Po susitikimo užsiminta apie galimybę atidėti įstatymo įsigaliojimo terminus.

Susitikimo dalyviai pasakojo, kad premjeras esą išgirdo jų pastabas ir neprieštaravo tam, kad kai kurios siūlomos nuostatos gali būti taisomos. Esą tam galima panaudoti įstatymų iniciatyvos teisę, kaip tai padarė visuomenininkai, sugalvoję griežtinti alkoholio ribojimus.

„Mūsų tikslas yra toks pats kaip Vyriausybės – kovoti su alkoholizmu, bet mūsų noras nekovoti taip drastiškai ir tokio kirvio metodu. Ką mes išgirdome ir kaip supratome, neoficialiai premjeras kaip ir palaiko mūsų iniciatyvą. Ir netgi minėjo, kad turime laiko. Jeigu projektas ir būtų priimtas šį ketvirtadienį, gal turėtume laiko iki sausio 1 d. pataisoms“, – po susitikimo su premjeru kalbėjo kalbėjo festivalių organizatorius Algirdas Barniškis.

„Mes įteikėme premjerui savo pasiūlymus, kas mums atrodo neteisinga ir netgi neatitinka sveiko proto ir įstatymų nei Lietuvos, nei ES. Tikimės, kad nors kažkiek bus atsižvelgta ir būsime pakviesti padaryti tą įstatymą tokį, kad jis tikrai veiktų prieš alkoholizmą, o ne prieš sveiką protą, ne prieš tai, kad mūsų Lietuva taptų necivilizuota ir iš vis neaišku, kokia šalimi“, – sakė susitikime taip pat dalyvavusi „Vyno dienų“ organizatorė Rasa Starkuvienė.

Jos teigimu, susitikime buvo keliami klausimai dėl reklamos draudimo, dėl įstatymo formuluočių dėl pasikartojančių ar tarpusavyje prieštaraujančių straipsnių, taip pat suabejota dėl tam tikrų faktų ar terminų, kurie numatyti įstatymuose, dėl kai kurių draudimų, kurie galbūt ir techniškai nebus įmanoma įgyvendinti.

„Taip pat iškėlėme abejones, kad vis dėlto įstatymo pataisos yra nukreiptos ne į problematinę grupę žmonių, būtent čia turėtų skirti daugiausia dėmesio ir mes esame pasiruošę padėti tais klausimais. Mums pasirodė, kad premjeras mus suprato ir netiesiogiai palaiko tą mūsų iniciatyvą ir pabandysime dirbti kartu“, – kalbėjo R. Starkuvienė.

Anot premjero patarėjo Tomo Beržinsko, Vyriausybės vadovas teigė, kad įstatymą galima taisyti – esą tam yra laiko tarp įstatymo priėmimo priėmimo ir įsigaliojimo.

Vis dėlto patarėjas neatskleidė, ar jo viršininkas pritaria naujausiems įstatymo patobulinimams dėl to, kad alkoholiu būtų galima prekiauti tik tuose renginiuose, į kuriuos patekimas yra ribotas ir mokamas.

„Aš galiu pasakyti, kad iš tikrųjų premjeras, na, tam tikra prasme išreiškė gal ir apgailestavimą, kad tie žmonės, kurie buvo susitikę su juo šiandieną, jie neatėjo į tą susitikimą anksčiau, tuo metu, kai šios įstatymo pataisos buvo svarstomos Vyriausybėje. Dabar yra situacija, kurią puikiai žinote – tos pataisos yra Seime ir į Vyriausybę grįžti nebegali, nebent Seimas nuspręstų ir priimtų tokį sprendimą.

Kitas dalykas, iš tikrųjų buvo kalbama apie įsigaliojimo terminus. Tie terminai, atsižvelgiant į objektyvius kriterijus ir argumentus gali būti nukelti, yra alternatyva. Premjeras užsiminė ir apie įstatymo leidybos teisę, konkrečiai kalbant apie apie gyventojų parašų rinkimą.

Kadangi buvo iniciatyva ir surinkti parašai dėl alkoholio ribojimo, tai lygiai taip pat niekas nedraudžia žmonėms, su kuriais jis šiandien buvo susitikęs ar kitoms iniciatyvinėms grupėms eiti panašiu keliu ir teikti savo pataisas“, – sakė T. Beržinskas, pridūręs, kad Vyriausybė gali imtis iniciatyvos tiek dėl terminų ar teisės aktų korekcijų.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis DELFI teigė, kad Seime bus priimtos visos valstiečių siūlomos alkoholio kontrolės pataisos ir apie jokius atidėjimus jis nekalba.

