„Priemonės yra netaiklios, nes nutaikytos ne į tą žmonių grupę, kuri patiria problemų su alkoholiu. Jeigu pažiūrėtume į amžiaus grupę, kuri labiausiai vartoja alkoholį, tai yra 40-60 metų žmonės, o ne jaunuoliai. Sukuriame tiesioginę parodiją iš įstatymo, kai pervažiavus sieną į Lenkiją ar į Latviją jaunuolis galės atsigerti alaus, o būdamas Lietuvos teritorijoje, negalės“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai ELTA sakė Ž. Šilėnas.

Ekspertas kritiškai įvertino ir alkoholio reklamos draudimą: viena vertus, jis nebus efektyvus, kita vertus, gali sukelti ir papildomų grėsmių.

„Praktiškai visa reklama pas mus ir taip dabar jau yra apribota, todėl nemanau, kad čia bus labai didelis poveikis reklamos ribojimui ar alkoholio vartojimui. Ko tikrai bijau, – buvo anksčiau ir tokių kalbų, – jeigu politikai, prisidengdami tuo, kad neva reikia kompensuoti praradimus žiniasklaidai, pradės pirkti žiniasklaidą mokesčių mokėtojų pinigais“, – sakė Ž. Šilėnas, atkreipęs dėmesį, kad dėl svaigiųjų gėrimų reklamos draudimo ilgainiui gali nukentėti Lietuvos prekės ženklai, kuriems konkuruoti bus vis sunkiau.

LLRI prezidento teigimu, prieš imantis griežtos kovos su alkoholio vartojimu, derėjo atidžiai išsiaiškinti, kuriose visuomenės grupėse šis klausimas opiausias.

„Detalesnė analizė – tai buvo minimalūs „namų darbai“, kuriuos reikėjo padaryti prieš imantis šitų radikalių pakeitimų. Dėl ko tai svarbu? Jeigu didžiąją dalį alkoholio išgeria 10 proc. žmonių su labai mažomis pajamomis arba geriantys nelegalius gėrimus, tai akivaizdu, kad reklamos ribojimas niekaip šitų žmonių nepaveiks“, – aiškino ekspertas, neabejojantis būtinybe šviesti visuomenę ir propaguoti sveiką gyvenseną, bet kritikuojantis šiuo metu pasirenkamą kelią.

„Jeigu iš principo kalbame, ar šalis privalo turėti sveikatos politiką, – tikrai manau, kad taip. Niekas neprieštarautų, jeigu valdžia pristatytų virtinę priemonių, kuriomis skatintų žmones saugoti savo sveikatą, informuotų apie žalą. Bet tai, kas yra taikoma dabar, yra visiškai neadekvačios priemonės. Tikslas geras – priemonės neadekvačios“, – teigė Ž. Šilėnas.

Ketvirtadienio balsavimas dar nėra galutinis Seimo verdiktas. Pritarus Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų projektui po svarstymo, jo dar laukia priėmimo stadija. Galutinis balsavimas dėl naujų įstatymo nuostatų priėmimo numatytas birželio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)