Ketvirtadienį Seime bus svarstomos prieštaringai vertinamos alkoholio kontrolės įstatymo pataisos. Jos numato ilginti amžių, nuo kurio galima vartoti alkoholį, bei siekia riboti jo prieinamumą.

Parlamentarai svarstys, ar pritarti pataisoms, kuriose numatoma, kad alkoholį pirkti ir vartoti galėtų tik 20 m. sulaukę asmenys. Be to, Seimas spręs dėl siūlymo drausti alkoholiniais gėrimais prekiauti nestacionariose prekybos ir maitinimo vietose.

Siūloma nemokamuose masiniuose renginiuose įrengti tam tikras zonas, kuriose būtų prekiaujama alkoholiu, tačiau tik silpnesniu nei 7,5 laipsnio, o į zoną negalėtų patekti jaunesni nei 20 m. asmenys. Pataisose numatoma, kad parduotuvėse alkoholį būtų galima įsigyti nuo 10 iki 20 val. (sekmadieniais – iki 15 val.).

Pataisomis taip pat būtų draudžiama bet kokia alkoholio reklama.

Daugiausia klausimų gali kelti lauko kavinės ir amžius

Kalbėdamas su LRT.lt „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis tikino, jog niekas į kavines, įrengtas lauke šalia veikiančių restoranų, niekada nesikėsino. Pagrindinė problema, pasak politiko, yra paplūdimiai.

„Trečiadienį Socialdemokratų frakcijoje turėjome diskusiją. Sakiau, kad, ar mes ketvirtadienį priimsime [pataisas], ar pritrūktų balsų, pažadėjau, kad priėmimo stadijoje pats registruosiu pataisą, jog būtų plačiau išaiškinta. Matau, kad tie, kurie oponuoja, skaito taip, kaip nori skaityti. Tie, kurie gilinasi, supranta, ką mes turime galvoje“, – aiškino R. Karbauskis.

Tą patį LVŽS frakcijos Seime seniūnas teigia padaręs ir su punktu, kuris buvo susijęs su viešais nemokamais renginiais.

„Ten juk buvo įrašyta, kad ribotos prieigos. Tai reiškia, kad galima prekiauti, apribojant prieigą. Kas nutiko? Visi rėkė, kad uždrausime [alkoholį]. Aš išplėtojau pataisą, kas yra ribotos prieigos. Tai yra tos vietos, kuriose bus užtikrinta, kad tie žmonės, kurie negali vartoti alkoholinių gėrimų, nebus įleidžiami. Kažkas tai pavadino gardais, bet, jei norime ramiai vaikus išleisti į šventes, šita pataisa numato, kad bus specialios zonos. Jų gali būti daug – Kaziuko mugėje gali būti ir penkios ar kažkiek.

Lygiai taip pat iki priėmimo reikės patikslinti, kad ir dabar kalba pirmiausia eina ne apie senamiesčio kavines, o tas, kurios išsiima leidimą 2 mėnesiams. Tai daugiausia susiję su paplūdimiais tarp Palangos ir Šventosios, kur yra 22 laikinosios kavinės. Įsivaizduojat, koks kiekis? Apie tai ir eina kalba, o ne apie kavines, kurios yra senamiesčiuose“, – tvirtino R. Karbauskis.