Komisija publikavo kiekvieną pavasarį skelbiamą pranešimą, kuriame 28 Europos Sąjungos (ES) valstybėms rekomenduoja reformas bei perspėja nesubalansuotų finansinių pozicijų šalis.

Pranešime nurodoma, kad euro zonos šalys pernai bendrą savo biudžeto deficitą bendrojo vidaus produkto (BVP) atžvilgiu sumažino iki 1,5 proc.

Visos ES bendras deficitas pernai siekė 1,7 proc., o šiemet jam prognozuojamas kritimas.

Taip pat, dėl gerėjančių viešųjų finansų, EK pranešė, kad Portugalija bei Kroatija nebepažeidžia ES biudžeto taisyklių ir joms nebebus taikoma drausminės procedūros.

Tačiau tuo pat metu EK ekonomikos komisaras Pjeras Moskovisi (Pierre Moscovici) pastebi, kad viešųjų finansų gerėjimas euro zonoje „nėra tolygus“.

Pavyzdžiui, Prancūzijai dėl 3 proc. BVP viršijančio biudžeto deficito buvo perduotas dar vienas įspėjimas ir šaliai toliau bus taikoma drausminė procedūra. Be to, ta pati procedūra bus taikoma ir Ispanijai, Graikijai bei Didžiajai Britanijai.

Tuo tarpu Italija dėl savo viešosios skolos, kuri euro zonos šalių tarpe nusileidžia tik Graikijai, įtraukta į sąrašą šalių, kurios susiduria su „neatidėliotinomis problemomis“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)