Per praėjusių metų sausį-kovo mėnesiais buvo eksportuota pomidorų maždaug už 80 mln. dolerių. Pirmąjį 2017 metų ketvirtį daugiausia turkiškų pomidorų buvo eksportuota į Baltarusiją (32,4 mln. dolerių), taip pat į Rumuniją (18 mln. dolerių), Lenkiją (11,8 mln. dolerių) ir Iraką (7,6 mln. dolerių).

Daugiau nei pusė pomidorų derliaus surenkama penkiose Turkijos provincijose. Daugiausia pomidorų užauginta Antalijos provincijoje, čia pomidorų produkcijai tenka 19 proc. viso derliaus (2,4 mln. tonų). Gausiu pomidorų derliumi garsėja ir Bursos, Manisos, Izmiro ir Mersino provincijos.

Gegužės pradžioje Rusija ir Turkija sutarė panaikinti beveik visus prekybos apribojimus, kurie buvo įvesti po to, kai turkai 2015 metais numušė rusų karinį lėktuvą. Maskvos ir Ankaros santykiai itin subjuro po to, kai 2015 metų lapkritį turkai numušė rusų karinį lėktuvą, kuris neva įskrido į Turkijos teritoriją. Rusai teigė, kad lėktuvas buvo Sirijos teritorijoje. Po šio incidento Maskva įvedė sankcijas Turkijai ir uždraudė kai kurių turkiškų produktų importą bei užsakomuosius reisus į Turkijos kurortus. Dėl Rusijos įvesto Turkijai dalies daržovių embargo smarkiai nukentėjo turkų ūkininkai. Vėliau Rusija apribojimus sušvelnino, vėl leido įvežti citrusinius vaisius, kopūstus, svogūnus ir kitas daržoves bei vaisius.

Gegužės 22 dieną Rusija ir Turkija pasirašė Stambule bendrą pareiškimą dėl abipusio prekybos apribojimų atšaukimo. Tuo tarpu Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas patvirtino, kad apribojimai dėl pomidorų eksporto tebegalios.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)