„Pastaruoju laikotarpiu, nuo 2016 iki 2023 metų, mes praradom 20 investicijų (potencialių investuotojų – ELTA), kur mes negalėjome pasiūlyti sklypo ar paruošos infrastruktūros, tačiau galėjome tą gamyklą, tą klientą turėti Lietuvoje, kadangi neturėjome, ką pasiūlyti, (investuotojai – ELTA) tiesiog apsisuko ir išėjo“, – trečiadienį pristatydamas Lietuvos ekonomikos vystymosi perspektyvas teigė „Investuok Lietuvoje“ vadovas Elijus Čivilis.

Agentūros skaičiavimais, dėl neišvystytos infrastruktūros Lietuva prarado apie 1,2 mlrd. eurų ir 5 tūkst. galimų naujų darbo vietų.

Pasak „Investuok Lietuvoje“, galimoms didelėms investicijoms šiuo metu ypač trūksta didesnių nei 20 ha sklypų. Taip pat stambius gamybos projektus norinčios vystyti įmonės pasigenda dar didesnių sklypų su išvystyta infrastruktūra. Kaip teigiama, kartais investuotojams reikia 70, 100 ar 300 ha dydžio sklypų.

Anot E. Čivilio, politikai įstatymų pakeitimus turėtų siūlyti į Lietuvos ekonominę situaciją matydami platesnį paveikslą ir teikdami kompleksines priemones.

„Pasirinkimas, kaip greitai jie (Lietuvoje investuojančios įmonės – ELTA) gali pradėti savo gamybos procesą, dažnai yra kritinis. Ir jeigu mes išvystytų sklypų savo LEZ (laisvosiose ekonominėse zonose – ELTA), pramonės parkuose ir mūsų siūlymas, kad po dviejų metų mes galbūt padarysime kažkokį paskirties pakeitimą, atvesime kelią, galbūt įvesime kažkokį kabelį, toks atsakymas netinka“, – akcentavo E. Čivilis.

Investuotojų forumo asociacijos vadovė Rūta Skyrienė pabrėžė, kad potencialiems investuotojams šalies LEZ teritorijose neužtenka pasiūlyti vien tik plyno lauko. Siekiant pritraukti jų daugiau, reikia pilnai išvystytos infrastruktūros ir daugiau patogumų darbuotojams – gero susisiekimo su miestais, papildomų paslaugų ir pan.

„Investuok Lietuvoje“ trečiadienį pristatė Lietuvos ekonomikos raidos gaires, kurias pritaikius Lietuva iki 2050 metų galėtų pasiekti Šiaurės šalių ekonomikos lygį. Tam, anot agentūros, šaliai reikia per metus savo produktyvumą auginti apie 3,8 proc., kai dabar jis auga apie 2 proc.

Tai, anot agentūros, iki 2050 m. galėtų lemti beveik 4 kartus didesnį bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugį nei išlaikius esamus produktyvumo augimo tempus.

„Investuok Lietuvoje“ vertinimu, produktyvumo lygį kelti Lietuva galėtų transformuodama pramonę į aukštesnės pridėtinės vertės, pritraukdama daugiau pažangios gamybos investicijų į regionus, stipriau vystydama aukštųjų technologijų ir žaliąjį sektorių.

VŠĮ „Investuok Lietuvoje“ yra ne pelno siekianti tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūra, kurios tikslas yra pritraukiant tarptautines kompanijas prisidėti prie naujų darbo vietų kūrimo, didinti Lietuvos ekonomikos konkurencingumą, investicinį patrauklumą ir šalies žinomumą pasaulyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)