D. Arlauskas pasakojo antradienį eidamas į darbą Algirdo gatvėje sutikęs jaunuolį su pusiau nugertu degtinės buteliu.

„Aš su juo išsišnekėjau. Sakau, anksti pradedi dieną. – Žinai, sako, – naktį viską sumaišiau, dabar reikia sveikatą taisyti“, – pokalbį perpasakojo D. Arlauskas.

Jis minėtą asmenį stebėjo visą valandą, kol šis šmirinėjo po kiemą ir galiausiai nukrito. Tokių žmonių, kuriems 30-40 metų, sako D. Arlauskas, tenka matyti nuolat. Jie degraduoja akyse. Jo nuomone, visuomenė pati tuos nelaimėlius turi priartinti prie savęs – esą nepadės nei Vyriausybės programos, nei alkoholio draudimai, nei ribojimai, nei specializuotos parduotuvės. Tačiau, aiškina D. Arlauskas, valdžia nuo šios didelės grupės žmonių nusišalino.

Jo tvirtinimu, Lietuvos darbdavių konfederacija tam tikrais resursais pasiruošusi prisidėti siekiant ištraukti žmones iš liūno.

„Nes tik per užimtumą, tik per tam tikrą platesnį laisvalaikio galimybių suteikimą mes juos galime ištraukti. (…) Taip, mums dabar trūksta žmogiškųjų resursų. Mes matome, kad dalį resursų galime kompensuoti iš tų žmonių, kurie dabar užribyje. Pavyzdžiui, Seimo nariai, kurie buvo prisipažinę, kad yra alkoholikai, puikiai šiandien dirba Seime“, – dėstė D. Arlauskas.

Jis omenyje greičiausiai turėjo iš alkoholizmo liūno ištrūkusius Egidijų Vareikį ir Roką Žilinską.

Taigi, sako D. Arlauskas, net tokio lygio žmonės gali sugrįžti į normalų gyvenimą. Tačiau verslas alkoholikams norėtų mokėti mažiau nei siekia minimalus mėnesinis atlyginimas.

„Jeigu bus skatinamos tam tikros socialinės iniciatyvos, kad jam nereikės mokėti, pavyzdžiui, minimalaus mėnesinio atlyginimo, kadangi iš jo, patys suprantat, koks produktyvumas. Tada jeigu toks paketas bus suformuotas, mes ir sakome – taip, kodėl ne – krovikas, pavyzdžiui. Po darbo kažkokias anonimines alkoholikų grupes galima organizuoti kartu su bendruomene. Metodų labai daug, reikia tik pasauline praktika pasinaudoti“, – kalbėjo D. Arlauskas.

D. Arlausko aiškinimu, jeigu mes nurašysime tokius žmones, jie degraduos.

Žurnalistams patikslinus, kad minėti Seimo nariai gavo normalius atlyginimus, o darbininkams siūloma mokėti mažiau nei minimumą, D. Arlauskas sakė, kad verslai yra komercinės struktūros, o parlamentarams mokėta tiek, kiek nustato Seimas.

„Ne mes jiems mokame, tiesiog juos išrinko, jie pagal sąrašą pateko, ir jiems mokama tiek, kiek Seimas nustato. Mes esame komercinės struktūros. Gali būti ir tokia mintis – gali būti valstybinė įmonė, sekant jūsų minties logiką, gali būti tam tikros valstybinės įmonės, kurios turėtų dirbti su šitais ir galbūt įdarbinti juos ten, gal ne visus, o dalį“, – kalbėjo D. Arlauskas.

Jis norėtų galimybės arba alkoholikams mokėti mažesnį nei minimalų atlyginimą, arba valstybės dotacijų: „Arba, sakykime, valstybė prisideda prie darbo vietos išlaikymo. Tokia užsienio patirtis“.

Integravusis į darbą, pavyzdžiui, po pusmečio, esą būtų galima mokėti ir didesnį atlyginimą.

Fiziniam darbui galima paruošti per mėnesį

Leonas Kačinskas

Kauno apskrities priklausomybės ligų centro vedėjas, psichiatras Leonas Kačinskas atkreipė dėmesį, kad alkoholikams įdarbinimas yra labai svarbu.

„Tie, kurie turėję specialybę, darbą, pakankamai greitai sugrįžta į vėžes ir tikrai gali pilnai dirbti, gali atlikti visas funkcijas teisingai, kaip ir sveikas žmogus“, – tai, kad žmogus fiziniam darbui gali atsistatyti per mėnesį, aiškino L. Kačinskas.

Tačiau, sakė jis, ilgalaikio rezultato nebus be tolimesnio kompleksinio požiūrio – reikalingas socialinių darbuotojų lankymas, lankymasis anoniminėse alkoholikų pagalbos grupėse, kitokios veiklos. Šalia darbo reikalingas užsiėmimas, sielos atsigavimas, meilė sau ir aplinkai.

„Vidiniai smegenų ryšiai smegenyse pilnai atsistato tik po trejų metų, gali padėti tik ilgalaikis visų mūsų darbas kartu“, – aiškino psichiatras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (943)