Pagrindinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas yra pritaręs visiems kovo mėnesio Trišalės tarybos sprendimams, todėl dėl jų Seime ginčų neturėtų kilti.

Kovą Trišalėje taryboje pavyko sutarti dėl dviejų ypač svarbių klausimų: atostogų trukmės ir darbo laiko apskaitos. Sutarta, kad per metus bus galima atostogauti 20 darbo, o ne kalendorinių, kaip dabar, dienų, o papildomos ir pailgintos atostogos bus reguliuojamos Vyriausybės nutarimais, jų parengta dar nėra. Sutarta, kad kasmetinių atostogų dienos, sukauptos iki naujo Darbo kodekso įsigaliojimo (liepos 1 dienos) bus perskaičiuojamos darbo dienomis, įvedant koeficientus, kurie priklausys nuo sutartos kasmetinių atostogų trukmės.

Taip pat sutarta, kad darbuotojai per savaitę negalės dirbti ilgiau nei 60 val., įskaitant papildomą darbą ir viršvalandžius. Dirbantiems pagal suminę darbo laiko apskaitą taikomas 3 mėnesių apskaitinis laikotarpis, o maksimalus darbo laikas – ne daugiau kaip 52 val. per savaitę, neįskaitant papildomo darbo ir šio apribojimo netaikant budėjimui.

Tikriausiai diskusijos kils dėl kelių nuostatų, dėl kurių Vyriausybės, darbuotojų ir darbdavių atstovai Trišalėje taryboje kovą nebuvo susitarę.

Seimui bus pristatomi „valstiečių“ - Tomo Tomilino, Ramūno Karbauskio ir Virginijaus Sinkevičiaus parengti pakeitimai, atspindintys pačius paskutinius Trišalės tarybos susitarimus, kurie buvo pasiekti dėl kelių klausimų, kuriems anksčiau Trišalės tarybos sprendimo nebuvo, bet Socialinių reikalų ir darbo komitetas dėl jų balsavo.

Komitetas siūlė laikinojo įdarbinimo įmones ne tik licencijuoti, bet ir sugriežtinti jų veiklą, griežčiau reglamentuoti nekonkuravimo susitarimus ir finansines sankcijas darbdaviams, kurie dels atsiskaityti su atleistais darbuotojais. Komitetas taip pat siūlė kodekse, o ne Vyriausybės nutarimu numatyti, kad darbuotojams už sutrumpintą darbą kenksmingomis sąlygomis būtų mokama kaip už visą darbo laiką, tačiau tam priešinasi darbdaviai.

„Valstiečiai“, kaip nori Trišalė taryba, siūlo kodekse iš viso kol kas nereglamentuoti susitarimų dėl nekonkuravimo - palikti tai ateičiai. Komitetas su tuo nesutinka. Todėl galutinį žodį balsuodamas tars Seimas.

Trišalei tarybai sutarus, kad pagal naują tvarką laikinojo įdarbinimo įmonės galėtų kurtis tik nuo 2018 metų liepos, komitetas atsisakė ankstesnio siūlymo griežtinti tokių įmonių veiklą, licencijuojant ją jau nuo šių metų liepos. Komitetas pritarė, kad laikinojo darbo naudotojas, laikinojo įdarbinimo įmonei pareikalavus, turi pateikti informaciją apie jo įdarbintiems atitinkamos kategorijos darbuotojams mokamą darbo užmokestį.

Komitetas nesutinka, kad būtų tenkinamas Trišalės tarybos siekis kol kas susiaurinti darbuotojų atstovų (profsąjungų ar darbo tarybos vadovų) apsaugą. Dabar naujajame kodekse numatyta, kad jų be Valstybinės darbo inspekcijos žinios ir sutikimo nebūtų galima iš darbo darbdavio iniciatyva atleisti ar bloginti jų darbo sąlygas, kol jie eina pareigas ir šešis mėnesius po jų kadencijos pabaigos. „Valstiečiai“ pataisomis siūlo šio reikalavimo atsisakyti.

Komitetas taip pat nepritaria „valstiečių“ siekiui atšaukti kodekso nuostatas, numatančias, ko negalėtų daryti darbdavys, kai būtų priimtas sprendimas apie įmonės streiką. Kodekse numatyta, kad darbdaviui būtų draudžiama: priimti bet kokį vienašališką sprendimą visiškai arba iš dalies nutraukti įmonė darbą, trukdyti visiems ar paskiriems darbuotojams ateiti į darbovietas, atsisakyti suteikti darbuotojams darbą ar darbo įrankius, sudaryti kitas sąlygas ar priimti sprendimus, kurie gali sustabdyti visos įmonės ar atskirų jos grandžių darbą. Taip pat streiko metu darbdaviui kodeksas draus į streikuotojų vietas priimti naujus darbuotojus. Trišalėje taryboje šiuo klausimu nuomonė nevieninga.

Komitetas sutinka, kad naujoje Trišalėje taryboje būtų ne po 5, kaip numatyta dabar, o po 7 Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų atstovus. Taip pat parlamentarai pritarė, kad darbo (pamainų) grafikai būtų pranešami darbuotojams ne vėliau kaip prieš 7 diena, o ne 5, kaip buvo iki šiol numatyta.

Liberalesnis kodeksas buvo priimtas praėjusiais metais, tačiau į valdžią atėjus „valstiečių“ ir socialdemokratų daugumai jis buvo atidėtas pusmečiui, kad galėtų būti pataisytas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)