Projekte kalendorinės dienos perskaičiuotos į darbo dienas, iš esmės paliekant tas pačią atostogų trukmę ir tas pačias darbuotojų bei darbo pobūdžio grupes, kurioms suteikiamos tokios atostogos, rašoma ministerijos išplatintame pranešime spaudai.

Pavyzdžiui, mokyklų, psichologinių, pedagoginių psichologinių tarnybų, vaikų globos įstaigų ir sutrikusio vystymosi kūdikių namų pedagoginiams darbuotojams numatoma 40 darbo dienų (jei dirbama penkias darbo dienas per savaitę) atostogų arba 48 darbo dienos (jei dirbama šešias darbo dienas per savaitę). Jei darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip aštuonių savaičių trukmės pailgintos atostogos).

Mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojams (vyriausieji mokslo darbuotojai, vyresnieji mokslo darbuotojai, mokslo darbuotojai, jaunesnieji mokslo darbuotojai) siūloma – 40 darbo dienų (jei dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba 48 darbo dienos (jei dirbama šešias darbo dienas per savaitę) atostogų. Jei darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip aštuonių savaičių trukmės pailgintos atostogos; sveikatos priežiūros specialistai ir kt.).

Papildomos atostogos irgi yra perskaičiuojamos į darbo dienas, paliekant tokias pačias jų suteikimo sąlygas ir tvarką, o kasmetinės papildomos atostogos pervardijamos papildomomis atostogomis. Papildomos atostogos suteikiamos už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje. Pavyzdžiui, 10 m. nepertraukiamojo darbo stažo turintiems darbuotojams būtų skiriamos – 3 darbo dienos (buvo 3 kalendorinės dienos.), kas 5 vėlesnius metus – po 1 darbo dieną (buvo 1 kalendorinė diena).

Už darbą sąlygomis, jeigu yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų ir tokių nukrypimų negalima pašalinti (priklausomai nuo to, kiek tokioje aplinkoje dirbta procentų darbo laiko) skiriamos papildomos atostogos: nuo 81 iki 100 procentų darbo laiko – 5 darbo dienos, nuo 61 iki 80 procentų – 4 darbo dienos., nuo 41 iki 60 procentų – 3 darbo dienos, nuo 21 iki 40 procentų – 2 darbo dienos, iki 20 procentų – 1 darbo diena. Už ypatingą darbų pobūdį darbuotojams, kurių darbas (ne mažiau kaip pusė viso darbo laiko per metus, už kuriuos suteikiamos atostogos) yra kilnojamojo pobūdžio arba atliekamas kelionėje, lauko sąlygomis, susijęs su važiavimais, priklauso 2 darbo dienos papildomų atostogų.

Darbuotojams, turintiems teisę gauti pailgintas ir papildomas atostogas, jų pasirinkimu suteikiamos arba tik pailgintos atostogos, arba prie kasmetinių atostogų pridėtos papildomos atostogos (kaip ir šiuo metu yra numatyta).

Per metus - 20 darbo dienų atostogų

DELFI primena, kad visiems darbuotojams kasmetinės atostogos bus skaičiuojamos nebe kalendorinėmis, o darbo dienomis ir vietoj 28 kalendorinių dienų numatoma 20 darbo.

„Suprantu, kur kartais kyla nerimas. Tiems darbuotojams, kuriems pagal atostogų suteikimo organizavimo tvarką, taikomos griežtos taisyklės, iš anksto visam laikotarpiui sudaromi atostogų grafikai, jiems visiškai nieko nesikeičia – ar imčiau nuo liepos 3 d. iki 31 d. ar 20 darbo dienų – yra tas pats laikotarpis.

Apmokėjimas tas pats, nes darbdavys apmoka už darbo dienas pagal kalendorių, o ne už visas 28 dienas. Gali būti kad šiek tiek, kaip mes sakome, nukentės asmenys, kuriems darbovietėse leidžiama paimti vieną nepertraukiamą dalį, 14 kalendorinių dienų, o likusias 14 dienų imti kada nori, po vieną dieną, po dvi, penkias.

Iš dalies tiems darbuotojams atostogų gali kiek sumažėti, nes jie nesusitaupys. Imdami gabaliukais atostogas, kalendorinėmis dienomis gabaliukais, galėdavome susitaupyti, man atrodo, daugiausia 4 dienas. Bet ne dėl to, kad kodeksas taip garantuodavo, tiesiog dėl to, kad darbdaviai leisdavo taip labai laisvai imti po mažą gabaliuką“, – LRT televizijai kalbėjo teisininkė Vida Petrylaitė.

Anot jos, įsigaliojus naujam kodeksui, viena kasmetinių atostogų dalis negalės būti trumpesnė nei 10 darbo dienų.

Likusias 10 darbo dienų atostogų bus galima imti taip, kaip bus susitariama su darbdaviu, esą nors ir po vieną dieną. Advokatės teigimu, atostoginių apmokėjimas lieka toks pats, nes ir dabar jie mokamai už atostogų metų buvusias darbo dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)