Ketvirtadienį už Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas balsavo 75 Seimo nariai, 6 buvo prieš ir 25 susilaikė.

Teisės aktui po svarstymo pritarė 52 Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, 11 socialdemokratų, 2 tvarkiečiai, 5 Lenkų rinkimų akcijos nariai, vienas liberalas, 3 konservatoriai ir vienas Mišrios grupės narys.

Kad įstatymas įsigaliotų, Seime bus dar vykdoma įstatymo priėmimo procedūra, o tuomet įstatymą turi pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Seimo nariai ketvirtadienį pritarė:

- Alkoholinius gėrimus bus draudžiama parduoti jaunesniems nei 20 metų asmenims.

- Masiniai renginiai ir mugės bus skiriami į mokamus ir nemokamus. Nemokamuose turėtų būti įrengiamos specialios zonos, kuriose būtų prekiaujama silpnu, iki 7,5 proc. stiprumo, alkoholiu ir į kurias nepatektų jaunesni nei 20 metų asmenys. Mokamuose renginiuose alkoholio prekyba neribojama zonomis.

- Gyventojams bus draudžiama gabenti ir laikyti alkoholinius gėrimus viešai matomoje pakuotėje, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas.

- Bus ribojamas ir alkoholio prekybos laikas: mažmeninė prekyba alkoholiniais gėrimais ir prekyba gėrimais kavinėse išsinešti bus leidžiama pirmadieniais–šeštadieniais 10-20 val., o sekmadieniais 10–15 val.

- Seimas nusprendė uždrausti bet kokią alkoholinių gėrimų reklamą. Tačiau reklama nebūtų laikoma prekių ženklai, informacija apie gamintoją ir panašiai.

- Po balsavimo Seime liko nuostata, kad prekyba alkoholiu nestacionariose lauko kavinėse, kurioms kurortinio sezono metu būtina gauti licenciją prekiauti alkoholiu, būtų negalima.

Tačiau Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad valstiečiai tikslins nuostatą iki įstatymo priėmimo, kad prekyba alkoholiu būtų draudžiama tik toms kavinėms, kurios išdygsta vasaromis prie paplūdimių ir panašiai. Pasak R. Karbauskio, jei kavinė turi licenciją prekiauti alkoholiu, tačiau vasaros metu prašo papildomos licencijos dėl prekybos patogumo, jai apribojimai neturėtų būti taikomi.

Detektyvas dėl R. Karbauskio ir A. Verygos

Dar prieš prasidedant plenariniam posėdžiui tarp kai kurių parlamentarų kilo ginčas.

Sprendžiant iš tvarkiečio Remigijaus Žemaitaičio garsių replikų, iki posėdžio pradžios tarp užsiregistravusiųjų kalbėti buvo Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir „valstiečių žaliųjų“ vedlys Ramūnas Karbauskis. Tačiau kaip jie tai padarė, visiškai neaišku, nes jų pačių Seimo salėje nebuvo.

Taigi politikai ėmė garsiai svarstyti, kad dėl to reikėtų kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Prasidėjus posėdžiui R. Žemaitaitis paprašė padaryti įstatymo pataisų svarstymo pertrauką. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis šiuo klausimu kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją.

R. Karbauskis paprašė kolegų nejuokinti tokiais detektyvais, o Agnė Širinskienė prisipažino, kad tai ji užregistravo frakcijos kolegas.

Netrukus V. Pranckietis paskelbė techninę 5 minučių pertrauką, nes Seimo nariai nesutarė, dėl kokio ilgio pertraukos reikėtų balsuoti – dėl liberalo Eugenijaus Gentvilo pasiūlytos pataisų svarstymo pertraukos iki kito posėdžio ar valstiečio Povilo Urbšio prašymo daryti 30 minučių pertrauką.

Galiausiai valdančiųjų balsais nuspręsta daryti pusvalandžio pertrauką dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų.

Vis dėlto grįžus prie šio klausimo svarstymo vėl prasidėjo diskusijos, ar A. Širinksienė nepadarė nusikaltimo panaudojusi R. Karbauskio ir A. Verygos pažymėjimus. Tačiau galiausiai diskusijos dėl pataisų prasidėjo.

Nesąmonės griauna idėją

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu kalbėjęs Gabrielius Landsbergis vylėsi, kad Seimas yra pasirengęs „stabdyti alkoholio epidemiją ir priimti svarbius sprendimus“, tačiau atkreipė dėmesį, kad kai kurios „nesąmonės griauna visą idėją“.

Kaip tokių nesąmonių pavyzdį jis pateikė draudimą prekiauti alkoholiu renginiuose ir lauko kavinėse.

„Seimas yra pasirengęs stabdyti alkoholio epidemiją, Seimas yra pasirengęs priimti racionalius, sveiku protu grįstus sprendimus, ir tuo labai džiaugiuosi“, – kalbėjo G. Landsbergis, tačiau neslėpė nepasitenkinimo, kaip buvo teikiamos įstatymo pataisos.

