Nuo šios savaitės "Kraitenė" Kauno apygardos teismo sprendimu yra bankrutavusi, ir jai paskirtas bankroto administratorius bendrovė "Valnetas", o iki balandžio vidurio kreditoriai įmonei turi teisę pateikti kreditorinius reikalavimus.

Didžiausias bendrovės kreditorius yra SEB Vilniaus bankas. Jam bendrovė skolinga apie 22 mln. litų. Bankui bendrovė yra užstačiusi ir vertingiausią savo prekės ženklą "Zigmas", kuris yra vienas iš žinomiausių žuvų produktų prekės ženklų Baltijos šalyse.

SEB Vilniaus banko Specialaus kredito administravimo departamento direktorius Nikita Ananjevas sako, kad "šiuo metu jis nėra vertinamas pinigine išraiška, nes vertinant tokį turtą dabar sudėtinga parinkti tikslią vertinimo metodiką".

Anot jo, šiuo metu dėl prekės ženklo įsigijimo atskirai kreipimųsi ar derybų su banku nebuvo.

Su "Zigmo" prekės ženklu "Kraitenės" produkcija prekiauta Baltijos šalyse, taip pat Lenkijoje, Airijoje, Anglijoje, JAV. Žinomiausias "Zigmas" buvo Baltijos šalyse, tačiau pinigine išraiška "Kraitenė" jo įvertinusi nebuvo.

Bendrovės "Norvelita" generalinis direktorius Jordanas Kenstavičius tvirtina, kad "Zigmo" prekės ženklas Lietuvoje tarp žuvų produktų kadaise buvo pats stipriausias, tačiau į jį buvo per daug investuota, ir jis marijampoliškiams neatnešė tiek naudos, kiek jie tikėjosi.

Anot jo, viena iš "Kraitenės" nesėkmių ta, kad "įmonė buvo nesubalansuota ir per daug investavo į prekės ženklų stiprinimą".

"Ar šis prekės ženklas sulauks pirkėjo, priklausys nuo jo kainos, nes žuvų rinka Lietuvoje nėra didelė. Manau, kad dabar jis neatstos savo vertės, tai yra tiek, kiek į jį buvo investuota, o rinkoje neatsiras tokio pirkėjo, kuris galėtų jį nupirkti", - prognozuoja J.Kenstavičius.

Bankrutuojančia "Kraitene" domėjosi užsienio investuotojas, kuriam įmonė dabar gamina, taip pat bendrovė "Vičiūnai", tačiau ją įsigyti atsisakė.

Pasak "Kraitenės" atstovų, susidomėjusių "Zigmo" ženklu buvo, tačiau derybų dėl jo pirkimo - ne.

Investicinės bankininkystės specialistai sako, kad vartotojas dingusį iš rinkos prekės ženklą prisimena apie pusę metų. Jeigu ženklas per tą laiką negrįžta, į rinką jį tenka įvedinėti iš naujo.

Bendrovės "ACNielsen Baltics" duomenimis, 2005-aisiais ir 2006 metų sausį "Zigmo" žuvų prekės ženklo rinkos dalis litais tebuvo 0,3 proc.

Apie "Kraitenės" bankrotą buvo prabilta pernai spalį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją