Sveikatos reikalų komitete trečiadienį pritarta:

- Pritarta Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio siūlymui, kad nemokamuose masiniuose renginiuose ir mugėse gali būti įrengtos specialios zonos, į kurias patekimas yra ribojamas ir kuriose būtų leidžiama prekyba silpnais alkoholiniais gėrimais iki 7,5 proc. etilo alkoholio koncentracijos. Į tokias zonas neturėtų patekti asmenys iki 20 metų.

Kaip žinoma, mokamuose masiniuose renginiuose ir mugėse, į kuriuos patekimas ribojamas, alkoholio prekyba alkoholiniais gėrimais iki 7,5 proc. etilo alkoholio koncentracijos bus leidžiama.

Šis R. Karbauskio siūlymas buvo kompromisinis. Iš pradžių Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ketino iš viso drausti alkoholio prekybą masiniuose renginiuose, vėliau atsirado masinių renginių skirstymas į mokamus ir nemokamus: esą mokamuose prekyba būtų galima, o nemokamuose – negalima. Tačiau masinių renginių organizatoriai, politikai ir ekspertai ėmė sakyti, kad nemokamą renginį labai greitai galima paversti fiktyviai mokamu apmokestinant jį, pavyzdžiui, 0,10 euro mokesčiu. Todėl R. Karbauskis pateikė dar vieną variantą, kad nemokamuose renginiuose atsirastų specialios vietos, į kurias nepatektų žmonės iki 20 metų.

Irina Rozova pasiteiravo, kaip bus, jei į nemokamą masinį renginį ateis tėvais su vaikais: tėvai galės patekti į specialią zoną, kur prekiaujama alkoholiu, bet jai buvo neaišku, kur reiks palikti vaikus.

„Greičiausiai, organizatoriai pasirūpins vaikais, nes tokio dydžio renginiuose būna zonos, kuriose žaidžia vaikai žaidimų kambaryje“, - teigė Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Apsisvaidė įžeidimais

Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį buvo gana „karštas“. Liberalai siekė sugrąžinti nuostatą, kad alkoholį gali vartoti 18 metų sulaukę asmenys, kaip kad yra dabar. Konservatorius G. Landsbergis siūlė kompromisinį variantą – kad 18-20 metų jaunuoliams būtų leidžiama vartoti alkoholį, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc. Tačiau šiems siūlymams nepritarta.

Liberalė Aušrinė Armonaitė teigia, kad Lietuvoje jaunuoliai galės ginti tėvynę, tuoktis, bet negalės išgerti taurės vyno. Negana to, žmonės iki 20 metų negalės patekti į nemokamo masinio renginio ar mugės specialią zoną, kurioje būtų prekiaujama silpnais alkoholiniais gėrimais. Pasak A. Armonaitės, tai perteklinis siūlymas, jis esą lems, kad 18 ar 19 metų žmonės traktuojami kaip neįgalūs.

Bet valstiečių žaliųjų narys Darius Kaminskas juokėsi, kad tikriausiai amerikiečiai yra kosmonautai, nes šioje valstybėse alkoholio vartojimas leidžiamas tik nuo 21 metų.

Posėdyje taip pat apsisvaidyta įžeidimais. „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis pasipiktino R. Karbauskiu, kuris esą savo kiaulėms galėtų įvedinėti panašias tvarkas, o ne žmonėms.

„Aš, kaip šiek tiek ūkininkas, paaiškinsiu pagal R. Karbauskio suoprotį. Kai pas mane kiaulės ūkyje paršiuojasi, supranti, kad kiaulė neprispaustų paršiukų, padarom didesnį gardą, kad paršiukas prilįstų pažindyt. Tai R. Karbauskis, kaip agronomas ir sėklininkyste užsiiminėja, dabar darys taip: darys atskirus lovius, nupjaus dušimtinę bačką, pripils alaus, ten visi prieina, uuu, siurbteli, supranti, o paršiukai už nugaros žiūri. Tokį cirką, mieli mano, mes turėsime Europoje pirmą kartą“, - aiškino R. Žemaitaitis.

Valstietė A. Širinskienė pasipiktino dėl žmonių lyginimo su kiaulėmis, bet konservatorius Gabrielius Landsbergis priminė, kad R. Karbauskis yra panašiai lyginęs žmones su karvėmis, esą tokie palyginimai nesvetimi šiam Seimui.

Praėjusiame posėdyje komitetas yra pritaręs tokioms priemonėms:

- Nuo 2020 m. nebeliks nestacionarių alkoholio prekybos vietų, kurioms savivaldybės išduoda atskiras licencijas kurortinio sezono metu. Įprastos lauko kavinės, kurioms atskiros licencijos nereikia, išliks.

- Fiziniams asmenims draudžiama gabenti ir viešose vietose laikyti alkoholinius produktus, kai viešai matoma jų pakuotė, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas.

- Alkoholinius gėrimus iš kavinių ir restoranų bus leidžiama išsinešti pirmadieniais-šeštadieniais 10-20 val. ir sekmadieniais 10-15 val.

- Draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 20 metų. Žmonės iki 18 metų gali turėti alkoholio, jei tai yra jų darbo dalis. Nustatomos baudos už alkoholinių gėrimų pardavimą neblaiviems asmenims, jaunesniems nei 20 metų ir kitus pažeidimus, o kai pažeidimas padaromas pakartotinai – jos siekia 868-1448 eurų.

- Prekybos alkoholiu laikas parduotuvėse: pirmadieniais-šeštadieniais leidžiama parduoti 10-20 val., sekmadieniais 10-15 val.

- Pirmadieniais-šeštadieniais 10-20 val., sekmadieniais 10-15 val. bus galima prekiauti alkoholiniais gėrimais kavinėse, baruose ir restoranuose, tačiau už šio laiko ribų nebebus galima prekiauti alkoholiniais gėrimais atidarytoje pakuotėje vartoti vietoje, kas leidžiama dabar. Prekyba už šio laiko ribų bus galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais.

- Įtvirtinama teisė alkoholio pardavėjams reikalauti pateikti tapatybę liudijantį dokumentą iš visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų, o kai kyla abejonė, jog asmuo jaunesnis nei 25 metai, tuomet pardavėjas privalo reikalauti pateikti dokumentą.

- Draudžiama visų formų alkoholio reklama, bet prekybos vietose alkoholio prekės ženklo logotipai galės būti demonstruojami: tai pasakytina apie logotipus ant skėčių, peleninių ar bokalų.

Pastaba: straipsnyje buvo įsivėlusi klaida dėl nestacionarių lauko kavinių. Nors įstatyme atsirado sąvokos kaip nestacionari mažmeninės prekybos vieta ar nestacionari viešojo maitinimo vieta, bet tai nereiškia prekybos alkoholiu leidimo nestacionariose lauko kavinėse, kurioms būtinos atskiros licencijos prekiauti alkoholiu sezono metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (661)