Paprašytas pakomentuoti, kaip bus elgiamasi su kitų partijų siūlomomis pataisomis, R. Karbauskis aiškino, kad Seime bus pritarta tik tam, ką pasiūlė Vyriausybė: „Visiems pasiūlymams, ką pateikė Vyriausybė, bus pritarta Seimo narių daugumos balsais“.

R. Karbauskis yra tikras, kad tam pritars ir koalicijos partneriai socialdemokratai.

Praėjusią savaitę koncertai Vilniuje ir Kaune buvo rengiami siekiant atkreipti dėmesį į tai, kokias pasekmes turėtų siūlomos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos.

Jose numatyta, kad alkoholį būtų galima pirkti ir vartoti ne jaunesniems nei 20 m. amžiaus asmenims.

Parduotuvėse alkoholį būtų galima įsigyti nuo 10 val. iki 20 val. (sekmadieniais – iki 15 val.).

Nuo 2020 m. būtų draudžiama alkoholiniais gėrimais prekiauti nestacionariose prekybos ir maitinimo vietose, paviljonuose.

Prekyba alkoholiu būtų leidžiama tik tuose renginiuose, į kuriuos patekimas yra ribotas ir mokamas.

Pataisomis taip pat būtų draudžiama bet kokia alkoholio reklama, taip pat numatyti kiti draudimai ir ribojimai.

Buvo numatyta, kad Sveikatos reikalų komitete apsvarstytos įstatymo pataisos antradienį bus svarstomos plenariniame Seimo posėdyje.

Tačiau iš jo darbotvarkės šis klausimas išbrauktas. Trečiadienį dėl šio įstatymo dar kartą rinksis minėtas komitetas.

#laisverokenrolui organizatoriai susitiko su S. Skverneliu

Iniciatyvos „Laisvė rokenrolui“ atstovai šiandien abipuse iniciatyva susitikę su Ministru Pirmininku Sauliumi Skverneliu išdėstė savo pasiūlymus dėl svarstomų Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų.

Organizacijų, kurios nepagrįstai nukentėtų dėl numatomų neracionalių draudimų, atstovai ragina valdžios atstovus nesiimti abejotinų, visuomenę skaldančių ribojimų ir pradėti skirti dėmesio piktnaudžiavimo alkoholiu prevencijai, tam pasitelkiant visą Lietuvos kultūros ir sporto infrastruktūrą.

Iniciatyvos autoriai taip pat pristatė steigiamą asociaciją „Saikinga Lietuva“. Jos steigėjais, kaip planuojama, taps Lietuvos festivalių aljansas, Lietuvos barų ir kavinių asociacija, Lietuvos someljė asociacija, Muzikos verslo asociacija, „Vyno dienos“, festivalis „Mados infekcija“, prisijungti planuoja ir daugiau kultūros ir sporto asociacijų, tarp jų – Lietuvos krepšinio lyga (LKL).

Prie organizacijos kviečiamos prisijungti organizacijos, kurios netiki, kad alkoholizmas prasideda nuo pirmo gurkšnio, ir piktnaudžiavimui priešpastato saikingą vartojimą bei atsakingo alkoholio vartojimo kultūrą.

Asociacijos nariai Ministrui Pirmininkui pristatė abejones dėl Alkoholio kontrolės pakeitimų projekte numatytų ribojimų:

  • Mažinamas saikingą vartojimą skatinančios informacijos pateikimas – uždraudžiama pateikti informaciją apie alkoholį renginiuose ir prekybos vietose;
  • Draudžiama informuoti apie alkoholio gamintojų rėmimus, ir taip skurdinamas kultūrinis gyvenimas, nors rėmėjų logotipų nėra alkoholio vartojimą skatinanti reklama, kaip ją apibrėžia Pasaulio sveikatos organizacija.
  • Mechaniškai apribojant alkoholio pardavimą suaugusiems 18-20 metų žmonėms, jie stumiami į nelegalų vartojimą, nors toks amžiaus ribojimas prieštarauja bendrai Europoje paplitusiai praktikai.
  • Nesigilinant į probleminio vartojimo įpročius apribojamas prekybos laikas.
  • Nepagrįstai ribojamas viešas vartojimas nestacionariose prekybos vietose, nors lauko kavinių infrastruktūra padeda mažinti gerokai žalingesnį vartojimą namuose.
  • Nemokamų ir mokamų renginių atskyrimas uždraudžiant pirmuosiuose prekybą alkoholiu mažins tokių renginių skaičių ir kultūros sklaidą, ypatingai regionuose, kur kultūros renginių prieinamumas ir taip yra mažesnis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (449)