Tuo tarpu valdančiųjų frakcijų vadovai siūlo dar vieną griežtą priemonę - uždrausti prekiauti alkoholiu paplūdimiuose.

Pasak „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio, pastaroji priemonė siūloma, norint sumažinti alkoholio prieinamumą ir išvengti nelaimingų atsitikimų prie vandens telkinių.

Dabar paplūdimiuose nedraudžiama prekiauti alumi, sidru ar kitais alkoholiniais gėrimais.

R. Karbauskis ir Andrius Palionis taip pat siūlo aiškiai nustatyti, kada viešojo maitinimo įstaigos galėtų pardavinėti alkoholį lauke. Siūloma, kad kavinė, picerija ar baras, atšilus orui, galės „išsiplėsti ant šaligatvio ar kieme“ iki 40 metrų nuo jos pastato. Tačiau savivaldybė gali nustatyti mažesnį atstumą arba uždrausti prekiauti lauke.

Ramūnas Karbauskis

Seimo Ekonomikos komiteto narys socialdemokratas Artūras Skardžius siūlo leisti vartoti alkoholį nuo 18 metų. Tokią pat pataisą yra įregistravę konservatoriai ir liberalai. Seimas praėjusią savaitę pritarė, kad ši riba būtų 20 metų.

A.Skardžius taip pat siūlo atšaukti renginių skirstymą į mokamus ir nemokamus ir atsisakyti „alkoholio“ zonų. Nemokamose mugėse ir masiniuose renginiuose jis siūlo leisti prekiauti ir vartoti iki 7,5 laipsnio stiprumo alkoholį. Kitaip pasak jo, nukentės verslas, masiniai renginiai ir visuomenė.

„Nesprendžiama piktnaudžiavimo alkoholiu problema (su po svarstymo Seime priimtu variantu - BNS), o vietoj to žlugdomas smulkusis verslas, varžomos su alkoholio vartojimu problemų neturinčių asmenų teisės pasirinkti laisvalaikio praleidimo formą. Apsunkiname gyvenimą visuomenei, žvelgdami į visus kaip į ligonius. Gydyti visus neužteks nei jėgų, nei administracinių galimybių, nei finansų“, - BNS sakė A. Skardžius.

Pasak jo, palikus ribojimus, daugelis festivalių, miesto švenčių, mugių netektų pagrindinių rėmėjų ir dėl to žlugtų. Jis tikino, kad turi būti stiprinama alkoholio vartojimo juose kontrolė, didinant policijos pajėgas.

A. Palionis siūlo leisti masiniuose renginiuose prekiauti natūralios fermentacijos silpnu (iki 7,5 laipsnių stiprumo) midumi. Tai daryti dabar neleidžiama.

A. Skardžius, be to, siūlo leisti su alkoholiu susijusius prekės ženklus naudoti renginiuose, įskaitant dalyvių aprangą. Dabar tai daryti draudžiama, todėl gamintojai reklamuoja nealkoholinius gaminius.

Dėl visų šių pataisų Seimas šį ketvirtadienį turės balsuoti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (432)