viešai minėta, mokėjimo kortelės tikrai yra mūsų planuose ir intensyviai dirbame, kad netrukus tokią paslaugą galėtume pasiūlyti savo klientams“, – sako J. Ivaška.

Taigi, grynųjų pinigų išėmimas eurais iki 1000 Eur per kalendorinį mėnesį kainuoja 0,4 proc. nuo sumos (min. 2 Eur). Eurais (viršijus 1000 eurų per kalendorinį mėnesį), taip pat USD, GBP, DKK, NOK, SEK ir CHF valiutomis – kainuoja 0,8 proc. nuo sumos (mažiausiai 4 Eur, o nuo birželio – 5 Eur). Išsiėmimas kitomis valiutomis – 2 proc. nuo sumos (mažiausiai 4 Eur, nuo birželio – 5 Eur).

Eurai

Minimalus pagrindinių banko paslaugų mokestis nerezidentams (privatiems asmenims) išaugs nuo 5 iki 10 Eur per mėnesį. Analogiškai verslo klientams rezidentams augs nuo 2,50 iki 3 Eur per mėn. Ūkininkams – nuo 2 iki 3 Eur per mėn.

Grynųjų pinigų įmokėjimas į savo sąskaitą eurais dabar banke privatiems klientams yra nemokamas, o nuo birželio kainuos 0,15 proc. nuo sumos (min. 5 Eur).

Yra ir daugiau pokyčių banko kainodaroje nuo šių metų birželio. Privatiems klientams galima rinktis paslaugų planą, kurio kaina yra 1,5 Eur ir kuris apima tam tikrą paslaugų komplektą.

Lietuvos bankas skelbia, kad komerciniai bankai ir kredito unijos privalo suteikti galimybę visas būtiniausias mokėjimo paslaugas gauti už ne didesnę kainą kaip 1,47 Eur, o nepasiturintiems gyventojams – 0,73 Eur per mėnesį pagrindinės sąskaitos krepšelio kainą (ji periodiškai peržiūrima):

Bankomatų prieinamumas Lietuvoje

Lietuvos bankas apibendrina, kokia yra bankomatų ir grynųjų operacijų prieinamumo visoje Lietuvoje padėtis, finansų įstaigoms prieš keletą metų pasirašius memorandumą, kaip išplėsti bankomatų tinklą šalyje.

Pasak centrinio banko, gyventojai gali pasiimti pinigų su kortele iš bet kurio banko bankomato pagal savo kredito įstaigos patvirtintas sąlygas.

„Taip pat – savo banko skyriuose, kuriuose teikiamos grynųjų pinigų paslaugos; „Perlas finance“ terminaluose; prekybos vietų, kurios teikia šią paslaugą, kasose; kai kurių kredito unijų skyriuose ar kasose“, – komentuoja Lietuvos banko Grynųjų pinigų departamento Politikos, emisijos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Edita Lisinskaitė.

Prekybos vietų kasose grynųjų pinigų su pirkiniu gali pasiimti tik „Mastercard“ prekės ženklo kortelių turėtojai. Iš pagal memorandumą įrengtų bankomatų (bankomatas.lt) gyventojai gali pasiimti pinigų tokiomis pat sąlygomis, kaip iš savo banko bankomato.

„Gyventojai įnešti grynųjų pinigų į savo sąskaitą gali savo banko bankomatuose, kurie turi grynųjų pinigų įnešimo funkciją, savo banko skyriuose, kurie teikia grynųjų pinigų paslaugas, „Perlas finance“ terminaluose“, – sako E. Lisinskaitė.

Bankomatų prieinamumas Lietuvoje

Lietuvoje veikia „Euronet“ bankomatai (nepriklausomas bankomatų tinklas). Gyventojai gali išsigryninti pinigų „Euronet“ bankomatuose pagal savo banko patvirtintas sąlygas. „Euronet“ netaiko papildomų mokesčių gyventojams, besinaudojantiems bankomatu su šalyje išduota kortele. Tačiau užsienio banko kortelių turėtojams mokesčiai skaičiuojami vadovaujantis tarptautinių kortelių organizacijų rekomendacijomis, nacionaliniais ir Europos reglamentais.

„Perlas finance“ svetainėje nurodoma, kad „Perlo“ terminaluose pinigų išsigryninimo paslauga teikiama visoms Lietuvoje ir užsienyje veikiančių bankų kortelėms. Pinigų įnešimo paslauga teikiama „Luminor Bank“, „Šiaulių banko“, „Citadele“ ir Lietuvos kredito unijų mokėjimo kortelių turėtojams.

Terminale pinigų išgryninimo ir įnešimo paslauga vartotojams papildomai nieko nekainuoja. Bankai ir kredito unijos gali taikyti operacijos mokestį pagal tuo metu galiojančius jų įkainius. Vienos operacijos metu galima išsigryninti arba įnešti nuo 5 Eur iki 500 Eur.

„Medus“ bankomatų tinklas sukurtas prieš penketą metų. Jis priima visas „Visa“, „Mastercard“ korteles, labiausiai orientuotas į Šaulių banko, „Citadele“ banko ir Lietuvos kredito unijų grupės (LKU) korteles. Vienos operacijos limitas yra 700 Eur, bet galima atlikti kelias operacijas ir išsiimti didesnę sumą.

LB specialistė E. Lisinskaitė sako, kad grynųjų pinigų pasiėmimo bankomatuose įkainiai nepriklauso nuo bankomato vietos.

Edita Lisinskaitė

„Dažniausiai įkainis yra mažesnis pasiimant grynųjų pinigų iš savo banko bankomato nei iš kitam bankui priklausančio bankomato. Mokėjimo paslaugų krepšelį pasirinkę gyventojai už mėnesinį įkainį turi galimybę iki tam tikros sumos pasiimti grynųjų pinigų iš savo banko bankomato nieko nemokėdami“, – teigia LB atstovė.

Jos teigimu, kartais tam pačiam bankomatų tinklui priklausančius bankomatus bankai laiko savaisiais ir taiko palankesnę kainodarą. Toks, pasak jos, yra bankomatas.lt tinklas. Įprastai pagal ant bankomato pateiktus logotipus gyventojai gali atpažinti, ar jis laikomas jų banko bankomatu.

„Kai kurie bankai taiko specialius įkainius pasiimant grynųjų pinigų „Perlas finance“ bankomatuose. Grynųjų pasiėmimas kasoje kartu su pirkiniu nieko nekainuoja.

Grynųjų pinigų įnešimo į sąskaitą įkainiai paprastai priklauso nuo įnešimo būdo. Bankomatuose dažniausiai įkainis būna mažesnis nei banko skyriuose, tačiau kredito unijose ir „Perlas finance“ terminaluose gali būti taikoma atskira kainodara“, – teigia E. Lisinskaitė.

Ji patvirtino, kad pagal 2021 metais pasirašytą memorandumą dėl grynųjų pinigų prieinamumo įrengti visi 100 bankomatų, kurie buvo numatyti šiame dokumente.