„Numestas dokumentas mums visiems ant stalo ir pasakyta, kad jūs privalote už tai balsuoti, nes kitaip visi būsite „alkomafija“ ir visi kiti blogiečiai, taip nereikia“, – sakė opozicijos atstovas.

Valstiečių ir žaliųjų frakcijos vardu kalbėjęs R. Karbauskis laikėsi kiek kitokios nuomonės dėl pataisų.

„Jeigu pasiūlymus, kurie pateikti šiandien balsuoti, kuriems pritarta Vyriausybėje ir komitete, pradedame vadinti nesveiko mąstymo dalykais, tai nesąmonėmis reiktų vadinti kai kurių Seimo narių siūlymus, ir šiuo atveju tikrai ne Valstiečių ir žaliųjų sąjungos narių.

Iš tikrųjų daugelis diskutavusiųjų viešoje erdvėje net nebandė pasidomėti, kas buvo siūloma ir kas yra siūloma. Siūlymai, kurie pateikti ir kuriems pritarta komitete, jie labai racionalūs ir orientuoti į tai, kad mes apsaugome savo augančią kartą nuo problemų, susijusių su alkoholio vartojimu“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Socialdemokratų frakcijos vardu kalbėjęs Artūras Skardžius neslėpė, kad su kolegomis pritars ne visoms koalicijos partnerių patvirtintoms pataisoms.

„Socialdemokratai daugeliui pataisų pritaria, ypač dėl prekybos laiko ribojimo, reklamos draudimo. Tačiau negalima sutikti, ir mes su kolega gerbiamu Andriumi Palioniu registravome pataisą, kad jauni žmonės, sulaukę 18 metų, negalėtų būti diskredituojami, kad valdžia turi pasitikėti pilnamečiais mūsų piliečiais ir leisti jiems patiems atsakingai, savarankiškai tenkinti savo poreikius ir elgtis atsakingai“, – sakė A. Skardžius.

S. Gentvilas: tos priemonės neveikia

Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas savo ruožtu sako, kad įdomu yra tai, jog valstiečiai pradeda klausimo svarstymą nuo kontrolės, o ne nuo kitų įstatymų. Jis sako net norėtų pasikviesti į diskusiją apie alkoholio kontrolę Viljamą Šekspyrą.
Simonas Gentvilas

„Jis tikėjo, kad vyną gerti logiška ir geriant vyną galima sukurti nuostabių dalykų, kuriuos mes skaitome keturis šimtus metų. Taigi V. Šekspyras buvo gabus kelti dilemas, o Hamletas gyveno Helsingioro pilyje, kur iškėlė klausimą – būti ar nebūti. Jeigu šitą klausimą perfrazuotume – būti ar nebūti alkoholio politikai – ir palygintume Danijos ar Švedijos atvejus... Iš Helsingioro vos per tris kilometrus matyti Švedija, kursuoja keltai, pilni apsipirkti važiuojančių švedų į Danijos pusę. Palyginkime, kaip sekasi ten“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Liberalas aiškino, kad Danija ir Švedija skiriasi savo alkoholio kontrolės politika: Danijoje alų galima gerti nuo 16 metų, Švedijoje – nuo 20 metų, Danijoje leidžiama alkoholio reklama visur, išskyrus medijas, pritaikytas jaunimui, Švedijoje reklama draudžiama visur, išskyrus internetą. Danijoje alkoholiniais gėrimais leidžiama prekiauti visur, Švedijoje – tik valstybinėse parduotuvėse, kurios atviros 50 valandų per savaitę. Valstybinės monopolijos, pasak S. Gentvilo, parduoda 61 proc. viso parduodamo alkoholio Švedijoje.

O alkoholio akcizai, anot liberalo, Danijoje triskart mažesni nei Švedijoje. Danai uždirba daugiau nei švedai.

„Šios dvi valstybės suvartoja daugiausiai alkoholio, tai yra didžiausia dalis visuomenėje, kuri vartoja alkoholį. Danijoje vartoja alkoholį 93 proc. visuomenės, Švedijoje – 90 proc. visuomenės. Atmetus sergančius, negalinčius, netoleruojančius žmones, nėščiąsias Švedijoje ir Danijoje alkoholį vartoja visi“, – aiškina S. Gentvilas, norėdamas pabrėžti, kad alkoholio kontrolė yra neveiksminga.

„Švedija, turėdama itin griežtą alkoholio kontrolę, būdama vos 3 kilometrai nuo Danijos, išgeria tik 1,5 litro mažiau alkoholio, tai yra 9 ir 10,5 litro. Alkoholio kontrolė, kad ir kokia ji būtų griežta Švedijoje, nesustabdo jų gerti tiek pat kaip Danijoje“, – sako S. Gentvilas.

Pasak Liberalų sąjūdžio, nepaisant to, kad danai yra viena laimingiausių tautų pasaulyje.

Po valandą trukusių diskusijų Seimas pradėjo balsavimą dėl atskirų įstatymo pataisų pasiūlymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1981)